|

Savaş meydanında hologram askerler!

Bilim insanlarının an itibarı ile üzerinde çalıştıkları yeni bir madde, yakın bir gelecek içerisinde teknolojiden, askeriyeye kadar pek çok alanda yeni bir dönemin kapısını aralayabilir.

Yeni Şafak ve
12:04 - 24/11/2015 Salı
Güncelleme: 10:04 - 24/11/2015 Salı
Yeni Şafak

Şimdiki haberimizde son dönemde okuduğumuz en enteresan bilimsel gelişmelerden birisini paylaşacağız. Şöyle ki, halihazırda geliştirilmekte olan yeni bir malzeme var ki; kendisi telefon ekranlarından, akıllı pencerelere ve başlığımızdaki gibi askeri alanlara kadar farklı alanlara evriltilebilecek devasa bir potansiyel vaat ediyor.



Evet; akıllı telefonlardan başlayalım ve yavaş yavaş ilerleyelim:



Akıllı telefonların en önemli sıkıntısı bildiğimiz gibi bataryaları. Her ne kadar dolaylı yollardan (daha düşük güç tüketimi olan donanım bileşenleri, hızlı şarj vb.) bu aksayan ayak kısmen de olsa giderilse de en nihayetinde doğrudan bataryalarda bir geliştirme hayata geçirilmediği için topallamayı sürdürüyorlar.



Akıllı telefonların (ve tabii tabletlerin vb.) en çok güç tüketen bileşenleri ise tahmin edeceğimiz gibi ekranları. Hele bir de günümüzde hakim panel tipinin IPS olduğunu düşünürsek ekranlar sadece açıkken değil kapalıyken de bir miktar enerji tüketmeyi sürdürüyorlar. (AMOLED panellerde siyah pikseller enerji çekmediğinden güç tasarrufu da daha iyi doğal olarak.)







İşte

yeni habere göre, akıllı telefon ekranlarının güç tüketmemesini sağlayacak yeni bir malzeme üzerinde oldukça ciddi bir gelişme kat edilmiş durumda.



Bodle Teknoloji Firması'nın kurucusu olan Dr. Peiman Hosseini'ye, OSI Vakfı (Oxford Üniversitesi Bilimsel Yenilikler) tarafından projenin geliştirilmesine ilişkin ciddi tutarda (kesin meblağ verilmemiş) bir finansal kaynak verildiğini göz önünde bulundurursak yeniliğin gerçekten de oldukça ciddi bir potansiyel vaat ettiğini ve hayata geçirilmesi ihtimalinin yüksekliğini söyleyebiliriz rahatlıkla.



Keza firmanın küresel ölçekte dünyanın en büyük tüketici elektroniği firmalarıyla irtibata geçmiş oluşu da durumu destekleyen bir diğer veri olarak değerlendirilebilir. Gerçi yasal sebeplerden ötürü firmaların ismi yok ama kuvvetle muhtemel aralarında Samsung, Apple, LG vb. gibi devler de olsa gerek.



  • Parlak ve yüksek teknoloji ürünü olan ekranların, elektrik sinyalleri üzerinden, herhangi bir güç tüketimi olmadan doğrudan güneş ışığı altında dahi son derece net bir görüntü sunabilmelerini sağlayacağı belirtilen maddeye ilişkin teknik detaylar henüz oldukça muğlak ama kesin olan şey yeniden yazılabilen DVD'lerde kullanılan teknolojiyi esas alıyor oluşu.

Konuya ilişkin açıklamasında, '

buluşlarının tamamıyla yeni bir pazarın kapısını açabileceğini

' ifade eden Dr Hosseini'ye göre, bu sayede şarj aralıkları da ciddi derecede uzayacak. Yani örneğin şimdi her gün şarj ediyorsak o durumda haftada bir şarj edeceğiz.







Dikkatimizi çeken bir diğer enteresan şey ise, bahsedilen bu maddenin '

akıllı pencere

' pazarı oluşturabileceğinin belirtilmesi ki 2017 yılında 2 milyar dolarlık bir pazar değerine sahip olabileceğinin öngörüldüğüne bakarsak oldukça önemli bir 'icat' olacağını söyleyebiliriz rahatlıklar. Şöyle ki,

kızılötesi ışınları engelleme özelliğine sahip olduğu belirtilen bu malzeme sayesinde binaların da klima kullanılmadan soğuk tutulabileceği

nin altı çiziliyor.



Keza bir diğer potansiyel kullanım alanının ise askeriye olacağı belirtiliyor ki, burada da

savaş alanında düşmanlara karşı yanıltılamaz hologramlar oluşturulabilecek

oluşuyla çıkıyor karşımıza. Gerçekten inanılmaz!



OSI Vakfı'ndan sağladığı kaynağın yanısıra Royal Academy of Engineering (Bizdeki TMMOB'un İngiltere'deki karşılığı olarak tanımlayabiliriz) tarafından da sübvanse edilen Hosseini'nin altı çizilmesi gereken açıklaması ise, daha şimdiden düşük üretim maliyetine sahip bir yöntemi geliştirmeyi başarmaları sebebiyle prototiplerin üretimine de bir yıl içerisinde başlayabilecek oluşları.







Evet; dediğimiz gibi detaylar henüz oldukça belirsiz ama destekleyen isimlere ve sağlanan kaynaklara bakarsak hayata geçirilmesinin çok da uzun süreceğini düşünmüyoruz.



Velhasıl yeni bir gelişme olduğunda tekrardan dönmek üzere ayracımızı koyup kapatalım şimdilik haberimizi.





#bilim
#akıllı telefon
#batarya
#hologram
#akıllı pencere
#Peiman Hosseini
#OSI Vakfı
#Oxford Üniversitesi
8 yıl önce