|

Türk yapımı uydu SpaceX tarafından uzaya gönderildi

İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi, UBAKUSAT isimli bir uydu geliştirdi. Uydu dün gece Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nden kalkış yapan Falcon 9 roketiyle yörüngeye fırlatıldı.

Yeni Şafak
14:26 - 3/04/2018 Salı
Güncelleme: 14:31 - 3/04/2018 Salı
Diğer
Elon Musk'ın sahibi olduğu SpaceX şirketi İTÜ öğrencileri tarafından geliştirilen uyduyu yörüngeye fırlattı.
Elon Musk'ın sahibi olduğu SpaceX şirketi İTÜ öğrencileri tarafından geliştirilen uyduyu yörüngeye fırlattı.

İTÜ Uçak ve Uzay Bilimler Fakültesi, deneysel bir mini uydu projesi gerçekleştirdi. Yapım maliyeti 100 bin dolardan fazla olan uydunun ağırlığı sadece 3 kilogram. Elon Musk’ın sahibi olduğu SpaceX düzenli olarak, farklı kuruluşların yörüngeye çıkma ihtiyaçlarını karşıyor. Dün gerçekleştirilen Falcon 9 fırlatışında İTÜ’nün geliştirdiği uydu da yer alıyordu.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Havacılık ve Uzay Teknolojileri Genel Müdürlüğü gibi kurumların desteği sayesinde, Japon Uzay Ajansı (JAXA) ortaklığında İTÜ tarafın üretilen uydu, Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderildi. İçinde bulunduğu Dragon kapsülü, ISS’deki astronotlar tarafından açılacak ve mini uydu yörüngeye bırakılacak.


UBAKUSAT uydusu nedir?

10 cm genişlik, 10 cm yükseklik ve 34 cm uzunluğa sahip olan uydunun ağırlığı yaklaşık olarak 3 kilogram. Ses verisi transferinde kullanılacak haberleşme uydusunun donanım gideri ise yaklaşık 100 bin dolar civarında.

Uydunun 250 bin euroluk fırlatma ücreti ise Japon hükümeti tarafından karşılandı. Yörüngede 6 ila 12 ay görev yapması beklenen UBAKUSAT, yakında Dünya yörüngesinde olacak.

#Elon Musk
#İTÜ
#Uzay
#uydu
#SpaceX
6 yıl önce