|

TÜBİTAK'ın 100 günlük görevleri

100 günde yapılması hedeflenen 400 projede TÜBİTAK’ın da önemli yeri var. TSK için hazırlanan füze ve hassas güdüm kitlerinin teslim edilmesinin yanısıra uzay çalışmaları ve milli artıma sistemi gibi projeler eylem planında yer alıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 9/08/2018 Perşembe
Güncelleme: 03:21 - 9/08/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Uçaktan atılan bombalara güdüm yeteneği kazandıran Hassas Güdüm Kiti (HGK), TÜBİTAK SAGE ile ASELSAN ortaklığıyla üretiliyor.
Uçaktan atılan bombalara güdüm yeteneği kazandıran Hassas Güdüm Kiti (HGK), TÜBİTAK SAGE ile ASELSAN ortaklığıyla üretiliyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 400 projeden oluşan 100 günlük eylem planında TÜBİTAK'ın önemli projeleri de yer alıyor. 100 günlük eylem planında, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyacı olan füzeler, hassas güdüm kitleri, elektronik kripto anahtarları gibi kritik öneme haiz savunma sanayisi projelerinin test işlemlerinin tamamlanarak teslimatlarının hızlandırılması planlanıyor.

TESTLER TAMAMLANACAK

Bu kapsamda, TÜBİTAK SAGE tarafından üretilen, SOM-J füzesinin F-35 uçağı ile yerde ilk testi gerçekleştirilecek. Hassas Güdüm Kiti-3 (HGK) Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterine girmek üzere teslim edilecek. Hassas Güdüm Kiti-4 (HGK) Projesi'nin yer testleriyle F4 ve F16 savaş uçakları üzerinde esir taşıma testleri tamamlanacak. Kanatlı Güdüm Kiti’nin (KGK) Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na 100 adet teslimatı tamamlanacak. Yüksek güçlü lazer silah sistemlerinin araca takılı testleri yapılacak. TÜBİTAK BİLGEM tarafından üretilen Elektronik Kripto Anahtar Dağıtım Sistemi (EKADAS) Türk Silahlı Kuvvetleri’ne teslim edilecek.

MİLLİ ARITMA SİSTEMİ

Savunmanın yanı sıra TÜBİTAK diğer alanlarda da önemli projelere imza atacak. TÜBİTAK UZAY tarafından yürütülen Türksat 6A, İMECE ve MİYEG projelerinin ön tasarım ve kritik tasarım aşamaları tamamlanacak. Uzay Teknolojileri Optik Sistemler Araştırma Merkezinin (OPMER) açılışı yapılacak. TÜBİKAT MAM tarafından yürütülen, Milli Termik Santral Kükürt Arıtma Sisteminin Geliştirilmesi ve Yerlileştirilmesi (MİLKAS) Projesi ile yerli ve milli baca gazı arıtma sisteminin kurulması için adımlar atılacak.

SANAYİYE DOKTOR KADROSU

Yüksek teknolojili ürünlerin yerli imkanlarla geliştirilmesi için TÜBİTAK tarafından "Yüksek Teknoloji Destek Programları" başlatılacak. TÜBİTAK ARDEB tarafından yürütülen 1004 Mükemmeliyet Merkezi Destek Programı kapsamında, 10 Yüksek Teknoloji Platformundan her biri için 50 milyon TL’ye kadar "Yüksek Teknoloji Platformları Desteği" sağlanacak. Yapılan planlama çerçevesinde, TÜBİTAK BİDEB tarafından sanayinin nitelikli insan kaynağı ihtiyacını karşılamak için sanayi doktora programını başlatılarak 500 Sanayi Doktora Programı öğrencisi desteklenecek.

20 bin öğrenciye dene yap atölyesi

Milli Teknoloji Hamlesinde stratejik değer taşıyan alanlarda yürütülecek makro projelere katkı sağlamak üzere Bilim İnsanlarımızın Yurda Dönüş Seferberliği Programı ilan edilecek. 81 ilde 20 bin öğrenciye Milli Eğitim Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, STK’ler ve TÜBİTAK iş birliğiyle 100 Dene yap Teknoloji Atölyesi’nin kuruluşu için sözleşmeler imzalanacak.

#TÜBİTAK
#TSK
6 yıl önce