|
KKO nerede duruyor?

Sırp askerleri ortak sınırda siper kazarken binlerce Arnavut da mayınlı tarlaları geçerek Makedonya''ya sığınmaya çalışıyor. Sırplar bir yanda Makedonya''da konuşlandırılmış NATO güçlerinin muhtemel müdahalesine karşı hazırlık yaparken diğer taraftan 15 Mart''ta Fransa''nın başkenti Paris''te toplanacak barış görüşmeleri öncesi askeri gücünü artırmaya çalışıyor. Uluslararası gözlemcilerin raporlarına göre, Sırplar''ın askeri gücü, NATO ile geçen yılın ekim ayında varılan anlaşmada öngörülen rakamın tam altı katını aşmış durumda. Bu durm bile NATO''nun müdahalesi için yeterli neden oluşturuyor.

Bu arada Amerika, Avrupa''yı devre dışı bırakarak Kosovalı Arnavutlar''ın temsilcilerini ve Sırp tarafını Washington''a çağırdı. Ayrıca Arnavutluk temsilcisinin de Paris görüşmelerine imza atacağı kesinleşti. Amerika bu şekilde, Kosovalı Arnavutlar''ı cesaretlendirmesi muhtemel olan komşu Arnavutluk''un da onayı ile bir barış anlaşması imzalatmak istiyor.

Paris''teki Kosova görüşmelerine katılan Dışişleri Bakanı Madlen Allbrigiht''in tüm siyasi ağırlığını koymasına rağmen Avrupa denklemi içinde taraflara imza attıramaması ABD''yi tek taraflı olarak krize ağırlığını koymaya itti. 15 Mart görüşmelerinden önce özellikle Kosova Kurtuluş Ordusu üzerinde baskı uygulayarak bir tür ehlilleştirme işlemine tâbi tutan Amerika''nın aynı baskı taktiğini Sırplar''a da uygulayabileceği şüpheli görünüyor.

Amerika, Bosna krizinde olduğu gibi Avrupa''nın çözemediği soruna dahil olarak tek başına ağırlığını hissettirmeye çalışırken gücünü denediği taraf Arnavutlar oldu. Kosova Kurtuluş Ordusu dışındaki İbrahim Rugova''nın temsil ettiği pasif direniş taraftarlarının fazla bir etkinliğinin kalmadığını anlayan Amerikan yönetimi; KKO üzerinde operasyon yaparak planının birinci aşamasını kolaylıkla geçti. Görüşmeler öncesi bağımsızlık dışında hiçbir çözüme razı olmayacağını açıklayan KKO''nun siyasi temsilcisi Adem Demaci gelişmeler üzerine istifa etti(rildi). Amerika, Arnavutlar''ın çaresizliğinden yaralanarak otonomiye razı olmalarını sağlarken KKO''nun temsil kabiliyetine sahip tek güç olduğu gerçeğini de farketti bu arada. Böylece iki taraf da orta bir yerde buluşmuş olduu. Ama şimdilik en çok taviz verenin Arnavutlar olduğu kesin. KKO''nun temsil düzeyi artarken beri taraftan direniş damarı da koparılmaya çalışılıyor.

Nitekim imzalanmamış anlaşma gereği Kosova''da kurulacak otonom hükümetin başına KKO''yu Paris görüşmelerinde temsil eden 29 yaşındaki Haşim Taki''nin atandığı şimdiden ilan edildi.

Bu durum Kosava Arnavutları''nın temsili konusunda önemli bir gelişme. Artık kimse ABD''nin de daha çok destek verdiği İbrahim Rugavo''nun bu konularda neler düşündüğünü merak etmiyor. Arnavutlar''ı artık KKO temsil ediyor. Ancak bağımsızlığı içermeyen bir anlaşmaya imza atmak gibi bir bedel ödeyerek. Şimdilik, Arnavut tarafı ABD''nin istediği çizgiye gelmiş gibi görünüyor.

Şu anda sorun Sırplar''ın aynı şartları kabul edip etmemesinde, daha doğrusu Amerika''nın bunu başarıp başaramayacağında. Gerçi nihai anlaşma Batılı temas grubunun önünde Fransa''da, görünüşte İngiltere ve Fransa''nın başkanlığında yapılan görüşmelerde belirlenecekse de, ABD bundan önce tarafları Washington''a çağırarak duruma el koyduğunu fiilen ilan etmiş oluyor.

Sırplar, soruna getirilen siyasi çözüme itiraz etmiyor. İtirazları barışı korumak üzere bölgeye gönderilmesi planlanan 30 bin kadar NATO askeri gücünün yerleştirilmesine. Sırplar''ın şu ana kadar gösterdikleri tepkiden, gerektiğinde NATO''ya karşı direnebilecekleri yönünde bir anlam çıkıyor. ABD, Sırplar''ı bu noktaya gelmeden ikna etmeye çalışıyor. Sırplar''ın ise Arnavut tarafından kopardıkları bağımsızlıktan vazgeçme şartından sonra aceleye pek niyetleri olmayacaktır. Nasıl olsa zamana yayılmış bir ara çözüm her durumda işlerine yarayacaktır. Hele hele Batı temas grubu içinde bulunan Rusya''nın aktif desteği ve Avrupa ile Amerika arasındaki farklılıkları lehlerine olarak kullanabileceklerini düşünecektir.

Bu durumda ortaya çıkan somut sonuçlar şu şekilde sıralanabilir:

1- Kosova Kurtuluş Ordusu artık Arnavutlar''ın tek ve fiili temsilicisi duruma gelmiştir

2-KKO, kendi içinde Amerika''nın yaptığı operasyanla bağımsızlık fikrinden vazgeçilmeye ikna edilmiş durumdadır

3-Sırplar, gittikçe artan askeri güçleriyle NATO''ya direnebilecekleri sinyalini vermektedirler

4-ABD Avrupa''ya rağmen Balkanlar''da kilit durumda olduğunu göstermek istemektedir.

25 yıl önce
KKO nerede duruyor?
Gazze"de bir Osmanlı askerinin not defteri
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek
Cari açık ve Gabar’dan gelecek 3,2 milyar dolar
Küresel savaşın kaçınılmazlığına dâir