|

Panasonic'in 'kamerafonu' satışta: Lumix DMC-CM1

Kamera sektöründeki tecrübesini akıllı telefona uyarlayan Panasonic, 'telefon-kamera melezi' bir modelle çıktı karşımıza.

Yeni Şafak
11:30 - 16/06/2015 Salı
Güncelleme: 15:18 - 16/06/2015 Salı
Diğer

Panasonic, kamera ile akıllı telefon melezi olarak tasarladığı Lumix DMC-CM1 modelini satışa sundu. Lumix serisi bildiğimiz gibi Panasonic'in son kullanıcıya yönelik dijital kameralarını konumlandırdığı seri. Diğer taraftan -her ne kadar son yıllarda yıldızı epey sönmüş olsa da- akıllı telefon sektörünün ilk temsilcilerinden ve dahası 2000'lerin başının en önemli üreticilerinden birisi de yine Panasonic.








İşte Panasonic'in bu modelle birlikte hedefi bir taşla iki kuş birden vurmak. Yani kamera sektöründeki tecrübesini akıllı telefona uyarlayarak 'kamerafon' arayanlara bir seçenek sunmak. Beri taraftan akıllı telefonlar baz alındığında muazzam bir kameraya sahip olduğunu gördüğümüz model -yine aynı sebepten ötürü- akıllı telefon olarak değerlendirdiğimizde ise kalın bir form yapısı arz ediyor. Düşünün ki bu model pazarın en incesi ama bu halde bile 2 santimetreyi buluyor kalınlığı. Salt kamera olarak düşündüğümüzde ve bunu 1,000 dolarlık fiyat etiketi ile birleştirdiğimizde ise kuşkusuz bu kadar paraya çok daha iyi kameralar edinmek mümkün. Hülasa bu tür melezlerin en büyük sorunu olan 'arada kalma' kaçınılmaz olarak bu modelde de çıkıyor karşımıza.






Tabii en önemli kısmı kamerası olduğundan ayrı bir paragraf altında değerlendirmek gerek:



20MP (4992 х 3744) çözünürlüğündeki kamerada kullanılan lens Leica'nın imzasını taşıyor. Otomatik odaklanma ve LED flash gibi klasik özellikleri bir kenara bırakırsak öne çıkan en önemli tarafı 4K video çekim (2160p@15fps) yapabilmesi. 1-inç büyüklüğünde bir sensöre sahip olan kameranın yazılım ayağında ise 4K fotolardan klip oluşturabilme, 4K Pre Burst (hızlı nesneleri temiz biçimde çekebilme diyebiliriz) gibi özelikler mevcut. Ön kamera ise 1.1MP olduğundan zaten bahsetmeye gerek yok.



Peki, değer mi?


1,000 dolarlık fiyatını öz önüne alırsak kesinlikle hayır. Değmesini bırakın yanından dahi geçmez hatta. Eğer ola ki bu kadar para verip de bir kamerafon almayı düşünüyorsanız en azından kamerası Xenon flash'lı, OIS (optik görüntü sabitleme) destekli ve farklı video kayıt seçeneklerine (4K @30fps; 1080p @60fps) sahip olmalı. Hele bir de (mümkünse) değiştirilebilir lensli micro4/3 MOS sensör kullanılırsa tadından yenmez.










#panasonic
#kamera
#akıllı telefon
#android
#Lumix DMC-CM1
#kamerafon
9 yıl önce