|
Kürt Hasan niçin öldü?

Öcalan''ın yakalanmasının devletin tepesindeki resmi çevrelere bir rahatlama getirdiği, devlete bir özgüven psikolojisi yaydığı kamuoyuna yansıyan tutum ve beyanatlardan hemen anlaşılyor. Saplantı haline gelen Apo sendromu bir şekilde mutlu sonla noktalanmış görünüyor resimi kadrolar taarfından. Bu tavra medyanın da kaütıldığı göz önüne alınacak olursa, çizilen resmi iyimserlik tablosunun kitleselleştirlmeye, artık Güneydoğu, hatta bazıları daha cesur davranıp açıkca teaffuz ettikleri biçimiyle kürt sorunun halledildiğine dair bir kamuoyu oluşturulmaya çalışılmaktadır.

Sorunu, Ortadoğunun jeopolitik haritası içinde bir çerçeveye oturtarak ele almak bir yana devletin, ülkenin toplumsal, kültürel, siyasal yapısını yok sayarak çözüme gitme aceleciliği hemen göze çarpıyor. Sorunu, bir yanda PKK''nın askeri olarak yeinik düşmesini Türk milliyetciilğine tahvil eden bir bütünlük gayreti, diger yanda ekonomik yatırım projeleriyle sınırlandırılmış bölgeyi kucaklama gayretinde araayan çözüm arayışları bir biriyle çelişir durumda.

Kürtleri kucaklama ya da onlara sözümona şefkat gösterme gayreti basında neredeyse şırıl şırıl akmaya başladığı gözlemleniyor. Bunlardan en ilginci dünkü gazetelerden birinde Mudanya''daki şehitler anıtında ismini yeni keşfettikleri Kürt Hasan''ın Türk yurdunun bütünlüğü için şehit olduşunun hikayesini birinci sayfadan canlı tarih dersi olarak vermesiydi.

Kürt Hasanı "Türk yurdunun bütünülüğü" için canverdiği noktada hatırlamakla Anadolunun bir köşesinden kopup gelen Türk Mehmed''i vatan görev beklediği zaman hatırlayan anlayış arasında hiç bir fark yok. Onlar için "devir Kürt Hasan''ları hatırlama devridir". .

Ama, gerçekten Kürt Hasanları hatırlama zamanı gelmiştir.

Tıpkı Kürt Hasan''ın da neden Türk Mehmetle birlikte savaştığını, şehid düştüğünü hatırlama zamanın gelmiş olması gibi. Yoksa Türk Mehmetle Kürt Hasan, kimin oyununa geldiğini farketmeden bahtsız bir boğuşmanın girdabına girdiklerini tarih sayfalarından okuyacak gelecek nesiller.

Tıpkı, Kürt Hasan''nın, Anadolu insanın Ermeni mezalimine karşı direnişinde, Ermenilere en büyük darbelerden birini vuran Kürtlerin yaptıklarından dolayı Avrupanın Kürtlerden hiç bahsetmeyip Türkleri cezalanrımak istemesinin, Batının Türklere karşı Kürt hamiliğine soyunmalarının nedenini sormasının zamanın gelmesi gibi.

Kürt Hasan''ın da oyunun farkına varmasının, oyunu bozmasının vakti gelmiş demektir.

Tıpkı, Türkiye''nin devraldığı büyük devlet mirasınına uygun olarak, tarihsel birikimini hatırlayarak bölgenin çelişkilerini derinleştirecek değil, bütüncül ve toplayıcı perspektifle Ortadounun sorunlarıyla birlikte Kürt Hasanların ve Türk Mehmetlerin kanını durdurabileceğini hatırlaması gereği gibi.

Hasılı, bunca dökülen kana ragmen bizi tutan bağı, yani Kürt Hasan''ın Mudanya''da şehid olmasını gerektiren bağı tekrar kurarak, her şeyden önce tarihi yeniden doğru bir okumaya tabi kılarak Kürt Hasan''ı kurtarabilirz beyler.


25 yıl önce
Kürt Hasan niçin öldü?
Enerjide dışa bağımlılığı azaltmak için neler yapılmalı?
İnsaf!
Dağ yürekli adamların büyük seçimine doğru
Demografik dönüşüm
Seçim bitsin, önümüze bakalım!