|
İslamcılık, Cumhuriyet ve Demokrasi..

"Akşam" gazetesinden Nagehan Alçı, Prof. Şükrü Hanioğlu ile bir röportaj yapmış.

"Jöntürkler" ve "İttihat ve Terakki Cemiyeti" hakkında araştırmalarıyla tanıdığım Prof. Hanioğlu''nun ilgimi çeken tespitleri şöyle:

"Abdullah Cevdet Türk Batıcılığının önemli liderlerindendir. Cumhuriyet ideolojisinin oluşumunda da rolü büyük. Ama bakın Batıcı hareket o dönemdeki entelektüel hareketlerden sadece biri. Üstelik marjinal bir hareket. Böyle marjinal bir hareketin cumhuriyet ideolojisine büyük etki yapmış olması önemli. O dönem İslamcılık da büyük entelektüel hareketlerden biri ama onun etkisi çok az."

"Doğu Avrupa''da 1990''lardan sonra büyük bir kopuş yaşandı. Kimse kalkıp, ''biz yıllarca sosyalist rejimde yaşadık, bizde normal siyaset olmaz'' demiyor. Bizde ise hep geriye bakıp bahaneler üretiliyor. 1877''de Meclis toplamış bir geleneğin günümüzde Doğu Avrupa ülkelerinden geride olması utanılacak bir durumdur. Artık bunu aşmamız lazım!"

"Cumhuriyet öncesinde çok önemli diyebileceğimiz bir İslamcı hareket vardı. Bu çok modern bir hareketti. Bizde düşülen bir hata var, bu konuda çok bilgi sahibi olmadığımızdan İslamcılık=Gericilik diye düşünülüyor. Halbuki bu İslamcı hareket çok modernist bir hareketti. Cumhuriyet üzerindeki etkisi neredeyse sıfır. Biraz da bu yüzden bugün İslamcı hareketin söyledikleri, bundan 150 yıl önce büyük eleştiri alacak şeyler. Osmanlı''daki bu ciddi entelektüel hareketi basit bir gericilik kategorisine indirgeyerek entelektüel düşüncemizi çok zayıflattık."

Hanioğlu''nun yerinde tespitlerine kulak vermemiz gerekiyor.

***

Marjinal bir hareket olan Batıcılığın Cumhuriyet ideolojisine büyük etki yapmasına rağmen, kitleselleşme potansiyeline sahip modernist bir hareket olan İslamcı hareketin Cumhuriyet''in yapılanması üzerinde neredeyse sıfır etki yapmış olması araştırılması gereken bir vaka.

Gerçi bir arkadaşımın Almanya''da sürdürdüğü doktora çalışmasının konusu da Osmanlı son dönemindeki entelektüel İslamcıların Cumhuriyet ideolojisine neden etki yapamamış olmasıydı.

Doktora bittiğinde bu zor sorunun cevabını öğreneceğimizi umuyorum.

Başta Mehmet Akif olmak üzere, güçlü bir İslamcı dalgayı temsil eden İslamcı şahsiyetlerin Milli Mücadele''ye katılmış olmalarına rağmen Cumhuriyet''in ilk yıllarında nasıl olup da kolayca tasfiye edildikleri de ayrı bir araştırma konusu değil midir?

"Meşrutiyet" dönemine damgasını vuran bunca İslamcı şahsiyet nasıl oldu da 1920''lerde pasifize edilebildi?

Yargı kullanılarak gerçekleştirilen siyasi tasfiyeler ve baskılarla açıklayamıyoruz boşlukları..

Bir tuhaf durum var ve açıklığa kavuşturulması gerekiyor.

Bugün''ü anlamak için tarihin bu döneminin hiçbir boşluk kalmayıncaya değin aydınlatılması gerektiğini düşünüyorum.

Hitler safkan Alman çıkmadı, ne olacak şimdi?

Komplo teorilerinden birinde Hitler''in Yahudi asıllı olduğu iddia ediliyordu.

Alman ırkını Yahudilerden arındırmak için korkunç katliamlara imza atan bir adamın Yahudi olduğu iddiası herhalde "komplo teorisi" nitelemesini hak ediyor ama Belçikalı bir gazeteci hiç de böyle düşünmemiş.

Tarihçi Marc Vermeeren''in de yardımıyla Hitler''in yakın akrabalarından elde ettiği DNA örnekleri üzerinde bir test yaptıran gazeteci Jean-Paul Mulders, bu komplo teorisini doğrulayacak bulgulara ulaşmış.

Buna göre Hitler''in DNA örneği Almanya''da ve Batı Avrupa''da nadir rastlanan bir formdur.

Bu form en fazla Fas Berberilerinde, Cezayir''de, Libya''da, Tunus''da ve Aşkenazi ve Sefarad Yahudilerinde bulunurmuş..

"Knack" dergisinde yer alan haberde DNA testinin güvenilir laboratuvar ortamında gerçekleştirildiği belirtiliyor.

Dolayısıyla "üstün ırk" teorisine iman eden Hitler ne yazık ki safkan Alman çıkmamış sevgili okurlar.

Keşke bu araştırma Hitler''in sağlığında yapılabilseydi, milyonlarca insanın ölümüne neden olan yıkıcı savaşlara da yol verilmemiş olurdu.

Bu araştırmayı öğrendiğinde Hitler''in yüzünün alacağı rengi çok merak ederdim doğrusu.

Hollywood''da senaryo kıtlığı yaşanıyormuş, işte size tiraji-komik bir senaryo..

Hitler''in DNA''sını elde etmek için çevirilen türlü dolaplar etrafında bir komedi filmi fena olmaz.

Başrollerde de "Pembe Panter" filminin sakar müfettişi Clouseau((Steve Martin) ile Woody Allen oynarlar, biz de keyifle seyrederiz.

14 yıl önce
İslamcılık, Cumhuriyet ve Demokrasi..
Ne olacak bu anne babaların hali?
Seçim sonrası ekonomide manzara nasıl?
Amerikan siyasetinin İsrail ‘trajedisi’
Jeopolitik sürpriz: ABD, Rusya ve İsrail nasıl anlaştı?
Nazlı seçmen günlerinde siyaset