|
Cumhuriyetçiler’i bölen taciz iddiaları..
ABD Başkanı
Donald Trump
’ın eski Baş Stratejisti
Steve Bannon
’ın Alabama senatör adayı
Roy Moore
hakkındaki cinsel taciz iddialarıyla başı fena halde dertte. Moore, 12 Aralık’ta yapılacak olan seçimlerde Cumhuriyetçi Parti’nin adayı. Moore, Bannon’ın “
Anti-Trump
” olarak nitelediği “Cumhuriyetçi Parti”nin ana akım liderliğine karşı başlattığı savaşta cepheye sürdüğü önemli isimlerden biriydi. Şöhretli bir Evanjelik Hıristiyan olan Moore hakkındaki iddialar hem “Cumhuriyetçiler” ile “Demokratlar” arasındaki kültür savaşlarının ve hem de Cumhuriyetçi Parti içindeki iktidar ve güç savaşın parçası oldu. Radikal muhafazakârların Moore’u savunmak için İncil’den alıntılar yapmalarıysa tartışmaları iyice derinleştirdi.

Cumhuriyetçi Parti’nin lider takımı, Senato çoğunluk lideri
Mitch McConnel
, Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı
Bob Corker
, Senato Silahlı Hizmetler Komitesi Başkanı
John McCain,
Temsilciler Meclisi Başkanı
Paul Ryan
ve “Cumhuriyetçi Parti’nin Gölge Başkanı” olarak görülen
Mitt Romney
gibi isimler Moore’un çekilmesi gerektiğini savunuyorlar. “
Cumhuriyetçi Ulusal Komitesi
” de Moore’un seçim kampanyası için bağış toplamaya son verdiğini açıkladı. Arizona senatörü
Jeff Flake
gibi, Alabama Cumhuriyetçilerini “Demokrat” adaya oy vermelerini isteyenler bile oldu. Bannon ve “
Breitbart News
” tam tekmil Moore’un arkasında duruyor ve iddiaları McConnel takımının bir komplosu olarak niteliyor. “Beyaz Saray”dan yapılan açıklamalarda ise Moore hakkındaki nihai kararı Alabamalı seçmenlerin vereceği belirtildi. Pasif bir tutum izleyen Trump konuya daha fazla müdahil olmak istemiyor.

Cumhuriyetçi Parti’yi daha Sağ’da, daha popülist, daha Trump’çı ve daha İsrail’ci çizgide dönüştürmek isteyen Bannon için Moore’un senatör seçilmesi önemli bir eşik. 2018’deki Senato kısmî seçimlerinde Cumhuriyetçiler 8 koltuğu, Demokratlar 25 koltuğu muhafaza etmek istiyorlar. Cumhuriyetçiler’in kaybedeceği bir iki koltuk bile Senato’daki 52 üyeli Cumhuriyetçi çoğunluğu tehlikeye sokabilir. Bannon, 8 Cumhuriyetçi koltuktan bir kaçını kazanmayı McConnel’a karşı açtığı savaşta stratejik bir hamle olarak görüyor. Bannon’ın asıl hedefiyse 2020 seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti içinde etkili bir pozisyon elde etmek.

Bannon’ın Parti’nin ana akım liderliğinin adaylarına karşı ilk zaferi, Alabama ön seçimlerinde Moore’un kazanmasıydı. McConnel’ın(hatta Trump’ın) desteklediği aday adayı
Luther Strange
’ın Moore karşısında kaybetmesinin ardından Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Tennessee Senatörü
Bob Corker
ileArizona Senatörü
Jeff Flake
2018 seçimlerinde aday olmayacaklarını ilân ettiler. Ana akım Cumhuriyetçilerin güçlü figürlerinden olan John McCain, Bob Corker ve Jeff Flake, Trump’a karşı Senato içindeki muhalefetin sesi oldular.
Taciz iddialarının 12 Aralık’taki seçimlere hangi yönde etki yapacağı merakla bekleniyor Ancak Moore’un seçilmesi durumunda bile her şey bitmiş olmuyor. McConnel takımı kolay pes etmeyecek gibi duruyor. Ulusal Cumhuriyet Senato Komitesi Başkanı
Cory Gardner
, Moore’un seçilmesi halinde tard edilmesi gerektiğini söyledi. Senato 3’te 2 çoğunlukla tard edebiliyor. 19 Cumhuriyetçi, Demokratlarla birlikte oy kullanır ise Moore’a yol görünebilir.
Bu arada Cumhuriyetçi Parti liderliğine karşı Bannon’ın başlattığı iç savaşın finansörleri arasında çözülme başladığını kaydetmeliyiz. Önce Bannon’ın hamisi
Robert Mercer
bir adım geri çekildi. İkinci bir hamle, milyarder kumarhaneci
Sheldon Adelson
’dan geldi. Adelson’ın ofisinden yapılan açıklamada Bannon’ın 2018 seçimlerine ilişkin tutumunun desteklenmediği belirtildi. Açıklamada Adelson ailesinin McConnel’i desteklediği de kaydedildi. Mercer ve Adelson’ın pozisyonlarını neden değiştirmiş olabileceklerini bir sonraki yazıya bırakalım.
#ABD
#Taciz
#Cumhuriyetçiler
6 yıl önce
Cumhuriyetçiler’i bölen taciz iddiaları..
Efendimiz’in (sav) Zekatı-1
Milyonlar milyarlar havada uçuşuyor
Sandık başına giderken…
Operadaki Hayalet’in “kehaneti” gerçekleşirse…
Ayasofya’yı açan adama vefa zamanı