|

Tesla Model 3: En ucuz elektrikli otomobil

Tesla'nın yeni elektrikli otomobili Model 3'ün satış tarihi ve fiyatı belli oldu.

Yeni Şafak ve
15:54 - 11/02/2016 Perşembe
Yeni Şafak

Ürettiği modellerle elektrikli otomobiller aleminde çığır açan Tesla yeni bombasıyla geliyor. Audi A4, Mercedes C ve BMW 3'e rakip olarak piyasaya sürülecek otomobil olan Model 3'ün tanıtımına sayılı günler kaldı.



Tesla Motors'un kurucusu ve CEO'su Elon Musk'ın Twitter üzerinden yaptığı açıklamada Model 3 için önemli tarih olarak 31 Mart'ı işaret etti.






Tesla Model 3'ü iddialı yapan bir başka unsur ise fiyatı. Aracın satış fiyatının 35.000 dolar olacağı biliniyor. Ayrıca ABD'de elektrikli otomobilleri teşvik için yapılan vergi indirimleriyle fiyatın yaklaşık 25.000 dolar olacağı tahmin ediliyor.



Tabii tanıtımın önümüzdeki ay yapılacak olması, aracın hemen seri üretime geçeceği anlamına gelmiyor. Zira bir önceki haberimizde de belirttiğimiz üzere, Model 3'ün seri üretime geçmesi için öncelikle, Tesla'nın Panasonic ile ortak inşa ettiği Gigafactory'nin (batarya fabrikası) bitmesi gerekiyor ki Model 3'te bu fabrikada üretilen bataryalardan kullanılacak. Bu da seri üretim tarihinin 2017'yi bulacağı anlamına geliyor.





Diğer taraftan Tesla'nın 2015'in 4. çeyrek mali verileri de açıklandı. Tesla'nın, geçtiğimiz yılın son çeyreğinde 179 milyon dolar gelir elde ettiği duyuruldu. Ayrıca 2015 yılı boyunca 25.000 adet Model S'in, Tesla'nın gelirinin %30'unu oluşturduğu belirtildi.



Tüm yıl verilerine baktığımızda Tesla'nın 889 milyon dolar zarar ettiğini görüyoruz. Bununla birlikte Tesla'nın nakit rezervi 700 milyon dolar eriyerek 1.2 milyar dolara geriledi. Tabii Tesla şuan sürekli yenilikler ürettiği için zarar etmesi gayet doğal. Önümüzdeki yıllarda daha çok ülkeye yayılıp ana akım hale geldikten sonra kar etmeye başlayacaktır.



#tesla motors
#model 3
#elon musk
#elektrikli otomobil
#gigafactory
8 yıl önce