|
“İsrail Lobisi” Sanders’ı hedef aldı

ABD’de Kasım 2020’de Başkanlık seçimleri yapılacak. Cumhuriyetçi cephede aday olarak sahnede Trump var. Demokrat cephedeyse Trump’ın karşısına çıkmak için 30’a yakın isim adaylığını ilân etmişti. Bu isimlerden sadece 3’ü sahnede kalabildi: Obama döneminde Başkan Yardımcısı olan Joe Biden, Senatör Bernie Sanders ve Kongre üyesi Tulsi Gabbard.

Demokrat cephede Biden ve Sanders yarış halinde. Öyle anlaşılıyor ki Trump’ın karşısına ya Biden yahut Sanders çıkacak. Eyaletlerde ön seçimler devam ediyor ve Biden, Sanders’tan bir parça ileride gözüküyor. Ama bu durum için Biden için henüz zafer değil, Sanders için ise mağlubiyet değil. Kamala Harris, Amy Klobuchar ve milyarder iş adamı Michael Bloomberg başta olmak üzere yarıştan çekilen bazı isimler ise Biden’ı desteklediklerini açıkladılar.

Joe Biden Demokratlar’ın ana akım kanadını temsil ediyor. Sanders ise partinin “Demokratik Sol” kanatlarına hitap ediyor. 78 yaşında olmasına rağmen Sanders’a genç kuşaklardan çok yoğun bir ilgi var. Partinin ana akım liderliğiyse 77 yaşındaki Biden’dan yana ağırlık koyuyor. Afrika, Asya ve Hispanik kökenli Amerikalıların yanı sıra Yahudi seçmenlerin ezici çoğunluğu Demokratlar’a oy veriyorlar. Bu kesimlerin genç kuşakları Başkan olarak Sanders’ı istiyorlar. ABD’nin önde gelen “Siyah Hakları” eylemcisi ve eski Başkan adaylarından Jesse Jackson ise alta düşürülmüş kesimlerin tek umudu olarak gördüğü Sanders’ı desteklediğini ilân etti.

Trump, daha önce hiçbir ABD Başkanının yapmadığı ölçülerde İsrail’e destek çıktığını ısrarla vurgulayarak Yahudi seçmenlerin Cumhuriyetçiler’e oy vermeleri gerektiğini söylüyordu. “İsrail Lobisi”nin Netanyahu’yu destekleyen kanatlarının yanı sıra “Hıristiyan-Siyonist Evanjelikler” Yahudilerin Trump’ı desteklemesi için bastırıyorlar. Amerikan Yahudilerinin ezici çoğunluğuysa geleneksel tutumlarını değiştirecek gibi gözükmüyorlar. İsrail’in ve Trump yönetiminin Filistin politikalarına eleştirel yaklaşan Sanders da Yahudi bir aileye mensup.

Demokrat Parti’den başkan adaylığı için yarışan iki isimden biri olan Senatör Sanders’a karşı yoğun bir karalama kampanyası yapılıyor. “Hıristiyan-Siyonistler” ve “Lobi”nin Netanyahu’yu destekleyen kanatları bu kampanyaların başını çekiyorlar. Bu çevreler Somali ve Filistin kökenli Demokrat kadın vekiller İlhan Ömer ve Raşide Tlaib’in Sanders’ı desteklemelerini sürekli gündemde tutmaya çalışıyorlar. İsrail’i rahatsız eden söylemleri sebebiyle bu kadın vekiller Cumhuriyetçiler’in, İsrail Lobisi’nin ve Hıristiyan-Siyonist çevrelerin hedefindeydiler.

Netanyahu’yu ırkçılıkla suçlayan Sanders, ABD’nin en etkili Yahudi Lobisi olan “Amerikan-İsrail Halkla İlişkiler Komitesi”nin (AIPAC) bu ay başında gerçekleştirdiği Konferansı boykot etti. “AIPAC”ın konferanslarına katılmak iki partinin adayları için adeta referans sayılıyordu. Sanders “AIPAC”ı Filistinliler’in haklarını dikkate almayan bir bağnazlığa zemin hazırlamakla itham etti. Sanders’a göre “AIPAC”, İsrail Sağı’nın ve Netanyahu’nun uzantısı haline gelmişti.

AIPAC ise yaptığı açıklamayla Sanders’ın sözkonusu tutumunu utanç verici olarak niteledi. Amerikalılar seçimlere dışardan gelen siyasi müdahalelere hassas olduklarından ötürü Netanyahu, Sanders’ın suçlamalarını doğru bulmadığını ifade etmekle yetindi. “AIPAC”ın Konferansında konuşan İsrail’in BM Büyükelçisi Danny Danon ise hakaret dolu sözlerle Sanders’i hedef aldı. Danon’un Netanyahu’nun bilgisi dışında konuştuğuna kimse inanmıyor.

“Amerika’nın en ünlü Haham’ı” olarak nitelenen Shmuley Boteach ise radikal Sağ’ın yayın organı “Breitbart News”da kaleme aldığı yazısında Sanders’ın Filistinliler’e verdiği desteği eleştirdi. Boteach daha da ileri giderek Sanders’ı Yahudi karşıtlarıyla işbirliği yaparak İsrail’e, Amerikalı destekçilerine ve Yahudi halkına karşı açıkça düşmanlık sergilediğini iddia etti.

“AIPAC”ın 2020 Konferansı’na Demokrat başkan aday adaylarından sadece Michael Bloomberg katıldı. Bu durum “AIPAC”ın zayıflamaya başladığının bir göstergesi. Demokrat adaylar daha çok Demokrat Parti’ye yakın olan “J-Street’” grubunun konferanslarına katıldılar. Netanyahu ve destekçileriyse Sanders’ın kaybetmesini dört gözle bekliyorlar.

#ABD
#Başkan
#Seçim
4 yıl önce
“İsrail Lobisi” Sanders’ı hedef aldı
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek
Cari açık ve Gabar’dan gelecek 3,2 milyar dolar
Küresel savaşın kaçınılmazlığına dâir
Yeni tehditler ve Türkiye’nin kurumsal güncellenmesi