|
Ortadoğu’ya geri dönen hayalet!
'
Sovyetler Birliği hayaleti
', Putin cismine bürünerek Ortadoğu'ya geri döndü. Putin'in sözde gerekçesi, Esed rejimini muhafaza etmek. Mesele 'IŞİD' değil, Esed rejimine karşı mücadele eden bütün gruplar Rusya'nın hedefinde. Rusya, Ortadoğu'da hem yeni bir pozisyon kaptı, hem “Ukrayna” ve “Kırım” meselesini gündem dışına çıkarmak için koz elde etti.

Rusya'nın müdahalesi bütün dikkatleri Suriye'ye odakladı. Bu durum, bir süredir “
Asya-Pasifikler
”e odaklanan ABD'yi de etkiliyor tabii. Çin, Güney Çin Denizi'ndeki faaliyetleri sebebiyle Japonya, Güney Kore ve Vietnam ile ihtilaflı. 2012'de ABD, bölgedeki askeri varlığını artıracağını açıklamıştı. ABD'nin bu bağlamdaki ataklarını Çin bir “çevrelenme tehdidi” olarak algılıyor. Dolayısıyla Rusya'nın Suriye'deki pozisyonu Çin için olumludur.

Görünürde Çinliler bir şey yapmıyorlar. Acaba öyle mi?
Lao Tzu'
ya göre, görünüşte hiçbir şey yapmamak, bir şey yapmanın en yüksek biçimidir. Çin bugün bu pozisyondadır. “
Savaş hileleri
” anlamına gelen geleneksel 36 adet strategemi Çinliler güncelleyerek politik savaş stratejisi haline getirdiler. Strategemlerden biri,
Yorgun düşmanı sükunetle beklemek”
.

Bu strategem güçlü düşmanı uzun süre ayakta tutmak suretiyle yorgun düşürüp zayıflatmayı içeriyor. Bir başka strategeme göre ise iki kaplanın biribiriyle savaşmasını izlemek yararlıdır. Diğerini alt eden, ancak kendisi de yaralanan kaplanı haklamak daha kolaydır. Nitekim Çin, “
Soğuk Savaş
” döneminde ABD ile Sovyet Rusya arasındaki mücadeleyi sessizce izledi hep. Çinliler bu pozisyonu “
Tepede oturup kaplanların savaşını seyretmek
” diye ifade ederler.

ABD'nin “
Güney Çin denizi
” yerine “
Doğu Akdeniz
”e odaklanması Çin'in işine gelir. Çin strategemlerinde bu pozisyon “
Zho'yu kurtarmak için Wei'yi kuşatmak
” olarak ifadesini buluyor. Kuşatmayı başkası yaparsa daha da iyi. Çinliler bu pozisyonu şu şekilde açıklıyorlar:

“Düşman tarafından doğrudan tehdit altındaki bölgeyi kurtarmaya çalışmamalı; tersine düşmanın hinterlandındaki zayıf noktalara saldırmalı. Böylece düşman, birliklerini geri çekmeye, kendi hinterlandını kurtarmaya zorlanmış olur. Ve sonuçta tehdit altındaki bölge kurtarılmış olacaktır.”

Mevcut durumda Wei'yi kuşatma işi Rusya'ya düşmüş görünüyor. Böylece Rusya, bilerek veya bilmeyerek ABD'nin Çin'i çevreleme stratejisine karşı Pekin'in imdadına yetişmiş oluyor. ABD için enerji koridorlarını düzenlemek ve kontrol etmek bakımından Doğu Akdeniz stratejik önemdedir. Öte yandan ABD, Ukrayna ve Kırım meselesi yüzünden Rusya ile ciddi bir ihtilaf içinde. Böylece iki kaplan(ABD ve Rusya) birbirini hırpalayacak, hem de Asya-Pasifik bölgesine odaklanan ABD'nin dikkati daha fazla Doğu Akdeniz'e çekilecektir.


ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar ortak bir bildiriyle Rusya'nın Suriye'de sivil hedeflere yönelik hava operasyonlarına tepki gösterdiler. Bu ülkeler kendi aralarında Suriye meselesinde tam bir görüş birliğine sahip değiller. Aynı ülkeler Rusya ile de ihtilaf halindeler. Rusya'nın gürültülü, Çin'in ise sessiz olarak yürüttüğü bu savaş karşısında nasıl bir pozisyon ortaya çıkacak, göreceğiz.

Çinlilerin meşhur '
savaş hileleri
'ne veya strategemlerine dikkat çekmemim sebebi, olaylara bakış açılarımızın çerçevesini genişletmek. Yine Çinlilerin deyişiyle ifade edecek olursak, herkesin gözü önünde açıkça olup bitenler, sadece ve çoğu kez derinde yatan bir gizi örterler. Savaşın anlamını kavramak için örtülen gizi, yani tarafların gerçek niyetlerini açığa çıkarmak şart.
#Ortadoğu
#Esed rejimi
#putin
#Savaş hileleri
#Asya-Pasifik bölgesi
9 yıl önce
Ortadoğu’ya geri dönen hayalet!
KPSS ertelemesi, aday psikolojisi ve çözüm için izlenmesi gereken yöntem
Ne olacak bu anne babaların hali?
Seçim sonrası ekonomide manzara nasıl?
Amerikan siyasetinin İsrail ‘trajedisi’
Jeopolitik sürpriz: ABD, Rusya ve İsrail nasıl anlaştı?