|
Canlılık yoksa hiçbir şey yok

CHP’nin üst yönetimi kendi aralarında tepişedursun, Genel Başkanı ülke saldırı altındayken kolayca ihanet gibi algılanacak davranış ve söylemler içine girsin, ülkenin bir köşesinden o partiden aday olmuş bir belediye başkanı örnek bir çalışma sergileyebiliyor… “Duranda döneni; dönende duranı görmek gerekir” demiş Hz. Mevlâna…

İşte, o ilçeye iletişim hizmeti veren bir meslektaşımız şunları yazmış bize:

“Sayın Üstadım Ali Bey,

23 Ağustos 2018 tarihli Yeni Şafak köşe yazısını dikkatlice okudum. Yazınızdaki ‘doğayı kirletme ücreti’ önerisinin yanında Çevre Bakanlığına ‘millî politika ve strateji belgesi’ önerisine katılmakla birlikte, önerilerinizi daha ileri noktalara taşıyacak bir uygulamadan bahsetmek isterim.

Antalya Muratpaşa Belediyesi olarak ‘Atma Biriktir Kazanalım’ sloganı ile uygulamaya koyduğumuz Çevreci Komşu Kart Projesi ile ambalaj atıklarının ödüllendirme yöntemi ile biriktirilmesini teşvik etmeyi hedefledik ve 10 aylık pilot uygulama sonrası, yaklaşık 500 bin nüfusun yaşadığı 56 mahallede uygulamaya geçtik…

Her hanede yaşayan bir kadın adına çıkarılan elektronik Çevreci Komşu Kart ile ambalaj atıklarının çöpe gitmesi engellenerek neredeyse 10 yılda toplanabilecek ambalaj atıklarını bir yıl gibi bir sürede toplamayı başardık. 2018 itibari ile elektronik atıkları da toplama programına dahil ettiğimiz projenin, Haziran 2018 itibari ile toplama raporunu ekte bulacaksınız. Şimdiye kadar 60’a yakın farklı parti yönetimlerindeki belediyenin ilgilendiği proje Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından da bilinmekte, ÇEVKO ve ELDAY tarafından da desteklenmektedir.

Dünyada Peru Lima’da yalnızca plastik ambalajlarla özel sektör tarafından yürütülen, Almanya’nın bir kasabasında emlak vergisi mahsubu ile uygulamadaki yarı benzer projelerle karşılaştırıldığında Çevreci Komşu Kart projesinin ülkemiz ve dünyada, ambalaj ve elektronik atıkların toplanma sorununu çözebilecek önemli bir proje olduğunu düşünüyoruz.

sitesinde detaylarını bulabileceğiniz projenin, ambalaj atıklarının toplanma sorununu çözmesinin yanında iletişim açısından vatandaş-yönetim işbirliğini gerçekleştirebildiğine de dikkatinizi çekmek isterim.

Saygılarımla. Gönen Orhan. İletişim Danışmanı”

İslami inanç sisteminin de en önemli unsurlarından biri olan canlılığın devamlılığı ve bu nedenle doğaya sahip çıkılması açısından bu yöndeki her türlü girişimi desteklemek boynumuzun borcu ve vazifemizdir.

İnsanın hayatını kolaylaştırmak için icat edilmiş pek çok şey, ne yazık ki insanlığın yok olmasına neden olabilmektedir. Plastik de diğer petrol türevleri gibi bu musibetlerin başında geliyor… Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın yılbaşı itibariyle naylon torbaların parayla satılması kararı, belki küçük ama mükemmel bir adımdır. Umarız devamı gelir ve mesela pet şişelerden depozito alınır…

Son 9 günlük tatil boyunca Allah’ın bize lütfu olan kıyılarımızın naylon çöp yığınlarıyla nasıl dolduğunu görmek içler acısıydı… Küresel ısınma ve iklim değişikliği konusunda adım atan, destek olan herkesin alnından öpmek lazım.

İçme suları tükenmek üzere. Seller, toprak erozyonu ve kuraklık verimli toprakları yok etmekte.

Hani dünyanın bir numaralı kirleticisi ABD’nin dünyanın başına tebelleş ettiği Başkanı Trump, küresel ısınma ve iklim değişikliğiyle ilgili anlaşmaları iptal ediyor ya… Canlılığın tehdit altında olduğu böyle bir dünyada ekonomik kirlilik, emperyal güçlülük, dünya hakimiyeti son tahlilde ne işe yarar ki…

#CHP
#Kurultay
6 yıl önce
Canlılık yoksa hiçbir şey yok
İnsaf!
Dağ yürekli adamların büyük seçimine doğru
Demografik dönüşüm
Seçim bitsin, önümüze bakalım!
Yerel seçime ramak kala: DEM, Yeniden Refah ve İYİ Parti