|
Sayıştay: Sınavsız atama başka bir müdürlüğe atamanın basamağı olamaz

Sayıştay Başkanlığı görevde yükselmede istisnai yöntemler kullanılarak yapılan atamalara son verecek mahiyette bir karara daha imza attı. Bu köşede zaman zaman açıklamaya çalıştığımız üzere, görevde yükselme sınavına girmeden görevde yükselme kapsamındaki görevlere atama yapılması birçok kamu kurumunda vakayı adiyeden olmaya başlamıştır. Sayıştay'ın vermiş olduğu kararların mali sonuçları olması bu tür atamalara son noktayı koyacak mahiyette olması nedeniyle oldukça önemlidir.



Sınavsız atama başka bir müdürlüğe atamanın basamağı olamaz

Sayıştay 7. Dairesi'nin 2014 tarihli ve 41554 dosya nolu kararında; “Memur olarak çalışan ..., 28.05.2013 tarihli Belediye Başkanı ... imzalı olur ile Belediye Başkan Yardımcılığı'na atanmış, 06.12.2013 tarihine kadar başkan yardımcılığında kalmış, 06.12.2013 tarihli Belediye Başkanı ... imzalı olur ile de 1. derece kadrolu İşletme Müdürü kadrosuna atanmıştır. ..., Başkan Yardımcılığında yönetmeliğin 20/c maddesine uygun olarak 6 aydan fazla çalışmıştır, ancak 30.05.2011 tarihli Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi önlisans (iki yıllık) diplomasına sahiptir.

Yönetmeliğin 20/c maddesinde, “Bu yönetmelik kapsamı dışında bulunan daha üst görevlerde, en az altı ay süreyle çalışmış olanlar, aranan şartları taşımaları kaydıyla, bu yönetmeliğin 5'inci maddesinde yer alan “yönetim”, “araştırma, planlama” ve “hukuk” hizmetleri gruplarında gösterilen kadrolara sınavsız atanabilir.” denildiğinden ve yönetmeliğin 5. maddesinde müdürlüğe atanmak için “fakülte veya en az dört yıllık yüksekokul mezunu olmak,” şartı istendiğinden, iki yıllık yüksekokul (ön lisans) mezunu olan ...’in Müdürlük kadrosuna atanması mümkün olmayıp ancak şef kadrosuna atanabilecektir. Buna göre, müdürlüğe atanmak için gerekli öğrenim şartını gerçekleştirmediğinden, 1. dereceli İşletme Müdürlüğüne ait kadronun özel hizmet tazminatı ile 666 sayılı KHK ile verilen ek ödemeyi almasının imkânı yoktur. Dolayısıyla, kendisine ödenen % 135 özel hizmet tazminatı yerine şef olarak ödenmesi gereken % 60 özel hizmet tazminatını alması, 1.100 yan ödeme puanı yerine 700 yan ödeme puanı alması, 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin ek 9. maddesi eki (I) sayılı cetveldeki ek ödeme oranlarından % 170 yerine % 115’i alması gerekmektedir.” ifadesine yer vererek bu tür atamaların önüne set çekmiş ve sınavsız atamaların başka bir müdürlüğe atamanın basamağı olmayacağına karar vermiştir.

Sınavsız kadrolar kullanılarak yapılan atamalar sıkıntı çıkarır

Sayıştay 5. Dairesi'nin 2013 tarihli ve 146 Karar Nolu Kararı'nda da aynı mahiyette karar vermişti. Bu kararda şu ifadelere yer verilmişti; Personel ataması ………..Belediyesi'nde Şef kadrosunda bulunan ………..’ın, 02.08.2011 tarihindeki istisnai memuriyet kadrosu içerisinde yer alan Özel Kalem Müdürlüğü kadrosuna atanmasını takiben, 15.08.2011 tarihinde de 04.07.2009 tarihli ve 27278 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren “Mahalli İdareler Personelinin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmelik”- te öngörülen eğitim ve sınav şartını yerine getirmeden, Mali Hizmetler Müdürlüğü kadrosuna görevde yükselme suretiyle asaleten atandığı ve bu usulsüz atama sebebiyle kendisine yapılan, atandığı kadro ile eski kadrosu arasındaki (Mali Hizmetler Müdürlüğü-Özel Kalem Müdürlüğü) fark maaş ödemeleri (Özel Hizmet Tazminatı, Ek Ödeme ve Yan Ödeme fark ödemeleri) dolayısıyla kamu zararı oluştuğuna karar vermiştir.

Bu kararda ayrıca şu ifadelere yer verilmiştir; 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun “İstisnai Memurluklar” başlıklı 59'uncu maddesinin ilk fıkrasında istisnai memurluklar sayılmış, Özel Kalem Müdürlüğü de bu memurluklar arasında belirtilmiştir. Ancak maddenin ikinci fıkrasında, birinci fıkrada sayılan memurların bulundukları kadroların, emeklilik aylığının hesabında ve diğer memurluklara naklen atanmalarında herhangi bir sınıf için kazanılmış hak sayılmayacağı hükmü yer almaktadır. Dolayısıyla, Özel Kalem Müdürlüğü’ne atanmış olma herhangi bir kazanılmış hak teşkil etmeyeceği gibi başka bir müdürlüğe atanmanın bir basamağı da değildir.

Şef kadrosunda görev yapan ….’ın, 02.08.2011 tarihinde Özel Kalem Müdürlüğü kadrosuna atandığı, akabinde ise, 15.08.2011 tarihinden itibaren de Mali Hizmetler Müdürlüğü kadrosuna görevde yükselme suretiyle asaleten atandığı anlaşılmıştır. İlgili kişinin Özel Kalem Müdürlüğü kadrosuna atanabilmesi için, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 59, 60 ve 61'inci maddesinde yer alan “İstisnai memurluklar” ile ilgili düzenlemelere göre, sınava girmesine ve eğitim şartını yerine getirmesine gerek bulunmamaktadır. Dolayısıyla, fakülte veya dört yıllık yüksekokul mezunu olmayan ………….’ın 02.08.2011 tarihinde Özel Kalem Müdürlüğü kadrosuna yapılan atamasında mevzuat açısından bir engel bulunmamaktadır.

Diğer taraftan, ilgili kişinin 15.08.2011 tarihinde Mali Hizmetler Müdürlüğü kadrosuna atanması ise mümkün değildir. İlgilinin Mali Hizmetler Müdürlüğü kadrosuna atanabilmesi, hem eğitim şartını sağlamasına hem de görevde yükselme süreçlerini başarıyla tamamlamasına bağlıdır. Ancak, belirtildiği üzere, ………… lise mezunu olup, görevde yükselme sınavına da girmemiştir. Dolayısıyla, Mali Hizmetler Müdürlüğü kadrosuna yapılan bu atamanın mevzuata aykırı olduğu anlaşılmaktadır. Bu durumda, ……….’a, mevzuata aykırı olarak atandığı kadro olan Mali Hizmetler Müdürlüğü kadrosu ile Özel Kalem Müdürlüğü kadrosunda kendisine ödenen maaşlar arasındaki fark tutarı toplamı olan ………….-TL (Özel Hizmet Tazminatı, Ek Ödeme ve Yan Ödeme fark ödemeleri) arasındaki 2013 yılında oluşan toplam fark) fazla ödemede bulunulmuştur.

Bu Karara göre lise mezunları özel kalem müdürü olabilir

Sayıştay’ın vermiş olduğu yukarıdaki karara göre 1. dereceli özel kalem müdürlüğü kadrosuna lise mezunlarının da atanabileceği sonucu çıkmaktadır. Halbuki lise mezunları kanunen en son 3. dereceli kadrolara atanabilmekte üniversite mezunları ise 1.dereceli kadrolara atanabilmektedir.

Bu konuda D
evlet Personel Başkanlığı ne diyor?

Bu konuyla ilgili olarak Devlet Personel Başkanlığı; “Daha önce Başbakanlık Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği kadrosunda görev yapan ve halen Başbakanlık Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü'nde memur kadrosunda çalışan …’ın, Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği hükümlerine göre şube müdürü kadrosuna naklen atanıp atanamayacağına ilişkin soruya şu cevabı vermiştir.

657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 61’inci maddesinin birinci fıkrasında, “… istisnai memurluklara atananlar hakkında bu kanunun atanma, sınavlar, kademe ilerlemesi ve derece yükselmesi dışında kalan bütün hükümleri uygulanır” hükmüne yer verilmiştir. Ayrıca, 21/05/2005 tarihli ve 25821 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği’nin 23’üncü maddesinin (a) bendinde şube müdürü kadrosuna atanabilmek için; “657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 68’inci maddesinde öngörülen şartları taşımak” gerektiği hükmüne yer verilmiştir. Buna göre adı geçen personelin daha önce asaleten basın ve halka ilişkiler müşaviri olarak görev yapmış olması ve mevzuatta aranan şartları taşıması kaydıyla, şube müdürü unvanlı kadroya naklen atanması mümkündür.

Başka bir görüşünde ise; iki yıllık okul mezunu olan ve daha önce bölge müdür yardımcısı olan bir kişinin bölge müdür yardımcısı unvanlı kadroda asaleten görev yapmış olması kaydıyla, bu unvanın kazanılmış hakkı olduğu değerlendirilmekte ve en az dört yıllık yüksek öğrenim görmüş olma şartı aranan Atatürk Orman Çiftliği'ne ait ticaret müdürü kadrosuna atama yapılmasının mümkün olduğu ifade edilmektedir. Dolaysıyla DPB’nin vermiş olduğu görüşleri yeniden gözden geçirmesi gerekmektedir.

#Sayıştay
#Sınav
#Taşeron
#Devlet Personel Başkanlığı
6 yıl önce
Sayıştay: Sınavsız atama başka bir müdürlüğe atamanın basamağı olamaz
İnsaf!
Dağ yürekli adamların büyük seçimine doğru
Demografik dönüşüm
Seçim bitsin, önümüze bakalım!
Yerel seçime ramak kala: DEM, Yeniden Refah ve İYİ Parti