|
Neoconlar İran’la savaş istiyor
D
onald Trump Yönetimi
’nin Basra Körfezi’ne,
“USS Abraham Lincoln Uçak Gemisi Grubu
”yla birlikte “
B-52
” olarak bilinen bombardıman uçakları göndermesi ABD ile İran arasında savaş ihtimalini gündeme getirdi. ABD’nin ancak yüksek derecede tehdit olasılığına karşı böyle büyük bir gücü harekete geçirdiğinden dolayı uzmanlar Trump yönetiminin elinde sözkonusu tehdit ile ilgili gerçek ve güvenilir bir bilgi olup olmadığını sorguluyor.


ABD’nin ‘Geniş Ortadoğu’ alanına vaziyet etmekle görevlendirdiği “
Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM)
” emrine büyük bir gücün sevkedildiğini Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı
John Bolton
duyurdu. Savunma Bakanlığına vekalet eden
Patrick Shanahan
’ın açıklamalarının Bolton’dan bir gün sonra gelmesiyse son derece dikkat çekiciydi.
ABD’nin askeri komuta zinciri içinde yer almayan, hatta ataması bile Senato’nun onay yetkisi dışında kalan Ulusal Güvenlik Danışmanının, Savunma Bakanını bu şekilde gölgede bırakması tartışma konusu yapılıyor. Öteden beri İran’a takıntılı olduğu bilinen Bolton’ın sözkonusu duyuruyu bizzat yapmasının sebebiyse belli. İsrail’in ABD’deki en sıkı müttefiki olan Bolton,
Obama
tarafından imzalanan “
İran Nükleer Anlaşması
”nın da en şiddetli eleştirmeniydi.
Bolton’ın milyarder kumarhane patronu
Sheldon Adelson
tarafından Trump’a tavsiye edildiğini yazmıştık. “İsrail Lobisi”nin başta gelen finansörleri arasında yer alan Adelson, Trump’ın Başkan seçilmesi için de çok para harcadı. “Adelson Ailesi” , İsrail’de
Binyamin Netanyahu
’nun da en büyük destekçisi. Trump’ın “
Yüzyılın
Anlaşması
” olarak nitelediği sözde “
Ortadoğu
Barış
Plânı
”nı zamanından önce deşifre eden “
İsrael
Hayom
” gazetesi Adelson tarafından satın alınarak Netanyahu’nun emrine amade kılındı. ABD Büyükelçiliğinin Kudüs’e taşınmasında ve “İran Nükleer Anlaşması”nın bozulmasında Adelson’un büyük rol oynadığı bilinir.. Adelson, Trump üzerinde bu kadar etkili.
Nükleer Anlaşmanın yıkılmasının Bolton’ın Ulusal Güvenlik Danışmanlığına denk düşmesi tesadüf değil. Adelson’ın hayallerini ulusal güvenlik gerekçeleri kılıfıyla Trump’ın kulağına fısıldadığı söylenen Bolton’ın İran konusunda öne çıkması da sürpriz değil. Bolton, İran’da rejim muhalifi “Halkın Mücahitleri” örgütüyle uzun süredir yakın temasta. Bir zamanlar ABD’nin terör örgütleri listesinde yer alan örgüt şimdi “
İran Ulusal Direnişi Konseyi
” adıyla faaliyet gösteriyor. Bolton’ın yanı sıra Trump’ın avukatı
Rudy Giuliani
de örgütün konferanslarında boy gösteriyorlar ve rejim değişikliği çağrıları yapıyorlar.

İran Nükleer Anlaşması’nın yıkılması, İran’a yönelik yaptırımların ağırlaştırılması, İran Devrim Muhafızları Ordusunun terör örgütleri listesine dahil edilmesi ve en son Basra Körfezi’ne askeri güç gönderilmesi uzun süredir plânlandığı anlaşılan senaryonun aşama aşama hayata geçirildiğini gösteriyor.

Bolton, İran’ın bölgedeki ABD güçlerine yönelik saldırılar plânladığına dair istihbarat bulunduğu gerekçesiyle Basra Körfezi’ne askeri güç sevkettiklerini söylemişti. Bu istihbaratın da İsrail kaynaklı olduğu ortaya çıktı. Zira ABD istihbarat kuruluşlarının Körfez’e bir savaş gücü gönderilmesini gerektirecek düzeyde bir tehdit tespiti yapmadığı yazılıp çiziliyor. Bu yüzden Bolton’ın aşırı abartılmış bir tehdit gerekçesiyle hareket ettiğine inanılıyor.

Neoconlar, Bolton ve Netanyahu Trump’ı İran’la savaştırmak istiyorlar. Suudi Veliaht Prensi
Muhammed Bin Selman
ve Abu Dabi Veliaht Prensi
Muhammed Bin Zayed
de bu savaş koalisyonuna dahiller. ABD’nin Irak’ı işgal etme gerekçesi Saddam Hüseyin’in güya kimyasal silah depolamasıydı. İsrail tarafından desteklenen bu gerekçenin düzmece olduğu daha sonra anlaşıldı. Trump’ın “İran Nükleer Anlaşması”ndan çekilmesine gerekçe olarak gösterdiği iddialar da keza İsrail kaynaklı idi. Hep aynı hikâye, son olayda da durum çok farklı değil.
#ABD
#CENTCOM
#John Bolton
#İsrail
#İran
5 yıl önce
Neoconlar İran’la savaş istiyor
Sohbet öğrenmesini öğrenmektir
Lozan hezimettir de, kaç sıfır? Gelin bunu tartışalım
Ne olacak bu anne babaların hali?
Seçim sonrası ekonomide manzara nasıl?
Amerikan siyasetinin İsrail ‘trajedisi’