|
Bir futbolcu depresyona girerse...

Depresyon futbolcuları da etkileyebilen bir hastalıktır.

Yoğun çalışma temposu, ard arda oynanan stresli karşılaşmalar, aşırı egzersiz, sakatlanmalar, sakatlanma korkuları, takım içindeki zorluklar, evlilik ve aile sorunları, basının yakın takibi, doygunluk, teknik kadronun ve yönetimin yüksek beklenti düzeyleri, toplumun aşırı ilgisi gibi sebepler futbolcuları depresyona meyilli kılar.

Depresyona giren futbolcuda, mutsuzluk, hayattan zevk alamama, dikkat eksikliği, konsantrasyon zayıflığı, isteksizlik, motivasyon kaybı, yorgunluk, unutkanlık, hata ve sakarlık yüzdesinde artış, sinirlilik, hırçınlık, uykusuzluk, kas gerginliği gibi şikayetler gelişir. Bunun neticesinde futbolcular formlarını kaybederler, uyumları bozulur ve hatta futbolu bırakma noktasına gelirler.

Depresyonun bir futbolcu için belki de en büyük tehlikesi sıkça nüks eden ve geçmeyen sakatlıklara yol açmasıdır. Nitekim yapılan araştırmalar sakatlanmalarla depresyon arasında büyük bir ilişki olduğunu ortaya koymuştur.

İspanya''da yayınlanan “Marca” gazetesinde, ünlü İngiliz futbolcu David Beckham''ın, futbol kariyerinin en zor anlarını yaşadığı ve depresyona girdiği şeklinde bir haber yayınlandı. Beckham depresyon sebebiyle performans kaybı yaşamış ve kariyerini sürdürdüğü Real Madrid''den ayrılma noktasına gelmiş. Hâlbuki daha 33 yaşında ve uzun yıllar oynayabilecek durumda...

Başından beri depresif olduğunu düşündüğüm Anelka, hem Fenerbahçe''de hem de Chelsea''de beklenen performansı bir türlü gösteremedi. Eski Anelka adeta yok oldu.

Kezman da depresif bozulma sonrasında yeteneğini gösteremeyenlerden. O eski halinden eser yok.

Üçüncü olduğumuz Dünya Kupası''nda çok iyi performans gösterip bir daha toparlanamayan Hasan Şaş, Ümit Davala, İlhan Mansız gibi futbolcular da muhtemelen bir bunalımın kurbanı oldular.

Futbolcular çoğu zaman depresyon geçirdiklerini anlayamazlar. Bazen kabullenemez ve kendilerine yediremezler, bazen de zayıflık ve acizlik olarak görüldüğünden gizlemeyi seçerler.

Teknik adamlar ve yöneticiler de maalesef depresyonun etkilerinden pek haberdar değildirler.

Peki, neler yapılabilir?

Öncelikle form düşüklüğü yaşayan veya sakatlığı sürekli nüks eden futbolcularda akla “acaba depresif bir durum mu var?” sorusu gelmelidir. Buradan “her sakatlanan veya form grafiği düşen futbolcu depresyondadır” sonucu çıkmasın. Ancak bu kadar önemli bir risk faktörünü sorgulamak futbolcunun lehine olacaktır.

Kariyerlerinde pik yapmış futbolcularda depresyon ve demoralizasyon riskinin arttığı bilimsel bir gerçektir. Bu oyuncular herhangi bir şikâyetleri olmasa da menfaatleri gereği bir psikolojik değerlendirmeden geçirilmelidir.

Depresyonun kişinin zayıf olmasıyla ilgili değildir. Uzun süreli stres ve gerginlik sonrasında “serotonin” ve “norepinefrin” adı verilen mutluluk kimyasallarının azalmasından kaynaklanır. Dolayısıyla çok güçlü kişiliğe sahip bir insan da depresyona girebilir. Utanılmamalı ve vakit kaybetmeksizin bir psikiyatriste başvurulmalıdır.

Depresyon, tedavisi artık kolay olan bir rahatsızlıktır. İyi bir psikiyatrik destekle, kısa sürede etkisinden kurtulmak mümkündür.

Bu önlemler ve girişimler sayesinde uzamış form düşüşlerinin, müzminleşmiş sakatlıkların ve erken gelen kariyer sonlanmalarının birçoğunu ekarte etmek mümkündür.

Bizden söylemesi...

16 yıl önce
Bir futbolcu depresyona girerse...
Efendimiz’in (sav) Zekatı-1
Milyonlar milyarlar havada uçuşuyor
Sandık başına giderken…
Operadaki Hayalet’in “kehaneti” gerçekleşirse…
Ayasofya’yı açan adama vefa zamanı