|

Vergi borcu ödeme - Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) vergi borcu ödemesi son gün

Yapılandırılan vergi borçlarının ilk taksit ve peşin ödemesi için son gün bugün... Peki Vergi borcu ödemesi nasıl yapılıyor? Binlerce vatandaş yapılandırılan vergi borçlarının ödemesi için Vergi dairesine akın etti. Online olarak vergi borçlarının görüntülendiği ve ödeme yapılan GİB Vergi borcu ödeme ekranını haberimizde sizlerle paylaşıyoruz.

Yeni Şafak
17:22 - 30/11/2016 Çarşamba
Güncelleme: 18:35 - 30/11/2016 Çarşamba
DHA

GİB Vergi borcu ödemeleri için bugün son gün. Yapılandırılan vergi borçlarının ilk taksit ve peşin ödemesini yapmak isteyen vatandaşlar ödemelerini bugün yapmaları gerekiyor. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) İnternet Vergi Dairesi sistemine giriş yaparak borçlarınızı sorgulayabilir ve ödeme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.



ekranı için tıkla



Vergi daireleri ve bankalarda yapılandırma mesaisi


Vergi ve prim borçları başta olmak üzere, bazı alacakların yeniden yapılandırılması ödemeleri için vergi dairelerinde bu gece saat 24.00'e, Ziraat Bankası, Halk Bankası, Vakıflar Bankası, Finansbank, Türkiye Ekonomi Bankası ve Akbank tarafından da saat 21.00'e kadar tahsilat kabul edilecek.



Gelir İdaresi Başkanlığının (GİB) internet sitesinde yer alan açıklamada, 6736 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun kapsamında yapılandırılan alacaklardan vergi dairelerine ödenmesi gerekenlerin peşin ve ilk taksit ödeme süresinin bugün sona erdiği hatırlatıldı.



Söz konusu Kanun kapsamında ödeme yapılması için Türkiye'deki tüm vergi dairelerinde bu gece saat 24.00'e, Ziraat Bankası, Halk Bankası, Vakıflar Bankası, Finansbank, Türkiye Ekonomi Bankası ve Akbank'da da saat 21.00'e kadar tahsilat yapılacağı bildirilen açıklamada, "Saat 21.00'e kadar tahsilat yapacak bankalarda meydana gelecek artış, internet sitemizden duyurulacaktır." ifadesine yer verildi.



İstanbul Vergi dairesinde uzun kuyruklar oluştu


İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı binası bu yüzden vatandaşlarla doldu taştı. Binanın 2 katında uzun kuyruklar oluştu. Veznelerin önünde adeta insan seli yaşandı. İçeride bunlar olurken Vatan Caddesi'nde de araç yoğunluğu vardı. Yapılandırdıkları tutarı ödemeye gelen bazı vatandaşlar araçlarını kaldırımlara ve otobüs duraklarının önüne parketti. Otobüsler yolcuları yol üzerinden alabildi, parklar nedeniyle Vatan Caddesi Bayrampaşa istikametinde trafikte yoğunluk yaşandı. Yapılandırmanın bozulmaması için borçların ilk taksitleri ya da peşin ödemelerinin bugün saat 21.00'e kadar yapılması gerekiyor.



İkitelli Vergi Dairesi Kompleks'inde de uzun kuyruklar oluştu.





Gelir İdaresi Başkanlığı'nın İnternet Vergi Dairesi resmi web sayfasında vatandaşlar son derece pratik ve kolay bir şekilde gerçekleştirebilmekte olunan bu online vergi borcu sorgulama ve ödeme işlemleri sayesinde artık internet üzerinden MTV, ÖTV ve gelir vergisi gibi birbirinden farklı vergi sistemlerinde kaynaklı herhangi bir vergi borcunun bulunup bulunmadığını ve bulunan vergi borçlarının tüm ayrıntılarını öğrenebilme imkanı sağlıyor. Dijital platform üzerinde yer alan GİB İnternet Vergi Dairesi resmi web sayfasındaki 'Borç Bilgilendirme Sistemi' ekranından bazı kişisel bilgilerini girerek, vergi borcu sorgulama işlemi sorgulayabiliyor.



GİB İnternet Vergi Dairesi'nin bu ekranında online vergi borcu sorgulama işlemi 'T.C. kimlik numarası', 'nüfus cüzdan seri/no', 'annenizin, babanızın, eşinizin, çocuğunuzun T.C. kimlik numarası veya annenizin kızlık soyadı bölümlerinden herhangi birisini doldurarak, sayfa içerisindeki güvenlik kodu doğrulamasıyla vergi borcu sorgulama ve ödeme işlemleri online olarak gerçekleştirilebiliyor.



Vergi nedir?


Vergi, devletin, mahalli idarelerin ve kamu kudretine sahip diğer toplulukların gördükleri kamu hizmetlerinin gerektirdiği giderleri karşılamak üzere, esas olarak gerçek ve tüzel kişilerden belli bir yarar karşılığı olmaksızın, onların mali güçlerine göre kamu zoruyla halktan doğrudan doğruya ve bazı maddelerin fiyatlarına eklenerek alınan paralardır.



Kamu gelirleri içerisinde en önemli yeri vergiler almaktadır. Vergi, kamu gelirlerinin çok önemli bir kısmını oluşturmaktadır. Vergilerin kamu gelirleri içerisindeki payı yaklaşık %90'dır. Bu nedenle kamu gelirleri genelde vergi gelirleri olarak anlaşılmaktadır.



Anayasamızda vergi ödevi altında 73. maddeye göre “Herkes kamu giderlerini karşılamak üzere, mali gücüne göre vergi ödemekle yükümlüdür. Vergi, resim ve harçlar ve benzeri mali yükümler ancak kanunla konulur." Bu maddeye göre vergi, devletin aldığı bir para olmaktan ziyade aynı zamanda her vatandaşın ödemek zorunda olduğu bir paradır. Ozaman bu açıdan verginin tanımı kişilerin, kamu giderlerini karşılamak üzere mali gücüne göre ve kanuna bağlı kalarak ödeyeceği bir yükümlülüktür.





Verginin genel özellikleri


Vergi devletin , kamu harcamalarını finansmanı amacı ile toplumu meydana getiren bireylerden ve kurumlardan ödeme güçleri ölçüsünde karşılıksız olarak ve hukuki zorunluluk altında aldığı değerdir.



a. vergi devlet tarafından alınır.ülkeyi yöneten merkezi birimler dışında da verginin yerel yönetim yada vergilendirme yetkisine sahip diğer kamu kurum ve kuruluşlarını ifade eder.



b. Vergi kamu harcamalarını finanse etmek için ayrılır.



c. Vergi meydana getiren fert ve kurumlardan ödeme güçleri nispetinde alınır.



d. Vergi kişiler için karşılıksız bir ödemedir



e. Vrgi zorunlu bir ödemedir



f. Vergi sonuç itibari ile ekonomik bir değerdir.



VERGİNİN UNSURLARI


1. Verginin alacaklısı



Devletle beraber devredilmiş vergilendirme yetkisine sahip, il özel idareleri belediye ve köy idareleri kamu tüzel kişileri aktif vergi süjesi olarak vergi alacaklısıdırlar



2. Vergi borçlusu



Vergi ile yükümlü kılınan muhataba vergi alacaklısı denir. Vergi alacaklısı sadece ülke içinde yaşayan vatandaşlar değil yabancılar; gerçek kişiler değil kamu tüzel kişileri de olabilmektedir.



3. Zora dayanması



Vergi devletin vergilendirme yetkisine dayanarak kanuni zorunluluk ile tahsil edilir. Bu zorunluluk verginin korunduğunu; tek taraflı olduğunu ve belirli kurallara göre alındığını belirtmektedir.



4. Karşılıksız olması



Vergi harçtan, resimden ve kısmen şerefiyeden farklıdır yani vergi karşılıksız bir ödemedir.



5. Kamu giderlerinin karşılığı olması



Temel olarak vergi; ceza zor alımı yâda kamulaştırmadan farklı olarak kamu giderlerinin karşılığı olarak tahsil edilir. Fakat verginin temel amacı dışında şu amaçlar içinde kullanılır:



a. Bireyleri cezalandırmak



b. Bireyleri doğru yola sevk etmek



c. Herhangi bir kamu hizmetini yaptırmak



d. Ekonomik dışsallık ile mücadele



6. Para ile ödenmesi



Vergi daha çok para ve mal ile ödenen maddi değerlerin ifadesi olarak değerlendirilir fakat günümüzde genel geçer tanımı kamu giderlerinin mali açıdan finansmanı olarak nitelendirildiği ve mali olarak kelimelerinden para kelimesinin kast edildiği düşünülür se; vergi'nin para ile ödenilmesi kavramı ortaya çıkar.



Vergi borcu ödemesi nasıl yapılıyor? Binlerce vatandaş yapılandırılan vergi borçlarının ödemesi için Vergi dairesine akın etti. Online olarak vergi borçlarının görüntülendiği ve ödeme yapılan GİB Vergi borcu ödeme ekranını haberimizde sizlerle paylaşıyoruz.


#GİB
#Vergi borcu
#Vergi borcu ödeme
#vergi borcu yapılandırma
7 yıl önce