|
Görevde yükselmede bundan sonra ne olacak?

Danıştay"ın 15 Mayıs 2014 tarihli kararında, Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik"in sınavsız atama şeklinde düzenlenen "ilçe idare şube başkanlıkları ile bunlarla aynı düzeydeki diğer görevlere" ibaresi ile sözlü sınav hakkında yürütmeyi durdurma kararı verilmişti. Bu kararda ayrıca, sınavın nasıl yapılması gerektiği hakkında ipuçları verilmişti. Bu karar sonrası 23/07/2014 tarihinde yönetmelikte bir dizi değişiklik yapılmış ve görevde yükselme sınavı yeniden kurgulanmıştır. Yapılan değişiklikler doğrultusunda görevde yükselmede gelinen son noktayı izah etmeye çalışacağız.

Hangi kadrolara sınavsız atama yapılmaktadır?

Yönetmeliğin 2"nci maddesinde hangi kadrolara görevde yükselme sınavı olmaksızın atama yapılacağı açıkça belirtilmiştir. Hepsini tek tek saymak yerine ilgi çekici olanlarına yer vereceğiz. Buna göre sınavsız atama yapılacak kadro ve pozisyonları şu şekilde sıralayabiliriz.

1- Anayasa Mahkemesi Başkanlığı"na ait 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu"na tabi kadrolar, Adalet Bakanlığı icra müdür ve yardımcısı kadroları, atanma usul ve esasları Gümrük ve Ticaret Bakanlığı"nca yönetmelikle belirlenen Gümrük ve Ticaret Bakanlığı gümrük müdürü, gümrük muhafaza kaçakçılık ve istihbarat müdürü, tasfiye işletme müdürü, gümrük müdür yardımcısı ve bölge amiri kadroları ile Diyanet İşleri Bakanlığı"nda protokol işlerini yürütmekle görevli şube müdürü.

2- Bu yönetmelik kapsamında bulunan ve doktora öğrenimini bitiren personelden, atanılacak görev için aranan şartlara sahip olmak kaydıyla uzman veya aynı düzeydeki görevler ile daha alt görevler.

3- Başmüdür, işletme, müessese, fabrika, kombina ve meydan müdürlüklerine, taşra teşkilatı bölge ve il müdürü ile doğrudan merkeze bağlı taşra kuruluşlarının müdür kadrolarına ve bunların yardımcılıklarına, atanma usul ve esasları kurumlarınca yönetmelikle belirlenen ilçe idare şube başkanlıkları (Örnek Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ilçe müdürlükleri, Milli Eğitim ilçe müdürlükleri) ile bunlarla aynı düzeydeki diğer kadrolar.

4- Millî Eğitim Bakanlığı"nda eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfına dâhil kadrolardan eğitim uzmanı kadrolarına yapılan atamalar. Bu hüküm sadece MEB"deki eğitim uzmanlarına uygulanabilir.

5- Avukat kadro veya pozisyonlarından hukuk müşaviri kadro veya pozisyonlarına, yapılacak atamalar.

6- Bu yönetmelik kapsamındaki personelden doktora öğrenimini bitirmiş olanlar, unvan değişikliği sınavına katılmaksızın öğrenimle ihraz edilen görevlere atanabilirler.

Görevde yükselmede aranan hizmet süresi nedir?

Yönetmeliğin 6"ncı maddesinde görevde yükselmede aranan hizmet süresi belirlenmiştir. Buna göre; kurumlar, görevin niteliği itibarıyla görevde yükselme suretiyle atanacak personel için bulunduğu kurumda veya diğer kurumlarda alt görevlerde çalışmış olma şartı ve süresi aramak zorundadırlar. İlan edilen kadro veya pozisyon için bu şartı sağlayan personel bulunmaması durumu hariç olmak üzere, bu sürelerin en az altı ayının atamanın yapılacağı kurumda geçmiş olması gerekmektedir.

Yine kurumlar, atanılacak görevin niteliği itibariyle aranacak hizmet sürelerini, torba kadro olarak bilinen Devlet Memurları Kanunu"nun 68"inci maddesinin (B) bendi hükümlerine göre değerlendirerek kendi kurumlarında ve diğer kurumlarda geçen süreleri dikkate alarak belirlemek zorundadırlar. Genel olarak müdür kadroları 1"inci derecede olduğu için bu kadroya atanmak için en az 10 yıllık hizmet gerekmektedir.

Disiplin cezası alanlar müdür olabilirler mi?

657 sayılı Kanun"a göre görevde yükselme kapsamında yer alan kadrolar için yapılacak atamalarda disiplin cezaları engel değildir. Ancak, kurumlar, atama yapacakları kadrolar için başvuranlarda aranacak disiplin şartlarını çıkaracakları özel yönetmeliklerinde belirleyebilirler. Nitekim bazı kurumlar müdür olarak atayacaklarında aylıktan kesme veya kademe ilerlemesinin durdurulması cezası almamış olma şartını aramaktadır.

Bundan sonra müdürlük sınavları nasıl olacak?

Yönetmeliğe göre şube müdürü, müdür ve bunlarla aynı düzeydeki görevlere görevde yükselme suretiyle atanacakların yazılı ve sözlü sınavda başarılı olmaları gerekir. Yazılı sınav, yüz tam puan üzerinden değerlendirilir. Sözlü sınava alınacak personel için (görevde yükselme kapsamındaki müdürler) yazılı sınav başarı puanı en az altmış olarak uygulanır. Müdür dışındaki unvanlar için en az 70 puan almış olmak gerekmektedir. Keşke müdür kadroları için de 70 puan şartı konulmuş olsaydı.

Şube müdürü, müdür ve bunlarla aynı düzeydeki diğer görevlere atanacaklardan yazılı sınavda en yüksek puan alan adaydan başlamak üzere ilan edilen kadro veya pozisyon sayısının beş katına kadar aday sözlü sınava alınır. Son adayla aynı puana sahip olan personelin tamamı sözlü sınava alınır ve sınav, yüz tam puan üzerinden değerlendirilir. Her üyenin vermiş olduğu puanların aritmetik ortalaması alınarak personelin sözlü sınav puanı tespit edilir. Sözlü sınavda yüz üzerinden en az yetmiş puan alanlar başarılı sayılır.

Görevde yükselme suretiyle ilan edilen boş kadro veya pozisyon sayısı kadar atama yapılmasında başarı puanı esas alınır. Başarı puanı, şube müdürü, müdür ve bunlarla aynı düzeydeki diğer kadrolara atanacaklar için yazılı ve sözlü sınav puanlarının aritmetik ortalaması esas alınmak suretiyle tespit edilir ve kurumların resmi internet sitesinde ilan edilir.

Kurumlar devam eden sınavlarıyla ilgili ne yapacak?

Danıştay kararından sonra birçok kamu kurumu devam etmekte olan görevde yükselme sınavlarını durdurdu. Bazı kurumlar da Danıştay"ın "Kandıralı sen de dur" demesini beklercesine karar kapsamında olmayan sınavlarını da durdurdu.

Bu bağlamda, yönetmeliğin geçici 10"uncu maddesinde kamu kurum ve kurumlarının nasıl hareket edecekleri izah edilmiştir. Buna göre, kamu kurumları, görevde yükselme ve unvan değişikliği yönetmeliklerini bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren (23.07.2014) en geç altı ay içerisinde Devlet Personel Başkanlığı"nın uygun görüşünü alarak bu yönetmeliğe uygun hale getirmek zorundadır. Kurum yönetmelikleri yürürlüğe konuluncaya kadar mevcut yönetmeliklerinin bu yönetmeliğe aykırı olmayan hükümlerinin uygulanmasına devam edilecek ve söz konusu yönetmelikler yürürlüğe konuluncaya kadar, bu yönetmelik hükümleri çerçevesinde uygulama yapılacaktır.

Daha önce yapılan atamaların durumu ne olacak?

Danıştay kararından önce sözlü sınav neticesinde ataması yapılan şube müdürlerinin veya müdürlerin atmaları, Danıştay kararına istinaden sonlandırılamaz. Ancak, yapılan atamalara ayrıca idari yargıda dava açılırsa ve atamalar iptal edilirse durum farklıdır. Yani atamaların dayanağı iptal edildi gerekçesiyle atamaların sonlandırılması mümkün değildir.

10 yıl önce
Görevde yükselmede bundan sonra ne olacak?
Bir şiar olarak peygamber sünneti
Efendimiz’in (sav) Zekatı-1
Milyonlar milyarlar havada uçuşuyor
Sandık başına giderken…
Operadaki Hayalet’in “kehaneti” gerçekleşirse…