|
Artık bahane kalmamıştır

Abdullah Öcalan''ın yakalanmasının ardından yapılan yorumlar hâlâ hamaset edebiyatını fazla aşamamış görünüyor. Oysa şu andan itibaren toplumsal dengeler ve Türkiye''nin gelecegi açısından çok daha hassas bir döneme girilmiş bulunuyor. Artık devletin bundan sonra atacağı adımlar çok daha önem kazanmakta, atılması gereken adımlar için bunca yıl öne sürülen Öcalan''ın ekmeğine yağ mı sürelim gerekçesi de ortadan kalmış bulunmaktadır.

Eğer bu adımlar atılmazsa Türkiye, Öcalan''ı cezalandırmak üzere yakalamış değil bizzat kurtarmış durumuna düşebilir. Askeri olarak zaten bitmiş olan bir örgütün silah kullanmaktan başka kozu olmayan bitik bir liderine, siyasal zemine ve uluslararası platforma taşınmışlık primini vermekle sonuçlanabilir.

Bunun önüne geçmenin tek yolu bu zamana kadar teröristle uzlaşmama adına geciktirilen adımların atılması.

Öcalanlar''ın ekmeğine yağ süren toplumsal, siyasal, ekonomik ve kültürel gerekçeleri ortadan kaldıracak yakınlaşmanın sağlanması gerekmektedir. Aksi takdirde bölgede değişik hesapları olan uluslararası güçlerin yeni Apolar çıkarması o kadar güç değildir.

Bazı adımların atılmasından önce şu tesbitlerin yapılmasında fayda var:

Anlaşıldığı kadarıyla Amerika''nın siyasi ve enformasyon desteğinin yanısıra İsrail hatta Yunanistan''ın Öcalan''ın yakalanmasında doğrudan veya dolaylı destekleri olmuştur. Bunun karşılığında bizden ne istemişlerdir. Bunun bedelinin ne olduğunu kamu oyu merak etmektedir.

Abdullah Öcalan''ın bunca cinayetin hesabını vermek üzere ele geçirilmesi örgütte büyük bir çöküntü yaşatacağı muhakkak. Ancak hemen silahlı gençlerin tümünün hemen dağdan inip teslim olmalarını beklemek biraz saflık olur. Çözülme süreci başlamıştır. Ancak bu bitiş anlamına gelmemektedir.

PKK hareketi sadece silahlı bir hareket değil bunu besleyen, ciddi finans kaynağı oluşturan bir uyuşturucu trafiği işlemektedir. Sadece bu bile büyük bir ranttır ve bu ranttan pay alan sözüm ona özgürlük savaşçılarının bu işi bırakmaları gerekmez. Önemli olan bıyığı yeni terlemiş gençlerin dağa çıkmalarına neden olan ortamın değiştirilmesi yönünde bir an evvel ciddi adımların atılmasıdır.

Hiç suç işlememiş gençleri dağa çıkarıp gözünü kırpmadan insan öldürebilecek noktaya getiren tezgahın dağıtılması şüphesiz çok önemli. Ancak bunca insanı oraya iten sebepler hâlâ geçerliliğini koruyorsa birilerinin başka başka yeni tezgahlar kurmasının önüne geçmek pek mümkün görünmüyor.

Bunun için de devletin halkına bakış tarzında temel değişikliklerin olması gerekiyor. Halkının büyük kısmını değişik isimler altında iç düşman tanımlaması içinde tasnif eden anlayışın değişmesi gerekiyor.

Artık Öcalan bahanesi de ortadan kalkmıştır. Zira, devletin siyasi bir irade ortaya koyarak başta bölge halkı olmak üzere tüm vatandaşlarla barışık olduğunu göstermesine kalmıştır. Evet, bu bir tarihi fırsattır. Ancak çoğu medyanın kullandığı anlamda değil, ülkeyi bu noktaya kadar getiren concept''in değiştirilmesi için iyi bir fırsat sayılmalıdır. Bunca yıldır yaşanan krizin temelinde polisiye nedenlerin yatmadığı artık anlaşılmıştır.

Toplumsal olaylar toplumsal taleplerle ya da yoksunluklarla ilgilidir. Toplumsal talepleri karşınıza alarak değil onları anlamaya çalışarak toplumsal yapılarla barışarak çözüme gidebilirsiniz.


25 yıl önce
Artık bahane kalmamıştır
Tevradî bir mitin Kur’anî bir kıssa ile tashihi
i-Nesli anlaşılmadan siyaset de olmaz, eğitim de…
İç talebe ilişkin öncü göstergeler ilave parasal sıkılaştırmaya işaret ediyor!
Enerjide bağımsız olmak
Târihin doğru yerinde durmak