|

Robotik yarışlar geliyor!

Asıl maharet araçta mı yoksa sürücüde mi? İşte şimdi belli olacak!

Yeni Şafak ve
10:29 - 3/04/2016 Pazar
Güncelleme: 10:30 - 3/04/2016 Pazar
Yeni Şafak

Otomobil dünyasında her geçen gün yeni gelişmeler yaşanıyor. Geçtiğimiz gün tanıtılan Tesla Model 3'ü ele alalım örneğin. Elon Musk'ın bu son şaheseri 48 saat içinde 232,000 sipariş aldı. Üstelik teslimatına yaklaşık 2 sene sonra başlanacak. Lakin hem elektrikli hem de otomatik pilot özelliği bulunan bu aracın bu kadar çok sipariş alması, otomobil teknolojisinin ne kadar ilerlediğini bizlere gösteriyor.





Otomobil teknolojisindeki bu gelişmeler, şüphesiz motor sporlarına da yansıyor. Örneğin 2 sene önce Formula E ismi altında elektrikli Formula yarışları başladı ve hala devam ediyor. Elektrikli yarışlardan sonra şimdi de pilotsuz yarış serileri geliyor.





Bildiğimiz üzere son yıllarda elektrikli otomobillerin yanı sıra sürücüsüz otomobil alanında da çalışmalar hızla devam ediyor. İşte bu doğrultuda robotik yani sürücüsüz yarış serisi geliştirildi. Roborace olarak isimlendirilen ve yapay zeka ile kontrol edilecek bu yarış araçları, elektrikli motora sahip olacak ve özel olarak tasarlanacak.



Konsept hali Formula ile Le Mans yarış araçlarının karması bir görünüme sahip bu robotik yarış araçlarının tasarımı, Tron Efsanesi filminde araç çizimlerini yapan Daniel Simon tarafından yapılacak. Simon, yarış mühendisleri ve aerodinamik uzmanları ile hem fonksiyonel hem de iyi görünümlü bir yarış aracı üzerinde çalıştıklarını ifade etti.



Roborace ilk olarak 2016-2017 sezonundaki bir Formula E yarışında boy gösterecek. Tarih tam olarak bilinmiyor ancak 2016'nın sonu veya 2017'nin başı olarak düşünülüyor.



#roborace
#robotik yarış
#elektrikli otomobil
#sürücüsüz
#Telsa Model 3
8 yıl önce