|
YouTube’un reklam liderleri

İş, okul, alışveriş ve sosyal ihtiyaçlarımızı dijital ortam üzerinden giderebildiğimiz bir dünyada yaşıyoruz… ‘Kriz’ durumlarında bu faaliyetlerin çok büyük bir bölümünü sanal dünya üzerinden yürüttük… Bundan böyle, zorunlu olmayan hâllerde dahi ‘dijitale taşınma’ eğilimi daha hızlı sürecektir…

O nedenle “Dijital dönüşüm geldi, geliyor; gelişti, gelişiyor” söylemlerini bir kenara bırakalım artık… Statista’nın verilerine göre; Türkiye’de sosyal medya kullanıcılarının 2018 yılında 39,6 milyon olan sayısının, 5 milyondan fazla artarak 2023 yılında 44,8 milyona yükseleceği öngörülüyormuş…

Dijital ortama reklam verme eğilimi, analog medyayla neredeyse eşitlendi… Gazetelerdeki ilanlardansa, sosyal medya platformları başta olmak üzere internette yayınlananların çok daha etkili olabildiği bir dönemdeyiz… Yeni Şafak gibi basılı medya klasiklerinin dijital ortama da yatırım yapması boşuna değil yani…

Mesela YouTube… Hem ülkemizdeki hem de dünyadaki en popüler sosyal medya sitelerinden biri… Temelde, bir ‘video paylaşım platformu’ olan site, Google’dan sonraki en büyük ikinci ‘arama motoru’ işlevini de görüyormuş…

80 dil seçeneğine sahip sitenin açıkladığı verilere göre; her ay 2 milyarın üzerinde kullanıcı YouTube’a giriş yapıyor ve her gün 1 milyar saatin üzerinde video izleniyormuş…

Nasıl da devasa bir hacim ve potansiyel, değil mi? Hâl böyleyken markaların bu hacim ve potansiyel içindeki varlıklarının ölçümlenmemesi düşünülemezdi… Google da her ay düzenli olarak açıkladığı YouTube Ads Leaderboard ile video paylaşım platformunda en çok izlenen reklamları ülkeler bazında yayınlıyor…

Listede yer alan reklamlar, görüntülenme, izlenme, reklam (paid view) ve kazanılan izleme (earned view) oranları gibi kriterler göz önünde bulundurularak belirleniyormuş… Reklamcılık, yenilikçilik ve kullanıcıların reklamı sonuna kadar izleyip paylaşmaları da kriterler arasındaymış…

Buna göre, Türkiye’de YouTube üzerinden reklamları en çok izlenen markalar şöyle sıralanmış: 1. Doritos, 2. OMO Türkiye, 3. Pepsi Türkiye, 4. VakıfBank TV, 5. Google Türkiye, 6. Clear Türkiye, 7. Prima, 8. FİAT Türkiye, 9. Turkcell, 10. Türk Hava Yolları.

Tüm markaları tebrik ederiz; önemli bir başarıya imza attılar ve sektörlerinin iletişim konusunda birincileri olduklarını bir kez daha gösterdiler… Öte yandan reklamların hedef kitlelerinin sosyal medya kullanıcıları ile uyumu değerlendirildiğinde içlerinden birini, VakıfBank’ı belki de ayrıca tebrik etmek lazım…

Sadece listeye girebilen tek banka olduğu için değil, kullanıcılarının yüzde 72’sini 16-24 yaş arasındaki gençlerin oluşturduğu platformda bir banka olarak gençlere ulaşıp bu başarıya eriştiği için de…

#Youutube
#Reklam
#Liderlik
#Liste
4 yıl önce
YouTube’un reklam liderleri
İlişki ile iletişimin farkını bilmeden olmaz…
Büyük plan başlıyor
Kara dinlilerle milletin savaşı
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek