|
DÜNYA GÜREŞ HARİTASI

Yeryüzünde tam 141 ülkede "güreş"iliyor. Türkçemizde "Gencer, Aba, Kemer, Karakucak, Yağlı ve Şalvar" gibi değişik türleri ve adlandırmaları olan güreşin, diğer ülkelerdeki adlandırma ve türleri ise şöyle:

İngiltere: Lancashire, Cornwall, Cumberland, Westmorland, Norfolk, Cate-gold, Devanshire, Gorai, Wrestling Çin: Cho-Chou, Kio-li. Japonya: Karasu-Zumo, Sumo. İran: Mazandarani, Guilan, Koşti Perse, İliati. Hindistan: Barani Pata, Hanoumantee, Bihimcence, Azura, Dzarajantski. Tayland: Bando, Burma: Letourassi, Nabasti, Endonezya: Pendjik-Siliette, Filipin: Arias de mene, Tyrol: Rangein, Portekiz: Galfava, Arap: Maulapta, Mossara, Mossara Taban, İstihlis Taban, Rusya: Borba, Skhlvatkou, Samba, Romanya: Tirinta dreapta, Tirinta Kurnedika, Lupte, Tatar: Kouriash, Özbekistan: Güraş, Kazakistan: Sais, Tacikistan: Güreş, Azerbaycan: Güreş, Türkmenistan: Güreş, Ermenistan: Kokh, Saka Türkleri: Khapsagai, Tacik: Koşti Buhara, Gudzangoori, Dağıstan: Khatgabi, Abhazya: Ankoumara, Afganistan: Kestik, Pakistan: Koştu, Moğolistan: Barilda, Bokh, Arnavutluk: Mundje Vence, İrlanda: Glima, Kore: Srim-ha-ki, Fransa: Lutte, Lutte bretonne, Gürcü: Toşhiba, İsveç: Beltag, Bondetagı Rigcats, Beltescats, Cragtag, Armtag, Akseltag, Boukatag, Livtag, Brottnig, Fin: Rintapiani, Viopaini, Senegal: Beri, Togo: Zvaha, Macar: Birkozo, Polonya: Zapaş, İtalya: Lotta.

MİKRO

30 yıl kadar önce Benfica maçında 1.90 m.lik Torres''e adım attırmayan Mikro Mustafa, günün adamı olmuştu. Fenerbahçeli Milli futbolcu Mikro Mustafa''yı, aradan uzun süre geçtikten sonra geçenlerde gördüm, formundaydı ve her fırsatta güneşlenmeyi sevdiğinden yine gömleğini fora etmişti.

BİR FIKRA

Deliorman doğumlu Muharrem Atik, Doçent Dr. olarak Dicle Üniversitesi''nde görevli bulunuyor. Ehliyet ve araba aldığında ilk kez direksiyona geçerken Reşit Karabacak''la Mehmet Güçlü''yü de yanına alır. 5 dakika sonra Muharrem Atik, bir otobüse çarpar ve ellerini iki yana açarak üzüntüyle: "Abe n''oldu bana bü''le? İç (hiç) bü''le yapmazdım!" diye yakınır. Karabacak''la Güçlü, bu olaya tanık olup da hiç dururlar mı? 25 yıldır Hocalarının başına gelen bu hadiseyi her yerde anlatıp gülüyorlar.

BasınDAN

RANT kavgasına giren bir takım gazeteler yeniden sevimsizleşti. Hürriyet''te işlerine son verilen 100''ü aşkın fikir işçisi arasında yer alan Sanlı Sarıalioğlu ile Ziya Şengül''e SABAH sahip çıktı. Biri Beşiktaş''ta, diğeri Fenerbahçe''de yıllarca kaptanlık yapmış 2 tanınmış futbolcu ama sahalara veda ettikten sonra sporyazarlığına başladıklarından bugün "fikir işçisi" sayılıyorlar. Her ikisi de sevilen şahıslar, başarılarının SABAH''ta da sürmesini diliyorum.

HÜRRİYET''in üçüncü sayfasının manşetinde yer alan bir haber "Öldürülen 15 yaşındaki genç kızın üstünde sperm lekeleri bulundu." Talihsiz kızın aile mensuplarını bir kere daha sarsan bir başlık. Gerçek bile olsa böyle bir başlık atmağa hiç kimsenin hakkı yok. Hürriyet Gazetesi''nin sorumluları, maktulün ebeveynlerinin mahkemeye başvurması halinde akla-hayale gelmeyecek ölçüde "tazminat" ödemek zorunda kalacaklarını birgün sonra anlamış oldular ki, varlığını öne sürdükleri lekenin bulunmadığını aynı sayfada açıkladılar. 24 saat sonra şarj etmenin etkileri tiraja da yansıyor, SABAH, Hürriyet''i günlük satışta giderek ikiye katlayacak görünüyor.

MEDYA aramızdan ayrılanları dilediği gibi değerlendiriyor. Sözün gelişi geçen hafta içinde Yale Üniversitesi Profesörlerinden Turan Onat''ı kaybettik, ölümü gazetelerde tek sütun bile yer almadı. Gösterişi sevmeyen İçişleri Bakanı Sadettin Tantan''ın babası da Sapanca''da yapılan mütevazı bir törenle toprağa verildi. 78 yaşında hayata gözlerini yuman Şükrü Tantan''ın evinde yemek yemiş, armağan olarak verdiği "köy yumurtalarını" almış bir kişi olarak kendisine rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sabır diliyorum.

24 yıl önce
DÜNYA GÜREŞ HARİTASI
Monteverdi ne Verdi?
Son bakış
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek
Cari açık ve Gabar’dan gelecek 3,2 milyar dolar