|

Soyuz kapsülü sabotaj sonucu delinmiş olabilir

Uluslararası Uzay İstasyonu’nda bulunan Soyuz uzay kapsülünde meydana gelen deliğin kasıtlı olarak yapıldığı iddia edildi. Rusya uzay ajansı Roscosmos, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda görevli bir astoronotun bu hasara yol açtığını ima etti.

Yeni Şafak
13:36 - 26/12/2018 Çarşamba
Güncelleme: 13:41 - 26/12/2018 Çarşamba
UUİ'deki Soyuz uzay kapsülü.
UUİ'deki Soyuz uzay kapsülü.

Rusya’nın, Soyuz uzay aracındaki bir bölmede oluşan deliğin neden oluştuğuna dair derinlemesine bir soruşturma yaptığı biliniyordu. Rus otoriteleri bu hasarın nasıl oluştuğunu açıklamaya çalışıyor.

Geçtiğimiz hafta Soyuz uzay aracıyla dünyaya dönen kozmonotlardan Sergei Prokopyev, düzenlenen basın toplantısında soruşturmanın devam ettiğini söylemişti. Uzay yürüyüşü boyunca araçla ilgili örnekler toplanmıştı.


Rusya’nın üstlendiği soruşturmaya NASA’nın yardımcı olmak istemesi, Rusya’nın düşüncelerini pek değiştirmedi. İlk etapta bu hasara ufak bir uzay taşının sebep olduğu düşünülüyordu ancak deliğin insan eliyle yapıldığı ortaya çıktı. Roscosmos amiri Dmitry Rogozin, deliğin uzay aracı UUİ’deyken oluşturulduğu fikrini savundu. Yani UUİ’de bulunan araştırmacılardan birisinin bu deliğe sebep olduğunu ima etti.

Bu iddialar hemen yalanlansa da Rus yetkililer suçluyu bulmuş olabilir. Resmi olmayan tehditler çok somut değil ve Rusya’nın soruşturma sırasında ne bulduğunu açıklaması bekleniyor.

Rusya’nın ilk tezi bunun bir sabotaj olduğu yönünde, hatta üretim sürecinde bile yapılmış olabilir ki bunlar oldukça ciddi suçlamalar. Kozmonot ekibine kasten zarar vermek isteyen(lerin) ne gibi cezalara karşılaşacağı ise henüz belli değil. Soyuz’un karaya inmesinin ardından olayın tamamen öğrenilmesi bekleniyor.

#Soyuz
#Rusya
#NASA
5 yıl önce