|
"SİYAD Politbürosu"nun küstahlıkta sınır tanımayan mensubu
"Brokeback Dağı"
adlı o itici filme ilişkin olarak bundan ta
6 yıl
önce yazdığım, kafana uymayan
3-5
tane eleştiri yazıma aradan geçen yıllar içinde âdetâ
"kör değneğini beller"
gibi takılıp kaldığın ve hayatının bir tek dakikasında bile
"Yahu, bu adam ideolojik açıdan bana yakın olmayabilir, olmak zorunda da değil. Fakat, kendisi, sinema sektörüne bunca yıldır emeği geçen kıdemli bir meslektaşımız ve Türkiye''de sinema izleyicisinin hem nitel hem de nicel gelişimi için o da mensubu olduğu toplumsal çevrede kendi meşrebince saygıya değer bir mücadele veriyor"
diye düşünebilecek zerrece olgunluğa sahip bulunmadığın için, henüz ne şahsım, ne meslek hayatım, ne de o hayattaki bilgi donanımım ve ahlâkî kararlılıklarım hakkında en küçük bir fikrin bile yok beyefendi...

Fakat, yakında öğreneceksin.

Bilesin ki geçen hafta gazetende yazdığın, hem şahsıma, hem de değerli dostum, yoldaşım, meslektaşım ve ağabeyim, Türkiye''nin en kaliteli sinema yazarlarından
İhsan Kabil
''e açık bir şekilde terbiyesizlik ettiğin, mesleğimiz ve sektörümüz adına tek kelimeyle
utanç verici
o yazından sonra avukatımı görevlendirip, hakkında
Basın Savcılığı
''na
"suç duyurusu"
nda bulundum. Bu da hatırladığım kadarıyla,
Türkiye Cumhuriyeti sinema yazarlığı tarihinde, bir sinema yazarının, yazdığı köşe yazısında kendisine pervasızca hakaret ettiği için bir başka sinema yazarına yönelik olarak yaptığı ilk adlî takip başvurusudur.
Şimdiden sonra, mesleğimizin tarihçesinde böylesine çirkin bir
"ilk"
le anılacaksın.

Ha, sayın savcı, lafı arkalardan dolandırarak, bin dereden su getirerek, isim vermeyerek şahsımı itibarsızlaştırmaya çalıştığın o sokuşturma cümlelerinde net bir suç unsuru bulur ya da bulmaz, bunu şimdiden bilemem. Hep birlikte bekleyip soruşturmanın sonucunu göreceğiz. Adaletin nihai kararı karşısında da boynumuz kıldan ince...

Fakat, seni en azından, yıllardır -kalbinde dindar kesime ve bu kesimin yazarlarına yönelik kör nefretler eşliğinde otura otura pek bir besili hâle geldiğin- bol camlı medya plazandan çıkartıp arabana bindirtecek, adliyeye getirtecek, koridorlarda sıranın gelmesini bekletecek ve kanun karşısında da ifade verdirteceğim. Elbette ki ifadeye geldiğin gün sorulacaktır sana:

"Şikayet edilen bu köşe yazınızda ''kendini sinema yazarı addeden alelâde bir kalem'', ''yazı ve çizi alanında ciddiye alınmayacak bir isim'' diyerek aşağıladığınız, yanı sıra da ''jurnalcilik''le suçladığınız kişi, 27 yıllık gazeteci ve sinema yazarı Ali Murat Güven midir?"
diye...
İşte, senin bitişin o an olacak.
"Evet, aynen O''dur"
desen ayrı bir rezillik,
"Hayır ben bütünüyle bir başkasını, hayâlî bir kişiliği kastetmiştim. Meslektaşıma böylesine ucuz ve seviyesiz hakaretler eder miyim hiç?"
diye kıvırsan apayrı bir rezillik...
Her iki durumda da savcılıkta vereceğin ifadeyi dosyadan alıp
bu sayfada aynen yayımlayacağım.
Çevrende
"hak bildiği bir yola inançla baş koymuş"
insan kıtlığı olduğundan,
Sinema Yazarları Derneği
''ne kabul edilebilmek için sizin gibilerden umutsuzca merhamet bekleyen genç sinema yazarlarının tepesinde nicedir
"ali kıran baş kesen"
e dönüştüğünüz o
"bilimsel sosyalist"
kankalarınla birlikte dünya hayatının gelip geçici hırslarına teslim olup gırtlağına kadar oportünizm batağına saplandığından dolayı,
"dâvâsında kararlı ve onuruna düşkün bir adam"
tam olarak nasıl bir şeydir, henüz bilmiyorsun.
Dediğim gibi, kısa bir süre içinde öğreneceksin. Bunu
ben
öğreteceğim sana...
Tebligatın gelene kadar da
TCK
''nın
"Şerefe Karşı İşlenen Suçlar"
başlıklı
8''inci bölümünü
ve özellikle
Madde 126
''yı iyice okuyup ezberle. Çünkü kıvırırken çok lâzım olacak.
* * *
(TÜRKİYE SİNEMA YAZARLARI DERNEĞİ SİYAD''IN DA ÜYESİ OLDUĞU) ULUSLARARASI SİNEMA YAZARLARI FEDERASYONU FIPRESCI''NİN KURULUŞ TÜZÜĞÜ:
FEDERASYON''UN AMACI:
MADDE 1-

FIPRESCI (Fédération Internationale de la Presse Cinématographique / Constitute the International Federation of the Cinematographic Press), profesyonel ilgi alanlarının himayesi kapsamında, film kültürünün tanıtımı ve geliştirilmesi için değişik ülkelerde faaliyet gösteren profesyonel film eleştirmenleri ve sinema habercilerinin kurdukları meslekî örgütleri ortak bir çatı altında toplayan federasyondur. 6 Haziran 1930 tarihinde kurulmuştur.

MADDE 2-

Federasyon''un amacı, dünyanın çeşitli ülkelerinden, Madde 1''de tanımlanmış profesyonel niteliklere sahip üyelerinin meslekî etkinliklerini geliştirmek ve bunlara katkıda bulunmaktır.

Bu kapsamda;

- Film eleştirmenliği ve sinema haberciliği mesleklerinin özgürlüğünü, yanı sıra da ahlâkî değerlerini korumak,

- Sinemanın kendini ifade edişin sanatsal bir formu olduğu düşüncesini kitlelere tanıtmak ve yaygınlaştırmak, bu konudaki kültürel eğitimi artırmak,

- Film eleştirmenliği ve sinema haberciliği mesleklerinin kendine özgü/özel hakları ve hükümlülüklerini tartışmak, belirlemek ve teyid etmek,

- Değişik ülkelerden film eleştirmenleri ve sinema habercileri arasında,
HER TÜRLÜ İDEOLOJİK VE POLİTİK AYRIMCILIKTAN KAÇINARAK
, fikir ve tecrübe alışverişlerini cesaretlendirecek sürekli bir diyalog ortamı tesis etmek,

- Bu bakış açısını içeren her türlü meslekî belgeyi basmak ve dağıtımını yapmak.

* * *
I. PURPOSE OF THE FEDERATION
ARTICLE 1

The organizations of professional film critics and film journalists, established in different countries for the promotion and development of film culture and for the safeguarding of professional interests, constitute the International Federation of the Cinematographic Press (Fédération Internationale de la Presse Cinématographique — FIPRESCI) — an institution founded on the 6th of June 1930.

ARTICLE 2

The purpose of the Federation is to develop, on an international scale, the activities of its members, as they are described in article 1, and particularly:

1. To safeguard the freedom and ethics of film criticism and film journalism and of information.

2. To promote and expand the idea of the cinema as a means of artistic expression and of cultural education.

3. To discuss, define and confirm the specific rights and obligations of film criticism and journalism.

4. To encourage the exchange of ideas and experience among film critics and film journalists of all countries and thereby create, outside all ideological and political distinctions, a new foundation for a permanent dialogue.

5. To publish and distribute all the documents which accord with this view.

Özgün metnin bulunduğu link:
* * *
(Türkiye Sinema Yazarları Derneği SİYAD''ın da üyesi olup kuruluş tüzüğündeki bütün kurallarına aynen bağlı bulunduğu) Uluslararası Sinema Yazarları Federasyonu FIPRESCI''nin Alman genel sekreteri Klaus Eder''in, Yeni Şafak gazetesi sinema yazarı Ali Murat Güven''e 10 Ekim 2008 Cuma günü (Güven''in kendisine daha öncesinde yazdığı ve Türkiye''deki SİYAD yönetiminin yeni üye alımlarında, yanı sıra dernek içi yönetim organlarını oluşturmada sergilediği politik/ideolojik tarafgirlikleri somut örnekleriyle aktardığı, bundan dolayı FIPRESCI''ye SİYAD üzerinden değil de ''bireysel bir üyeliğin'' Federasyon''un tüzüğü ve gelenekleri açısından mümkün olup olmadığını sorduğu mektubu üzerine) Türkiye''deki "fiilî ortam"dan, sinema yazarlığı alanındaki "ideolojik/politik çeteleşme"den bütünüyle habersiz olarak, açıkça hissedilir bir iyi niyet çerçevesinde gönderdiği cevabî mesaj:
* * *

Sayın Ali Murat Güven,

Mesajınız ve
FIPRESCI
''ye gösterdiğiniz ilgi için teşekkür ederim.
Bizler, dünya çapında görev yapan bütün profesyonel film eleştirmenleri ve sinema habercilerine yönelik bir buluşma noktası oluşturmaya, onlar için bir tür “yuva” olmaya çalışıyoruz. Bir medya organında düzenli olarak sinema yazan ve profesyonel sinema sektörü karşısında da bağımsız olan herkesin bu yuvada yeri vardır.
Öte yandan, hiç kuşkusuz ki genel kurulumuzda belirlenmiş ve tüzüğümüze konulmuş bazı katılım kurallarımız da bulunmaktadır. Federasyonumuz üye kabulünü, örgütlendiği ülkelerdeki yerel temsilcilikleri aracılığıyla yürütüyor. Bu kapsamda,
Türkiye
''deki üyelik başvurularını da
SİYAD
değerlendirmektedir. Fakat, yerel temsilciliklerimizin olmadığı ülkelerden gelen başvurularda ise başvuru sahiplerine -koşulları uygun ise- o ülkeye ilişkin
“bireysel üyelik”
statüsü verebiliyoruz.
Bu durumda,
Türkiye
gibi, yerel temsilciliğimizin bulunduğu bir ülkeden gelebilecek
“bireysel üyelik”
başvurusunu değerlendirme yetkimiz yoktur. Bana inanınız ki bu tür bir hiyerarşik düzeni uygulamak için pek çok mantıklı gerekçemiz bulunuyor.
Bence, siz belgelerinizi hazırlayıp
SİYAD
''a üyelik başvurunuzu yapınız. Üyeliğe kabul edildiğinizde, zaten otomatik olarak
FIPRESCI üyesi
de olacaksınız.
Kabul edilmemeniz gibi bir durumda ise bize başvurarak
"üyelik talebinizin tam olarak neden reddedildiğini"
sorunuz. Bu durumda yönetimiz kurulumuz konuyu araştıracak ve (
SİYAD
''ın varlığına rağmen)
"Türkiye''den bireysel bir üyelik başvurusunun mümkün olup olmadığını"
karara bağlayacaktır.

Umarım verdiğim bilgiler size yardımcı olmuştur.

En derin saygılarımla,

KLAUS EDER
FIPRESCI GENEL SEKRETERİ
* * *
Mesajın özgün İngilizce metni:

Dear Ali Murat Güven,

Thanks for your message and for your interest in
FIPRESCI
.
We are indeed trying to offer a place and ''home'' to all professional film critics, world wide. Everybody writing regularly and independently on cinema, is cordially welcome to join us.
However, we have of course some rules, as decided by our general assemblies, and as fixed in our statutes. The basis of our federation are ''national sections'' - associations of film critics in a variety of countries (
SIYAD
in
Turkey
). In countries where such an association does not exist, we can accept film critics as
"individual members"
. In countries where a national section already exists, however, we are not in the situation to accept such individual membership.

Believe me, there''s a lot of good reasons for it.

You are therefore kindly asked to contact
SIYAD
and apply for membership. In case you''re accepted, you''re -quasi automatically- member of
FIPRESCI
.
In case
SIYAD
does not accept your membership,
SIYAD
as well as you are kindly asked to inform us about the exact reasons of the refusal. Our Board will then check if an individual membership may be possible.

I hope this information is useful for you.

Best regards,

KLAUS EDER
SECRETARY GENERAL FIPRESCI
12 yıl önce
"SİYAD Politbürosu"nun küstahlıkta sınır tanımayan mensubu
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek
Cari açık ve Gabar’dan gelecek 3,2 milyar dolar
Küresel savaşın kaçınılmazlığına dâir
Yeni tehditler ve Türkiye’nin kurumsal güncellenmesi