|
Evanjelikler arasındaki iç savaş kızışıyor!
Amerikan Evanjelik Hıristiyanları 2020’deki Başkanlık seçimleri için Trump’ı destekleme konusunda giderek bir iç çatışma, hatta bir iç savaş yaşıyorlar. Bu savaş Evanjelik medya ağının amiral gemisi olarak nitelenen “
Christianity Today
” dergisinin yayın yönetmeni
Mark Galli
’nin 19 Aralıkta kaleme aldığı başyazıyla tetiklendi. Geçen Pazar bu çatışmanın detaylarına yer vermiştim. Tekrar hatırlatmak gerekirse Galli, Evanjeliklerin Trump’a verdikleri desteğin ahlakî meşruiyetle çeliştiği vurgusu yapmıştı. Galli yazısında Trump’ın
“Ukrayna skandalı
” sebebiyle azledilmesi gerektiğini de savunmuştu. Trump destekçisi Evanjeliklerden gelen şiddetli tepkilere rağmen Galli geri adım atmayacağı mesajı veriyor.
Amerikan seçmenlerinin yaklaşık olarak dörtte birini teşkil eden Evanjelikler 2016’daki Başkanlık seçimlerinde ağırlıklı olarak Trump’ı desteklediler. Cumhuriyetçi Parti’nin siyasi çizgisi Trump’ın Başkanlığı ile birlikte “
Hıristiyan- Siyonist Evanjelikler
”in ajandası ile adeta bütünleşti. Trump, İsrail’de
Netanyahu
’nun ilhakçı politikalarına açık destek verdi.
Galli’nin yazısı Evanjelik Hıristiyanların nüfusu ve temsiline ilişkin tartışmalara da yol açtı. ABD’deki Evanjeliklerin sayısı tam olarak bilinmiyor. Protestanlığın kolu olan Evanjelikler “
Katolikler
” gibi tek bir kurum ve bir Papa tarafından temsil edilmedikleri için çok farklı tanımlar ve sayılar sözkonusu. ABD’de Evanjelikler temsil edildikleri kiliselere göre tanımlanıyorlar. Araştırmalarda Evanjelikler birkaç kategoride değerlendiriliyorlar.
2016’daki seçimlerde Evanjeliklerin yaklaşık yüzde 80’nin Trump’a oy verdikleri belirtiliyor. Ancak bu sayı “
Beyaz Evanjelikler
” için geçerli. “
Siyah
” ve “
Hispanik
” Evanjelikler bu sayıya dahil değiller. Bir diğer Evanjelik yayın organı “
The Christian Post
” tarafından 2018’de verilen bilgilere bakılacak olur ise Trump’ı destekleyenler tüm Evanjeliklerin yaklaşık yarısını, hatta yarısından bile daha azını temsil ediyorlar. Amerikalı Siyah ve Hispanik Evanjelikler’in ezici çoğunluğuysa “Demokrat”lara oy veriyor. Zira Afrika ve Latin Amerika kökenli Evanjelik seçmenler Trump’ın göç politikalarından fena halde rahatsızlar. Mark Galli de kendisine tepki gösteren Trump’çı Evanjelikleri ‘aşırı sağ’ olarak niteliyor.
Bu arada Trumpçı Evanjeliklerin önde gelen 200 civarındaki ismi “Christianity Today” dergisinin tepe yöneticisi
Dr. Timothy Dalrymple
’a mektup göndererek Galli’nin kendilerini
‘aşırı Sağ Evanjelikler’
olarak nitelemesine tepki gösterdiler. Mektupta Trump’ın hedef alınması da eleştiren Evanjelik liderlerin İsrail’e verdikleri desteğin önemine özellikle vurgu yapmaları dikkat çekiyordu. Mektubu imzalayanlar arasında Trump’ın din danışmanlarından
Paula White Cain, Robert Jeffress
ve
Jerry Falwell
de yer alıyor. Rahip Jeffres Mayıs 2018’de ABD Büyükelçiliğinin Kudüs’teki açılış töreninin ilk konuşmacıları arasındaydı.
“Christianity Today” dergisini aşırı sola destek olmakla suçlayan Trump ise “
20020 Başkanlık Kampanyası
” çerçevesinde 3 Ocak’ta Miami’de bir kilisede düzenlenen “
Trump için Evanjelikler”
etkinliğine katılacak. “
King Jesus Ministry Kilisesi
”ndeki bu etkinlik Trump’ın yeniden seçilmesini destekleyen Evanjelikleri ülke çapındaki bir araya getirecek.
Evanjelik yayın organları arasındaki Trump bölünmesi “
Christian Post
” gazetesine de yansıdı. Post, “Christianity Today”i ve Mark Galli’yi eleştiren, Trump’ı ise destekleyen bir başyazı yayınladı. Post’un politika editörü
Napp Nazworth
bu başyazıyı gerekçe göstererek istifa etti. Post’un Evanjelik Hıristiyanlığın en dar ve daralan bir dilimini temsil etmeyi seçtiğini belirten Nazworth bu seçimin kısa vadede iyi bir iş kararı olabileceğini ancak İncil ve Demokrasi için kötü olacağını vurguladı. Kendisini ‘
Trump karşıtı Evanjelik’
olarak niteleyen Nazworth’ın istifası Evanjelikler iç savaşının giderek derinleşeceğini gösteriyor.
#Evanjelik
#Hristiyan
#Donald Trump
#Dr. Timothy Dalrymple
4 yıl önce
Evanjelikler arasındaki iç savaş kızışıyor!
Yılbaşını kaçıranlar için
Kara dinlilerle milletin savaşı
Ne olacak bu anne babaların hali?
Seçim sonrası ekonomide manzara nasıl?
Amerikan siyasetinin İsrail ‘trajedisi’