|

WhatsApp resti gördü: Şifrelemeyi katlıyor!

Silikon vadisi ile ABD yönetimi arasındaki güvenlik krizi tırmanıyor.

Yeni Şafak ve
12:38 - 15/03/2016 Salı
Güncelleme: 10:39 - 15/03/2016 Salı
Yeni Şafak

WhatsApp ile ABD Savunma Bakanlığı arasında alevlenmekte olan şifreleme krizinde önemli bir gelişme daha yaşandı.



Konuya ilişkin tüm detayları ve evveliyatını aşağıdaki haberimizde verdiğimiz için doğrudan ana konuya geçiyoruz:






'ın aktardığı habere göre, WhatsApp (yani diğer bir deyişle Facebook) mevcut güvenlik önlemlerini daha da arttırmak yolunda düğmeye basmaya hazırlanıyor. Önümüzdeki bir kaç hafta içerisinde uygulamaya konulacağı belirtilen yeni hamle, mevcut şifrelemenin sesli görüşmeleri ve grup sohbetlerini de kapsayacak şekilde genişletilmesi. Keza benzer bir güncellemenin Messenger'da da hayata geçirilmesi de planlananlar arasında.



Aslında dünkü haberimizde de belirttiğimiz gibi her biri dışarıdan bakınca münferit davalar gibi görünse de hepsi de nihai aşamada aynı kapıya çıkacağından Silikon Vadisi devleri de haklı olarak taraflarını belli etmekte gayet net bir duruş sergiliyorlar. Ki Google, Facebook, Snapchat, Amazon, Microsoft ve Twitter'ın imzaladığı ortak metinde mahkemede Apple'ın yanında yer alacaklarını belirtmeleri de mevcut durumu açık biçimde izah ediyor.



Bu arada her ne kadar yine bu konuyla direkt bağlantısı olmasa da Google'ın Yahoo ile ortaklaşa 2014 yılında başlattığı 'Uçtan Uca' projesi dahilinde, gönderilecek ve alınacak e-postaların sadece muhatapları tarafından çözülebilecek şekilde şifrelenmesine yönelik çalışmalarının da devam ettiğinin notunu düşelim. İşin bu kadar uzamasının sebebi ise Google'ın şifrelemeyi sadece e-posta servisine yönelik değil tüm servislerini kapsayacak bir ortak şifreleme ağı üzerinden yürütmeyi planlaması. Yine benzer şekilde Twitter ve Snapchat de, benzer bir şifreleme sistemi üzerinde çalışmalarını sürdürüyor.






#whatsapp
#facebook
#messenger
#google
#apple
#microsoft
#snapchat
8 yıl önce