|

Yosunlardan enerji üretimi başladı!

Göl ve denizlerimizin altı, dev bir enerji kaynağı!

Yeni Şafak ve
15:46 - 8/04/2016 Cuma
Güncelleme: 15:51 - 8/04/2016 Cuma
Yeni Şafak

Yenilenebilir enerjinin ne kadar önemli olduğunu haberlerimizde elimizden geldiğince vurgulamaya çalışıyoruz. Zira günümüzde 1 numaralı enerji kaynağı olarak fosil yakıtlar kullanılıyor. Uzmanlara göre 50 yıl sonra tükenecek olan bu yakıtlar aynı zamanda aşırı düzeyde çevre kirliliğine neden oluyor. Bu doğrultuda hem çevreyi hem de geleceği düşünenler yenilenebilir enerji kaynaklarına yöneliyor.





Bu amaçla yapılan araştırmalarda Botryococcus braunii ismi verilen ve oldukça yaygın olarak bilinen bu alglerin sıvı hidrokarbon ürettiğini ve biyoyakıt olarak kullanılabileceğini keşfedilmişti. Fakat bu organizmanın kendi başına enerji kaynağı olarak kullanılamıyor, zira çok yavaş büyüyorlar.



Gelgelelim uzun süredir bu konuyla ilgili çalışmalarını sürdüren Texas A&M AgriLife araştırmacıları bir çözüm yolu bulmuş gibi

. Ekip lideri Dr. Tim Devarenne, Botryococcusları kullanarak biyoyakıt üretmenin yolunu şu şekilde açıklıyor:



  • Botryococcusların sorunu çok yavaş büyüyor olması. Bu algleri ekonomik ölçekte kullanamayız, çünkü ihtiyaçları karşılayamazlar. Şöyle ki; bir Botryococcus hücresinin ikiye çıkması yaklaşık bir hafta sürüyor. Fakat bu süre 6 saate indirilebilir. Bu alglerin genetik kimyasına, daha hızlı gelişebilen bir alg genetiği transfer ederek bu süreyi kısaltabilir. Böylece daha hızlı gelişme sağlayarak biyoyakıt üretebiliriz.


Montreal'deki Concordia Üniversitesi'nden Muthukumaran Packirisamy ise Botryococcus alglerinin iyi bir seçim olduğunu düşünüyor: “Doğal kaynaklar açısından mavi yeşil algler, fosil yakıtları azaltabilme açısından harika bir seçim. Siyanobakteriler, Dünya üzerindeki en uygun mikroorganizmalardır. Üstelik güneş ve rüzgar gücü gibi diğer yenilenebilir güç kaynaklarından farklı olarak, havadaki değişimler ile verimlilikleri etkilenmez.





Gördüğümüz üzere biyoenerji alanında çalışmalar devam ediyor. Umarız en kısa zamanda hem daha ekonomik hem de daha çevreci yeşil enerji kaynaklarına ulaşırız.



#Botryococcus braunii
#Texas A&M AgriLife
#Tim Devarenne
#Muthukumaran Packirisamy
8 yıl önce