|
Suriye süreci nereye evriliyor?
Önemli belgesellere imza atan Amerikalı yazar ve savaş muhabiri
Andre Vltchek
, ABD'nin muhalif aydınlarından
Prof. Noam Chomsky
ile “
Batı terörizmi, Hiroşima'dan İnsansız Hava Araçları'na
” başlıklı kitapta toplanan uzun bir söyleşi yapmıştı. Söyleşi “Soğuk Savaş”tan bugüne ABD'nin dünya olaylarındaki rolünü kritik ediyordu. Kitabın önsözünde Vltchek bakın ne diyor:

“Her kıtada sayısız çatışma, saldırı ve savaşa şahit olup analiz ettikten sonra hepsinin Batı'lı jeopolitik ve ekonomik çıkar çevrelerince şekillendiğine artık ikna oldum. Ayrıca bu kanlı eylemlere ve sömürgeci imparatorlukların düşünmeksizin kökünü kazıdığı ve kurban ettiği insanların kaderine dair 'bilgi' de grotesk derecede sınırlı ve çarpıtılmıştı.”

Vltchek, Batı medyasında okudukları ile gördükleri arasında büyük bir tezat olduğuna dikkat çekiyordu. Batılı medya harıl harıl kamuoyu, ideoloji ve algı imal ediyor, bunları tıpkı kitle üretimi ile üretilen arabalar ve akıllı telefonlar gibi reklam ve propaganda yoluyla pazarlıyordu.

ABD'nin başta Mısır olmak üzere askeri rejimlerle yönetilen ülkelerde demokrasi istemediğine dair bölgede yaygın bir inanç var. Arap Baharı'nın istikametinin dönüştürülmesi bu inancı pekiştirdi. Chomsky, sözkonusu söyleşide “
Arap Baharı
”nın ABD'de kaygı sebebi olduğunu belirterek şöyle diyordu:


“Eğer Arap Baharı bölgede bir şekilde, işleyen demokrasilerin gelişmesine doğru evrilirse, ABD ve müttefiklerinin başı gerçekten belaya girecek. Arap dünyasında kamuoyunun ABD ve müttefiklerine son derece karşı olduğu açık. Dolayısıyla bölgede demokrasiyi kontrol altında tutmak için çok büyük çabalar sarf edilmekte.”

Olaylar Chomsky'i haklı çıkardı. Askeri kariyerini ABD ve İngiltere'de aldığı eğitimle süsleyen General Sisi halk oyuyla seçilmiş Cumhurbaşkanı'nı devirdi ve Arap Baharı'yla örselenen yerleşik dikta rejimini ihya etti. Darbe karşıtı binlerce insan katledildi ve onbinlercesi hapislere dolduruldu. Cumhurbaşkanı Mursi birkaç davadan yargılanıyor ve bunlardan birinden de idama mahkum edildi.

Diyabet hastası olan Mursi geçenlerde katıldığı bir duruşmada güvenli bulmadığı için hapishane yemeklerini reddettiğini söylemişti. Mursi'nin söylediklerini ciddiye almak gerekiyor. Sağlık sorunu yaşayan birkaç “İhvan” mensubu, kasten olduğu anlaşılan ihmal nedeniyle hapishanede vefat etmişti. Batı'nın şirinlik madalyası taktığı Sisi idam cezalarının infazını durdurabilir, geciktirebilir ama ciddi sağlık sorunu olan muhaliflerin 'ihmal' ile öldürülmelerini tercih edebilir.

Vltchek'in her kıtadaki sayısız çatışma, saldırı ve savaşın Batılı jeopolitik ve ekonomik çıkar çevrelerince şekillendiğine dair analizine geri dönelim. Mısır, Suriye, Lübnan, Irak, İran, Afganistan, Pakistan, Körfez ve Türkiye'yi içine alan şekillendirme süreci işliyor. Bu süreç bütün bölgeyi içine çekecek bir nitelik arzediyor. Saddam Hüseyin devrildiğinde Iraklılar ABD bayraklarıyla sevinç gösterileri yapmışlardı. Umut ettikleri hürriyet, huzur ve refah ise hiç gelmedi.


Aynı süreç şimdi Suriye'de işliyor. IŞİD marifetiyle Amerikan müdahalesini haklı gösteren bir tablo oluştu. IŞİD'ten kurtulmak isteyen kimi Suriyeliler de Amerika'ya sarılacaklar. Ama elde ettikleri şey, Irak'ın başına gelenlerden çok da farklı olmayacak gibi görünüyor. Burada asıl can yakıcı mesele, ABD 11 bin kilometre öteden duruma vaziyet ederken, güç yarışına giren, biribirinin ayağına çelme takan ve Suriye'yi vekalet savaşlarına kurban eden bölge ülkelerinin acziyetidir.
#Arap Baharı
#soğuk savaş
#Noam Chomsky
#Andre Vltchek
9 yıl önce
Suriye süreci nereye evriliyor?
İkiyüzlü dünyanın 200 günü
Garson nereye baksın?
İnsafsız takas!
Erdoğan’ı/AK Parti’yi Kürtsüz bırakma operasyonu…
Riyakâr Bey ile ‘Yamyam’ Biraderler