|

Samsung - Apple patent savaşında yeni perde

Samsung ile Apple arasında cep telefonu dizaynı hakkındaki patent davasında ABD Anayasa Mahkemesi kararını açıkladı. Mahkeme patent davasında Samsung'u haklı buldu.

Yeni Şafak
10:50 - 7/12/2016 Çarşamba
Güncelleme: 10:54 - 7/12/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Güney Koreli teknoloji şirketi Samsung ile Amerikalı teknoloji şirketi Apple arasında adeta patent savaşlarına dönen mahkeme süreci devam ediyor. Applei, iPhone cep telefonlarının dizaynının Samsung tarafından kopya edildiği iddiasıyla 5 yıl önce dava açmıştı. Apple, Samsung'un patent haklarını ihlal ettiğini iddia ederek, Samsung'un bugüne kadar tüketicilere sattığı 11 ayrı modeldeki cep telefonlarından elde edilen gelirin karşılığı olarak tazminat talep etmişti.



ABD 2. Bölge mahkemesinde görülen davada Apple haklı bulunmuş, Samsung 399 milyon dolar tazminat ödemeye mahkûm edilmişti. Samsung söz konusu tutarın fazla olduğunu söyleyerek tazminatın yeniden hesaplanması için ABD Anayasa mahkemesine başvurmuştu. Anayasa Mahkemesi Yargıcı Sonia Sotomayor, yaptığı açıklamada, "Patent kanunu, tüketicilere satılan ürünleri ve bu ürünlerin parçalarını kapsayacak kadar geniş" ifadesini kullanarak, cep telefonları gibi "Çok parçalı yüksek teknoloji ürünlerinde, tazminatların, tüketicilere satılan nihai ürünler üzerinden değil, ürünün parçaları üzerinden" hesaplanması gerektiği yorumunda bulundu. Sotomayor,

Samsung'un ödemesi gereken tazminat tutarının nihai ürün üzerinden değil, patent haklarını ihlal eden telefon parçaları üzerinden tekrar hesaplanması için davayı bir alt merci olan federal mahkemeye iletti.


Söz konusu kararı zafer olarak nitelendiren Samsung'un, ödeyeceği tazminat tutarından daha az bir tutar ödeyeceği yorumu yapılıyor. Samsung şirketi karar sonrası yaptığı açıklamada kararı 'Yaratıcılığı, inovasyonu ve pazarda adil rekabeti savunanlar için bir zafer' olarak niteledi. Apple ise alt mahkemenin vereceği yeni karardan umutlu olduğunu belirterek "Davamız her zaman Samsung'un bizim fikirlerimizi bariz şekilde kopya etmesiydi ve zaten bundan şüphe edilmedi. iPhone'u dünyanın en yeniliklere açık ürünü yapan yılların zorlu emeğini korumayı sürdüreceğiz" açıklamasında bulunuldu.














#Samsung
#Apple
#Patent Savaşı
7 yıl önce