|

Volkswagen dizel deneyi için maymunları kullanmış

Alman otomotiv devi Volkswagen’in başı yine bir dizel tartışmasıyla dertte. Ortaya çıkan dosyalara göre dev otomobil üreticisi, maymunlara dizel egzoz dumanı solutarak testler yapmış.

Yeni Şafak
10:54 - 29/01/2018 Pazartesi
Güncelleme: 11:01 - 29/01/2018 Pazartesi
Diğer
Yeni VW Beetle'ın egzoz gazları,10 uzun kuyruklu makak maymununa solutuldu.
Yeni VW Beetle'ın egzoz gazları,10 uzun kuyruklu makak maymununa solutuldu.

Alman otomotiv üreticileri, VW skandalından önce uzun yıllardır dizel yakıtla ilgili çalışmalar yapıyordu. New York Times’ın haberine göre, otomobil üreticileri tarafından kaynak sağlanan araştırmalardan birisi 2014 yılında çizgi film izleyen maymunlara egzoz gazı solutulan bir deneydi.

Bu olay her ne kadar gerçekdışı gibi görünse de aslında olay gerçekten yaşanmış. New York Times tarafından incelenen mahkeme kayıtları ve belgelere göre Volkswagen, Daimler ve BMW firmalarının oluşturduğu ve artık çalışmayan ‘European Research Group on Evironment and Healt in the Transport Sector’ grubu, dizel motorları sorunsuz göstermek amacıyla bilim insanlarıyla çalışıyordu. Gazetenin haberine göre otomobil üreticilerinin bu testlerdeki amacı dizel yakıtın vergi avantajlarını korumaktı.

Çizgi film izleyen maymunlara egzoz solutuldu

  • 2014 yılında Albuquerque'de gerçekleştirilen deneyde Dünya Sağlık Organizasyonu'nun 2012 yılında aldığı, dizel egzoz gazının kanserojen olduğuna dair kararı çürütmek için bazı testler yapıldı. Bu deneyde maymunlara egzoz gazı solutuldu.
  • Deney Lovelace Respiratory Research Institute isimli araştırma bölgesinde yapıldı. Yeni VW Beetle'ın egzoz gazları, 1999 yılından bir Ford dizel kamyonet ile "10 uzun kuyruklu makak maymunu" üzerinde karşılaştırıldı.
  • New York Times'ın söylediğine göre deneye Volkswagen öncülük etmişti ve firmanın mühendisleri, araçların oldukları yerde çalışmalarını sağlayacak bantları ve egzoz gazını emecek olan ekipmanı kurmuşlardı. Daha sonra da bu gazlar seyreltilerek maymunların oldukları odalara gönderildi. Hayvanların egzoz soludukları dört saat içerisinde sakin kalmaları için de odalara çizgi film oynatan televizyonlar yerleştirildi. Deneylere gözlemcilik yapan bilim insanı Jake McDonald'ın geçtiğimiz yıl dizel kullanıcıları tarafından Volkswagen'e karşı açılan bir davada söylediğine göre maymunlar çizgi filmleri izlemeyi seviyorlardı.

Sonuçları yayınlanmayan bu deneyde maymunların kullanılması ise, uzun süredir devam eden tartışmaları da alevlendirdi. Pek çok deneyde, uzaya gönderilmeleri de dahil olmak üzere, insanlar yerine maymunlar kullanıldı ve bu durum, sürekli olarak eleştirilere neden oluyor.

#Volkswagen
#Maymun
#deney
6 yıl önce