|
2018 bütçesinin esnekliği

Bütçe esnekliği, bütçenin ekonomik konjonktüre ihtiyari olarak ayarlanabilme imkânını gösterir. Yani istikrarsızlığı giderici bütçe politikalarının etkinliği bütçenin esnekliği ile yakından ilişkilidir.

Özellikle genişleme dönemlerinde (yüksek talep-enflasyon) konjonktür karşıtı politikalar kullanılacağı; yani mali disiplin uygulanacağı zaman bütçe harcamalarında kısıtlamalara başvurma, sıklıkla kullanılan bir yöntemdir.


Ancak bu durumda istenilen harcamalarda kısıntıya gidemeyebilirsiniz. Zira bütçenin bazı harcama kalemlerinde iradi olarak kısıntıya gitme imkânı olmayabilir.

**

İşte bütçede iradi olarak kısıntı yapılamayan harcama kalemleri
katı harcamalar
olarak nitelendirilmektedir. Katı harcamalar, kısa vadede iradi olarak ertelenmesi, azaltılması ya da iptal edilmesi mümkün olmayan harcamalardır.

Bu tür harcamaları katı yapan; zorunlu olarak yapılması gerekmeleri, yasal zorunluluklar içermeleri (toplu iş sözleşmeleri) ve tamamlayıcı mahiyette harcamalardan oluşmalarıdır (yolların ve kamu binalarının bakım-onarım masrafları gibi).

Diğer harcama kalemleri ise
esnek harcamalar
grubunda yer almaktadır. Esnek harcamalarda iradi kesintilere gitmek için hükümetlerin önünde herhangi bir engel bulunmamaktadır.

IMF’nin tasnifine göre; personel harcamaları, faiz ödemeleri, SGK’ya yapılan transferler gibi harcamaların katılığı yüksek iken, yatırım harcamaları ve mal ve hizmet alım harcamaları esnek harcama grubuna dahildir.

**

Buraya kadar söylenenlerden anlaşılması gereken: Merkezi Yönetim Bütçesi içerisinde yer alan
katı harcamaların
toplam harcamalar içerisindeki payının artmasının uygulanacak
maliye politikasının ekonomik şoklara cevap vermesini
(etkinliğini)
güçleştireceğidir.

Katı harcamaları azaltmak pek mümkün olmadığından harcamalardaki artış kalıcı nitelik kazanabilecek, bu da mali disiplinin tehlikeye girmesine neden olabilecektir.

Biz de henüz tasarı halinde olan
2018 bütçesinin
ana harcama kalemlerini harcama katılığı/esnekliği açısından inceledik ve bütçenin
mali şoklara karşı politika aracı olarak kullanılabilme yetisini
değerlendirdik.

**

Cem Çebi tarafından TCMB adına yapılan çalışmada
1
2006-2014 yılları arasındaki bütçeler için katılık hesaplaması yapılmış ve dönem ortalaması yüzde 79 olarak hesaplanmıştır.

Yani söz konusu dönemdeki her 100 liralık harcamanın 79 lirasının katı (mali politika amaçlı kullanılma imkânı olmayan), yalnızca 21 liralık kısmının esnek harcamalardan oluştuğu neticesine ulaşılmıştır.

Söz konusu çalışmada 2006 yılında yüzde 80 seviyelerinde olan katı harcama düzeyinin 2014 yılına gelinceye dek yüzde 76 seviyelerine kadar çekildiği, yani bütçe esnekliğinin arttığı belirtilmiştir.

İlgili dönemdeki esneklik artışında özellikle yüzde 100 katı harcama grubunda yer alan faiz harcamalarının bütçe içindeki payının azaltılması etkili olmuştur.

**

Harcama esnekliği açısından 2018 yılı bütçe tasarısındaki göstergeleri değerlendirdiğimizde şu bulgulara ulaşıyoruz:

1.
2018 bütçesinin toplam gider rakamı olan 762,7 milyar liranın 576,9 milyar lirası katı, 185,8 milyar liralık kısmı ise esnek harcamalardan oluşmaktadır. Bu rakam oransal olarak yüzde 75,6 düzeyine karşılık gelmektedir.
2.
2018 yılı bütçesinde katılık yaratan en önemli iki harcama kalemi ise; yüzde 77 oranında katılık arz eden cari transferler (katı kısmı 230,5 milyar TL) ile yüzde 96’lık katılık derecesine sahip personel giderleri (172,1 milyar TL) olarak karşımıza çıkmaktadır.
3.
2006-2014 yılları arasındaki esneklik artışında önemli paya sahip olduğunu belirttiğimiz faiz harcamalarının bütçe harcamaları içindeki payının 2018 bütçesinde azaltılamadığını, hatta bir önceki yıla göre yarım puan arttığını (yüzde 8,9’dan yüzde 9,4’e çıkmış) görmekteyiz.

**

Bu verilerden hareketle, 2017 yılı bütçesi ile karşılaştırdığımızda 2018 bütçe tasarısındaki katı harcamaların benzer bir orana sahip olduğunu, yani
2018 bütçesinin maliye politikası aracı olarak kullanılma esnekliğinin
(gücünün) bir önceki yıla göre
değişmediğini
söyleyebiliriz.

(Endnotes)

1 Çebi, Cem (2015), “Bütçe Harcama Katılığı” TCMB Ekonomi Notları.

#EKonomi
#Kalkınma
#Bütçe
6 yıl önce
2018 bütçesinin esnekliği
Muhammed İmara ve Batı’nın terör istismarı
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek
Cari açık ve Gabar’dan gelecek 3,2 milyar dolar
Küresel savaşın kaçınılmazlığına dâir