|

Türkiye suçla mücadelede teknolojiyi kullanıyor

İçişleri Bakanlığı, yurt genelinde meydana gelen olayların aydınlatılması, takibi ve suçluların yakalanıp adalete teslim edilmesi noktasında teknolojinin tüm imkanlarından yararlanıyor.

Yeni Şafak
12:34 - 15/06/2018 Cuma
Güncelleme: 12:39 - 15/06/2018 Cuma
AA
Milli Eğitim Bakanlığı ile imzalanan protokol kapsamında tespit edilen 762 öncelikli okula kamera sistemi kuruldu.
Milli Eğitim Bakanlığı ile imzalanan protokol kapsamında tespit edilen 762 öncelikli okula kamera sistemi kuruldu.

Bakanlık, suç ve suçluyla mücadele ile olayların aydınlatılmasına ilişkin çalışmalarında teknolojiyi yoğun şekilde kullanıyor.

Birçok projeyi hayata geçiren İçişleri Bakanlığı, ilgili birimlerin kısa sürede sonuca ulaşmasına imkan sağlayan projeler sayesinde zamandan da büyük tasarruf ediyor.

Bu kapsamda şehirlerin güvenliğini sağlayan kolluk kuvvetlerinin adeta "gözü" görevini üstlenen Kent Güvenlik Yönetim Sistemi (KGYS) nokta sayısı, 10 bin 954'ten 13 bin 80'eçıkarıldı. Kamera sayısı ise yüzde 30 artışla 34 bin 590'a ulaştı. Proje tamamlandığında 21 bin 843 noktada 73 bin 712kameranın faaliyet göstermesi planlanıyor.

Ülke genelinde Plaka Tanıma Sisteminin (PTS) bulunduğu noktası sayısı, 1450'den 1958'e çıkarıldı. Emniyet Genel Müdürlüğü ile Jandarma Genel Komutanlığı arasında PTS'nin entegrasyonu sağlandı. Şehirlerde 190 noktada bulunan mobil PTS'lerin ise eylül ayının sonuna kadar 374 noktada faaliyete geçirilmesi hedefleniyor.

Emniyette milli kriptolu, dış müdahalelere kapalı, veri iletişimine imkan sağlayan, araç ve kimlik sorgusu yapabilen, yönetim kolaylığı sağlayan, analog telsizlerle de uyumlu sayısal telsiz sistemine (DMR) geçildi. Sistemin 15 ilde kurulumu tamamlandı.

Okullar kameralarla izleniyor

Milli Eğitim Bakanlığı ile imzalanan protokol kapsamında tespit edilen 762 öncelikli okula kamera sistemi kuruldu. Söz konusu kameraların, KGYS'ye entegre çalışmaları devam ediyor. Ayrıca, bin okula daha bu kameralardan kurulması hedefleniyor.

Günübirlik evler, Kimlik Bildirme Kanunu kapsamına alındı. Bu kapsamda 4 bin 531 işletmeye bağlı 15 bin 290 günübirlik ev kayıt altına alındı ve Kimlik Bildirim Sistemi (KBS) üzerinden bu evlere ilişkin anlık veri alınmaya başlandı. Ayrıca geçen yıl 11 bin 292 günübirlik ev denetlendi. Bunlardan bin 609'una idari ceza uygulanırken 2 bin 37'si mevzuata aykırı olduğu gerekçesiyle belediyeler tarafından mühürlenerek kapatıldı.

Çalıntı ve aranan araçların anlık olarak takibini sağlamak amacıyla 12 bin 764 akaryakıt istasyonundaki kameralar, PTS ve POLNET'e entegre edildi.

Deliller daha hızlı inceleniyor

Elde edilen delillerin hızlı bir şekilde incelenmesi amacıyla "Yüksek Hızlı Delil İnceleme Sistemi/Laboratuvarı" (FTK-LAB) 22 il emniyet müdürlüğü bünyesinde kurularak hizmet vermeye başladı. Söz konusu laboratuvarlar, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası yapılan operasyonlarda ele geçirilenyaklaşık 1 milyon materyalin incelenmesinde büyük kolaylık sağladı. Siber suçlarla mücadele çalışmaları kapsamında 15 Temmuz 2016öncesinde yılda ortalama40 bin dijital materyal incelenirken, sonrasında yılda420 bin materyal incelenmesi sağlandı.

Balistika Projesi sayesinde olay yerinden elde edilen kovan ve mermi çekirdeklerini bilgisayar ortamında inceleyen ve arşivleyebilen yazılım teknolojisine geçildi. Projeyle Jandarma ile Emniyet arasında ortak sorgu yeteneği elde edildi. Türkiye, bu teknolojiye sahip dünyadaki 5 ülkeden biri konumuna ulaştı.

"Otomatik Parmak ve Avuç İzi Teşhis Sistemi" ve "Bilgisayarlı Kovan ve Mermi Çekirdeği Karşılaştırma Sistemi" ile suçların aydınlatılma süreleri kısaltılırken zaman ve kaynak tasarrufu sağlandı.

Mermi kovanı (balistik) inceleme süresi 1 yıldan 1 saate, patlayıcı madde analizi 2 günden 4 saate, DNA analizi 4 günden 8 saate ve parmak izi incelemesi 10 günden 5 dakikaya düşürüldü.

Yasa dışı ekime uzaktan tespit

Yasa dışı ekim yapılan alanların tespitinin uzaktan algılama teknolojilerinden faydalanarak yapılması amacıyla İleri Görüntüleme Teknolojileri (TUYGUN) Projesi hayata geçirildi.

Suçla mücadele için araştırma ve analiz sistemi olan KAFES geliştirildi. Projeyle teknolojik gelişmelerden faydalanıp analizler yaparak kaçakçılık, terör ve örgütlü suçlarla mücadelede, suçun önlenmesi ve olaylardaki örgüt bağlantılarının ortaya çıkartılması ve mücadele etkinliğinin artırılmasına katkı sağlanması amaçlanıyor.

Şüpheli paket ve bombalara daha hızlı ve güvenli müdahale için Bomba İmha Robotu Projesi hazırlandı. Son yıllarda kullanılan uzaktan komutalı bomba olaylarında yaşanan artışlar üzerine harekete geçen ilgili birimler, bombalara müdahale eden milli robotlar üretti. Böylece şüpheli paket ve bombalara daha hızlı ve güvenli müdahale edilerek maddi kayıplarının azaltılması, el yapımı bombalara uzaktan müdahale edilmesiyle Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde görev yapan 397 bomba uzmanının hayati risklerinin en aza indirilmesi sağlandı.

Kimlik bilgileri değiştirilen araçların tespit edilmesi amacıyla geliştirilen Araç Beyin Okuma Cihazı kullanılmaya başlandı. İstanbul, Ankara ve İzmir'e 18 Ekim 2017'de birer adet verilen cihazlar sayesinde bugüne kadar kimlik bilgilerinde değişiklik yapılan 27 araç tespit edildi. Araçlar gerçek sahiplerine teslim edildi.

#İçişleri Bakanlığı
#teknoloji
#Yüksek Hızlı Delil İnceleme Sistemi/Laboratuvarı
6 yıl önce