|
Bozuk düzenin yeni tamircisi..

Amerikan seçimlerinden önce yazdığım bir yazıda Joe Biden’ın Başkanlık seçimlerini kazanması durumunda Demokrat Parti’deki iç çekişmelerin patlak vereceğine değinmiş idim. Biden’ın kuracağı yeni “Kabine” ve “Beyaz Saray” birimleri bu çekişmenin savaş alanları.

Demokrat cephe Trump’tan nefret eden veya hoşlanmayanların oluşturduğu bir “koalisyon” gibi hareket etti. Koalisyonun en önemli bileşenleriyse “Siyahîler”, “Hispanik Amerikalılar”, “kadın hareketleri”, “gençler”, “bireysel silahlanma karşıtları” ve partinin “Sol” kanatları.

Biden, kabinesini ve Beyaz Saray kadrolarını teşkil ederken Demokrat koalisyonun tüm bileşenlerini hesaba katmak durumunda. Demokrat Parti’nin en dinamik unsurları olan bu gruplar “Biden Yönetimi”nde tatmin edici roller bekliyorlar. Biden’ın açıkladığı ilk listelerse bu grupları pek tatmin etmedi. Nitekim Siyahi Demokrat Vekil James Clyburn, Biden’in listesinin Siyahî Amerikalılar’ın temsili açısından yetersiz olduğu uyarısı yaptı. Biden’ın ilk listesinde Siyahî Amerikalılardan sadece kadın diplomat Linda Thomas-Greenfield yer aldı.

Biden’ın hesaba katacağı bir diğer olguysa Senato’daki Cumhuriyetçi çoğunluk. Birçok yerinden yırtılıp sökülen Amerikan düzenine yama yapma misyonunu üstlenen Biden ılımlı Cumhuriyetçileri de tatmin etmek istiyor. Demokrat cephede dikkat çeken diğer gelişmeyse Obama döneminde üst düzey görevler üstlenmiş birçok ismin Biden yönetiminde etkin grup olarak yer almaları. Biden’ın açıkladığı ilk Kabine listesinde yer alan Dış İşleri Bakanı Antony Blinken, Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ve BM Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield başta olmak üzere birçok isim Obama yönetiminde çalışmışlardı. Bu gelişmenin ana akım medyada “Merkezci” kanadın bir zaferi olarak yansıtılmasıysa dikkat çekiciydi.

Savunma Bakanlığı için en güçlü aday olarak ismi geçenler arasında yer alan Michele Flournoy da “Merkezci” kanattan. Biden’ın Savunma Bakanlığı için kısa listesinde Siyahî emekli general Lloyd Austin de var. İsmi geçen bir diğer isim ise Obama döneminde İç Güvenlik Bakanlığı yapan Jeh Johnson. Parti’nin İlerici-Sol kanatları Blinken, Sullivan, Fluornay ve Johnson’a sıcak bakmıyorlar. Amerikan Sol yayınlarda bu isimler “liberal enternasyonal Amerikan müdahalecileri” olarak itham ediliyorlar. Adı geçen isimler “Amerikan Askeri Endüstriyel Kompleksi”yle bağlantılı olmakla da suçlanıyorlar. Sol kanatlar nezdinde silah şirketleri, fosil yakıt şirketleri ve büyük finans şirketleriyle bağlantılı olan isimlerin Biden Yönetimi’nde yer almalarıysa ‘kırmızı çizgi’nin aşılması anlamına geliyor.

Parti’nin İlerici-Sol kanadı “Hazine Bakanı” olarak Senatör Prof. Elizabeth Warren’ı istiyor. Biden’ın ise bu görev için “FED” eski Başkanı Janet Yellen’i düşündüğü söyleniyor. ABD’nin finans merkezleri sert düzenlemeler yanlısı olarak bilinen Warren’’ın Hazine’nin başına getirilmesinden ürküntü duyuyorlardı. Yellen’in Hazine Bakanlığı ‘kötünün iyisi’ misali bu kesimi teskin edecek. Sol kanat Senatör Bernie Sanders’ın da Kabine’de yer almasını istiyor. Ancak Biden hem Warren, hem de Sanders’ın Senato’daki hassas denge sebebiyle yerlerinde kalmasını istiyor imiş. Siyasi yorumcular Biden’ın bu gerekçeyi Warren ve Sanders’ın partinin ana akım Merkezci kanadıyla ters düşen söylemleri sebebiyle öne sürdüğünü ifade ediyorlar.

Biden’ın kabine ve Beyaz Saray yönetimi için öngördüğü muhtemel listede yer alan birçok isim ise partinin Siyahî kanadının tepkisiyle karşılaşıyor. Fosil yakıt şirketlerine yakınlığıyla bilinen Siyahî Demokrat Vekil Cadric Richmond’un Beyaz Saray’da Başdanışmanlığa getirilmesiyse İlerici Sol kanatları hoşnut etmedi. Biden’ın danışmanlığına getirilen Steve Ricchetti de ilâç şirketleri için lobicilik yaptığı gerekçesiyle Sol kanattan kırmızı kart görüyor.

Bu isimlerin Beyaz Saray’da etkili görevlere getirilmesi Biden’ın Sol’dan gelen iç baskıları püskürtmeye istekli olduğu şeklinde yorumlanıyor. Yırtık düzenin yeni tamircisi olarak nitelenen Biden’ın yönetim listesi henüz tamamlanmış değil. Demokrat Parti’nin ideolojileri ve çıkarları birbiriyle çelişen bileşenleriyse yönetimi şekillendirmek için mücadele ediyorlar. Trump gidiyor, ortaklık bitiyor. Demokratlar şimdi çoook daha zorlu bir süreç bekliyor.

#ABD
#Donald Trump
#Joe Biden
3 yıl önce
Bozuk düzenin yeni tamircisi..
Reel sektör verileri
Tevradî bir mitin Kur’anî bir kıssa ile tashihi
i-Nesli anlaşılmadan siyaset de olmaz, eğitim de…
İç talebe ilişkin öncü göstergeler ilave parasal sıkılaştırmaya işaret ediyor!
Enerjide bağımsız olmak