|

Otomobiller bu testlerden geçiyor!

En ucuzundan en pahalısına tüm otomobiller rüzgar tüneline giriyor.

Yeni Şafak ve
16:52 - 17/04/2016 Sunday
Güncelleme: 16:53 - 17/04/2016 Sunday
Yeni Şafak

Otomobil dizaynında aerodinamik çok önemli bir yer teşkil ediyor. Zira bir aracın aerodinamiği, o aracın hızında, kontrolünde ve yakıt tüketiminde belirleyici rol oynayabiliyor. Öncelikle bilmeyenler için aerodinamiğin ne olduğundan bahsedelim biraz.



  • Aerodinamik:
    Genel anlamda havanın kuvvetsel etkilerini inceleyen bilim dalı. Katı bir cisim etrafında akan hava veya hareketsiz duran hava içinde hareket eden katı cisim söz konusu olduğunda hava, aerodinamik kanunlarına uygun davranır.
  • Otomobil üreticileri, araçlarının insanın ayağını yerden kesmek yanında yüksek sürat, yüksek taşıma kapasitesi, ekonomi gibi üstün performans özelliklerine sahip olması gerektiğini fark ettiklerinden bu yana bilhassa hava direncinden kaynaklanan kayıpları minimize etme yollarını arıyor. İşte bu doğrultuda araçların tasarımı yapılırken aerodinamik göz önüne alınıyor.

Yukarıdaki bilgilerden de anlayacağımız üzere özellikle spor otomobillerdeki hava kanalları, aracın iyi bir aerodinamiğe sahip olması için yapılıyor. Bugatti, Ferrari, Lamborghini, Porsche gibi otomobillere bu açıdan baktığımızda, araçların kasasında büyük hava kanalları olduğunu görüyoruz.



Tabii aerodinamik sadece yüksek performans için yapılmıyor. İyi bir aerodinamik, rüzgar sürtünmesini azalttığı için aynı zamanda düşük yakıt tüketimi anlamına geliyor.



Otomobil üreticilerinin bu doğrultuda araçlarını bir takım testlerden geçirmesi gerekiyor. Bunlardan bir tanesi de meşhur rüzgar tünelleri. İşte bu testlerden

:



1. Audi yarış aracı




2. Toyota Prius




3. Mercedes-Benz SLS AMG





4. Yarış bisikleti






5. Uzay aracı






#aerodinamik
#hava direnci
#rüzgar tüneli
8 years ago