|
Avustralya minderlerinde

Konaklamalarla birlikte tam 56 saat süren uçak yolculuğu sonunda Melburn''a ulaşan Grekoromen Milli Güreş Takımımız, 3-6 Aralık 1956''da Olimpiyad minderlerinde madalya aradılar. 20 ülkeden 85 sporcunun katıldığı mücadelede gayri resmi takım sıralamasında Sovyet Rusya 39 puanla birinciliği yakaladı, Türkiye ise 21 puanla ikinci oldu. Serbestte Mustafa Dağıstanlı gibi grekolarda da Mithat Bayrak, Roma Olimpiyad''larından önce ilk altın madalyayı Melburn''da kazandı.

52-DURSUN ALİ EĞRİBAŞ: Avustralyalı M. Hakansson ve B. Amerikalı J. Wilson''u tuşla, Rus N. Soloviev''i sayıyla yendi, küp gibi sağır İtalyan güreşçisi İ. Fabbra''ya sayıyla yenilince bronz madalya aldı. Rus birinci, İtalyan ikinci oldu. Dursun Ali, Eğribaş olan soyadını sonradan Erbaş''a çevirdi.

57-YAŞAR YILMAZ: Belçikalı Ö. Vercetuaren''i sayıyla yendi, Rus C. Vyrupiev ve Bulgar D. Petrov''a sayıyla kaybederek elendi. Rus birinci, İsveçli E. Vesterby ikinci, Rumen F. Horvat üçüncü oldu.

62-MÜZAHİR SİLLE: Rus R.Dznaladze ve Avustralyalı N. Dicker''i tuşla yendi, Macar İ. Polyak''a tuşla ve İsveçli G. Hakansson''a sayıyla yenilerek dördüncülükte kaldı. Finli R. Makinen birinci, Macar ikinci ve Rus da üçüncü oldu.

67-RIZA DOĞAN: Bulgar D. Stoyanov ve Macar G. Toth''u tuşla, Arjantinli J. Rolon ile Rumen G. Dimuru''yu sayıyla yendi, Finli K. Lehtonen ve Avusturyalı B. Brötzner''e sayıyla kaybederek ikinci oldu. Finli altın, Macar bronz kazandı.

73-MİTHAT BAYRAK: Bulgar M. Petko''yu tuş, Macar M. Szilvasi, Rus V. Manaev, İsveçli P. Berlin ve B. Amerikalı J. Holt''u sayıyla yenerek kilosunda altın madalya kazandı. Rus ikinci, İsveçli üçüncü oldu.

79-İSMET ATLI: Macar G. Gurich ve Alman H. Ster''a sayı ve tuşla yenilerek elendi. Rus G. Karozia altın, Macar D. Dobrev gümüş ve İsveçli R. Jonsson da bronz kazandılar.

87-ADİL ATAN: Macar G. Kovach''ı sayıyla yendikten sonra Bulgar P. Sirakov''la yaptığı maçta sakatlanarak çekildi. Rus V. Nikolaev birinci, Bulra ikinci, İsveçli E. Nilsson da üçüncü oldu.

+87-HAMİT KAPLAN: İtalyan A. Bulgarelli, Yunanlı A. Gergulis ve Finli T. Kangesniemi''i sayıyla yendi, Alman W. Dietrich''e sayıyla kaybedince beş fena puanı doldurarak elenip dördüncü oldu. Rus Parfanenev altın, Alman gümüş, İtalyan bronz kazandı.

1956 Melburn Olimpiyadları''nda grekocularımız yaptıkları 30 karşılaşmanın 19''unu kazandı. 43 yıl önce dünyanın öbür ucu gibi görülen uzak kıtada 16 güreşçimiz 3 altın (M.Dağıstanlı, M.Bayrak, H.Kaplan) 3 gümüş (H. Akbaş, İ.Zengin, R.Doğan) ve 1 bronz (D.A.Eğribaş)''la yurda döndüler.

24 yıl önce
Avustralya minderlerinde
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek
Cari açık ve Gabar’dan gelecek 3,2 milyar dolar
Küresel savaşın kaçınılmazlığına dâir
Yeni tehditler ve Türkiye’nin kurumsal güncellenmesi