|
Altının önlenemez yükselişi

Altın madeninin değeri sadece pazartesi günü yaklaşık olarak % 2.4 artıp onsu 1,945.16 doları gördü.

Daha çok stresli-panik zamanlarında güvenli liman yatırımı olarak görülen altın madeni, rekor yükselişle Eylül 2011’de ulaştığı 1921 dolar seviyesini ekarte etmiş oldu.

Altın yılbaşından bu yana dünya genelinde % 34 civarında bir artış göstererek en iyi yatırım araçlarından biri olduğunu bir kez daha gösterdi.

**

Dünya üzerinde birçok ülke koronavirüs süresince yenilikçi bir yaklaşımla mali ve parasal güçlendirme yöntemleri (genişletici para ve maliye politikaları) izleyip virüsün neden olduğu krizi bir nebze olsun kontrol almaya çalıştı.

Bu politikalar devlet tahvillerindeki getirilerini düşürdü, hatta bazı ABD tahvillerinde negatif getiriye sebep oldu.

Genişletici ve piyasaları nakde boğan politikalar varlıkların değerini düşürecek olan enflasyon korkusunu artırdı, devlet tahvillerinin getirilerini azaltarak altını çekici hale getirdi.

İzlenen politikalar bir paniğin işaretiydi ve küresel çapta borsaların rekor seviyelerde düşmesine sebebiyet verdi. Böylece, 2008 yılında görülen küresel kriz benzeri (daha ağır) yeni bir ekonomik kriz sürecine girilmiş oldu.

**

Altın neden durmak bilmez bir yükseliş trendine girdi, sorusunun cevabına devam edelim.

Korona virüsün bir süre daha devam edeceğini ve global ekonominin kısa sürede toparlanamayacağını düşünen yatırımcıların yönelişleri altını rekor seviyelere çıkarttı.

Halen ABD’de artışı devam eden pandeminin, Avrupa’da da (İspanya, Barcelona kenti gibi) yeniden yükselişe geçmesi bazı ülkeleri tekrar seyahat kontrollerine itti. Bu politika değişiklikleri ikinci dalga kaygılarını artırdı.

Hafta başı ABD Doları diğer paralara karşı 2018 yılından bu yana en düşük seviyesini gördü. Konvertibl paralar karşısında doların değer kaybetmesi dolar dışı güçlü para sahiplerini bu fırsatı kullanıp altın almaya yöneltti. Adeta ‘altın doların yerini alıyor’ dedirtti.

Yatırımcılar, altına yatırımla portföylerini negatif reel faiz karşısında koruma altına almış olmaktalar.

**

Fiziki altının yeteri seviyede olmaması altın fiyatının daha da yükselmesine neden olabilir. Bazı analistler (Goldman Sachs) önümüzdeki 12 ay içerisinde altının onsunun 2300 dolara ulaşabileceği tahmini yapmaktalar.

Finansal yatırımcılar yüklü miktarda “gold future’a (opsiyon piyasasında altın kontratları)” yapmış olduğu yatırımdan çıkıp, fiziki altın talep edebilir. Bu ticaretin diğer tarafında bulunan swapçılar ve bullion (külçe altın işlemi yapan) bankaları (örneğin: HSBC, JP Morgan, ICBC etc.) altından kalkamayacakları bir sorunla karşı karşıya bırakabilir ve küresel finans piyasaları panikler.

**

Altının yükselmesinde diğer önemli etkenlerden bir tanesi ise ABD-Çin arasında olan ticari ve siyasi gerginliklerdir. Bazı analistler yeni bir soğuk savaş dönemine girildiğini söylüyor. Ticaret savaşları ile başlayan gerginlik, ABD’nin Çin’i uluslararası hukuka saygı göstermediği suçlamasıyla ambargo (gümrük vergileri ve kısıtlama) uygulamasına yöneltti. Sürece Huawei gibi teknoloji firmalarının dahil olmasıyla çatışma yeni bir boyut kazandı. Yine, pandemiden Çin’i sorumlu tutma söylemleri de ilişkileri bayağı gerdi.

Son zamanlarda ABD’nin Houston şehrinde bulunan Çin konsolosluğunu kapatması isteğine Çin’in Chengdu’da bulunan ABD konsolosluğunu kapatması cevabı gerilimi daha artırıp piyasaların kan kaybına sebebiyet verdi.

Yani, koronavirus süresince yaşanan sürtüşmeler, ticari ambargolar ve Çin’in Hong Kong’un bağımsızlığına müdahale etmeye çalışması gibi olaylar gerginlikleri üst seviyede tutup yatırımcıların güvenli liman olan altına yönelmesine vesile oluyor.

**

Sonuç olarak, Covid-19 salgınının tetiklediği belirsizlik, neden olduğu ekonomik hasarı önlemeye ilişkin politikalar ve finansal yatırımcıların güvenli liman arayışları altın fiyatlarını dünyada ve ülkemizde görülmemiş derecede yükseltmiştir. Salgın kontrol altına alınıncaya (aşıya ulaşılmasının birkaç ay uzakta olduğu söyleniyor) kadar değerli madenlere güven, yani altın talebi devam edecektir.

#Covid-19
#Çin
#Altın
#Huawei
4 yıl önce
Altının önlenemez yükselişi
İnsaf!
Dağ yürekli adamların büyük seçimine doğru
Demografik dönüşüm
Seçim bitsin, önümüze bakalım!
Yerel seçime ramak kala: DEM, Yeniden Refah ve İYİ Parti