|
Trump’a karşı CIA hamlesi!
Donald Trump
'ın “
müesses nizam
”a tepki gösteren 'beyaz' kitlelere oynayarak seçimleri kazandığına dair bir algı var. Oysa bu algı tam olarak gerçeklere tekabül etmiyor. Mesele bu kadar basit değil. Mesele, '
ABD politikalarının restorasyonu
'yla ilgili anlaşmazlıklardan çıkıyor. Burada devreye, “
FBI”
gibi, “
CIA
” gibi, karar alma mekanizmaları üzerinde etki gücü fazla olan kurumlar giriyor.
Hillary Clinton
'un seçilmesine kesin gözüyle bakılırken FBI'in devreye girip, Trump'un elini güçlendiren girişimlerde bulunması dengeleri değiştirdi.


Trump kazandı, ama mücadele devam ediyor. 13 Kasım tarihli yazımızda güç odakları arasında uzlaşma sağlanmaması halinde bu iç çatışmanın içerde ve dışarda yansımaları olacağını söylemiştik. Trump'ın

Irak, Suriye, Pasifikler

veya

Baltıklar'

da bir takım oldu-bittilerle yüz yüze gelebileceğini ifade etmiştik. Bu oldu-bittilerin Başkanlık koltuğuna otursa bile, Trump'ı kendi vaatleriyle ciddi biçimde yüzleştireceği ihtimaline de dikkat çekmiştik.



ABD'de güç odakları arasındaki görüş ayrılıklarının giderilemediğine ilişkin emareler ortaya çıkmaya başladı. “

Halep

” konusunda ABD ile Rusya arasındaki 'uzlaşmazlık', emarelerden biri. Suriye'deki uzlaşmazlık halinin 'derinleşmesi' Trump'ı fikir değiştirmeye zorlayabilir.



Trump, Başkanlık koltuğuna oturur oturmaz, ilk iş olarak Pasifiklerin iki yakasındaki 11 ülkeyle yapılan ve Çin'i rahatsız eden “

Trans Pasifik Ortaklığı Anlaşması

”ndan ABD'yi çıkaracağını açıklamıştı. Bu mesele de, güç odakları arasında uzlaşmazlık sebebi. Hillary Clinton'ın da bu anlaşmaya karşı olduğunu hatırlatalım. Trump Çin'den hoşlanmıyor ama “TPP Anlaşması”nı iptal etmesi Çin'in işine gelir. Siyasi risk alarak bu anlaşmaya imza atan birçok ülke ABD'nin TPP'den çıkması halinde Çin'e yönelebilecekleri uyarısı yaptılar bile.



Amerikan güç odakları arasındaki anlaşmazlık halinin devam ettiğine ilişkin bir diğer hamle CIA'den geldi. FBI'in Trump lehindeki girişimlerine net bir cevap olarak görmek gerekir bu hamleyi. Hiç şüphesiz Trump koltuğuna oturmadan ülke dışından yeni hamleler de gelecektir.



CIA'in karşı hamlesi ABD seçimlerine Rusya'nın müdahale ettiğine dair bir raporla geldi. “

Washington Post

” gazetesinde yer alan bu iddiaya göre raporda Rusya'nın Trump'ın kazanmasına yardımcı olacak şekilde başkanlık seçimlerine müdahale ettiği sonucuna varılmış. Raporda Rus hükümetine yakın bazı kişilerin, “

Demokrat Parti

”nin gizli bilgilerini siber saldırıyla ele geçirerek “

Wikileaks

”e aktaran kişilerin tespit edildiği belirtiliyor. Rapor ABD Kongresi'nde senatörlere de sunulmuş. Başkan Obama'ysa iddiaların araştırılması için talimat vermiş ve çalışmanın Trump'un yemin töreninden önce tamamlanmasını istemiş.



Hatırlayalım, geçen Temmuz ayında “

Demokrat Parti

” tarafından gündeme getirilen

“Rusya bağlantılı siber saldırı”

iddiaları kamuoyunda uzun süre tartışılmıştı. Ekim'in ilk haftasında ise ABD İç Güvenlik Bakanlığı ile Ulusal İstihbarat Direktörlüğü 'siber saldırı' iddialarıyla ilgili olarak Rusya'yı resmen suçlayan bir açıklama yapmıştı. Rusya iddiaları reddetmişti tabii ama Trump'ın seçimleri kazanmasının Moskova'da sevinçle karşılandığını belirtmek gerekir.



Amerikan güç odakları arasındaki anlaşmazlık henüz tatlıya bağlanmış değil. Son gelişmeler seçim sonuçlarını değiştirmez ama Trump'ın koltuğuna oturmasını güçleştirebilir. Otursa bile, bu koltuk Trump için “

iğneli fıçı

” olabilir. Trump'ın yemin törenine daha bir ay var. Bu uzun bir vakit. Karşılıklı hamlelerse devam edecek gibi görünüyor. Yani, mesele 'Trump'dan ibaret değil.


#CIA
#Washington Post
#FBI
#Donald Trump
7 yıl önce
Trump’a karşı CIA hamlesi!
Arızanın sebebi toplumsal doku
Evvelbahar
Siz hiç “ayben”e para gönderdiniz mi?
Irak: Kurtların sessizliği…
Direniş meşrudur, tükür kardeşim