|
4. TERİM DÖNEMİ... ŞARTLAR ESKİSİNDEN ÇOK DAHA ZOR..

Galatasaray'da 4. Fatih Terim dönemi resmen başladı. Bu imza Terim'in milli takımla yollarının ayrıldığı gün olan 26 Temmuz'dan bu yana bekleniyordu. Şartlar Aralık ayında oluştu ve bu birliktelik resmi olarak başladı. Böylesine bir kriz döneminde iki tarafın da birbirlerine fazlasıyla ihtiyacı vardı.

Terim'in Twitter'dan yaptığı "Nerede kalmıştık?" paylaşımıyla beraber Galatasaray'daki havanın tamamen değiştiği bir gerçek. Tribünlerden takıma, kulübeye ve hatta yönetime yükselen protestolar Göztepe maçıyla beraber bıçak gibi kesilecek. Takım ve taraftar arasında yıllardır süregelen kopukluk son bulacak, kızgınlıklar en azından rafa kaldırılacak. Galatasaray'daki Fatih Terim etkisinin en kısa vadedeki yansımaları üç gün önce çizilen felaket tablolarını bile bir süreliğine unutturacak.

Üstündeki baskıyı azaltan başkan Dursun Özbek aldığı baskın seçim kararında karşısına çıkması muhtemel adayların da işini kolaylaştırmış olacak. Bir aday, bir oluşum Özbek'le yarışa girecekse futbol takımının geleceğini daha az düşünecek. Çünkü o bölüm Terim'e emanet edilmiş durumda olacak.

Galatasaray'ın teknik anlamda da büyük bir gelişme göstereceği kolayca öngörülebilir. Tudor ve Terim teknik adam olarak kıyaslanamaz. Bilgi, tecrübe ve yönetim becerisi açısından iki isim arasında dağlar kadar fark var. Kesin olan Galatasaray'ın bundan sonraki maçlarında geçmişe nispeten daha derli toplu bir takıma dönüşeceği, futbolcu mevki ve görevlerinin netleşeceği, maç kazanmak için birden fazla plana sahip olacağı...

Bunlar, 4. Terim döneminin Galatasaray'a olumlu etkileri. Yansıması da kısa süre içinde görülecektir. Ancak bir de madalyonun arka yüzü var. Sporda başarı kazanmak için en önemli değişkenlerden biri yarıştığınız rakiplerin kuvveti. 3. ve 4. Terim dönemini karşılaştırdığınız zaman başarı konusuna tamamen iyimser bakmak imkansız. Terim'in son başarılı dönemi olan 2011-2013 dönemiyle bugün arasında dış şartlar açısından büyük farklılıklar var.

2011-2012 sezonuna bakarsanız 3 Temmuz kumpasının ortasındaki Fenerbahçe, Trabzonspor ve hatta Beşiktaş'ı görürsünüz. Yönetimi, futbolcusu ve taraftarı sahaya değil, adliyelere odaklanmış olan üç kulüp çok büyük sıkıntılar yaşıyordu. Fenerbahçe ve Trabzonsporlu oyuncular futbolla ilgili değil, camialarının karşı karşıya kaldığı durumla ilgili açıklamalarla gündemdeydi. Fenerbahçe ve Trabzonspor'un kadroları fazlasıyla güç kaybetmişti, Beşiktaş kadrosunu ise pahalı ama iş yapmaz Portekizliler işgal ediyordu.

2012-2013 sezonu ise Fenerbahçe ve Trabzonspor için sancı devam ederken, mali çıkmazdaki Beşiktaş, Feda kampanyasına başladı. Siyah-beyazlıların kadrosu yarışmadan ziyade orta vadeli bir yapılanmaya göre şekillendi. Bu iki sezonda da ikinci olan Fenerbahçe'nin Play-off saçmalığının ortaya atıldığı 2011-2012'nin normal sezonunda 68, 2012-2013'te ise 61 puan topladığını hatırlatalım. Beşiktaş bu iki sezonda 55 ve 58, Trabzonspor ise 56 ve 46 puan topladı.

Bugün şampiyonluk yolu çok daha zorlu, çok daha çetin. Rakipler güçlü, ligin seviyesi yabancı serbestliği olan ligde rekabet ve seviye azımsanmayacak kadar yükselmiş durumda. Şenol Güneş'le Beşiktaş'ın Süper Lig şartlarında mükemmele yakın bir kadrosu var, konsantre olarak çıktığı her maçın favorisi. Henüz ritmini tam bulamasa da Fenerbahçe iyi bir kadroya ve gelişen oyun yapısına sahip. Sezon başında sonuca gitmekte zorlanan sarı-lacivertliler kazanmayı da öğrendi. Trabzonspor iyi bir seri ve müthiş bir hava yakaladı. Gelişmeye devam ederlerse zirve adaylarından biri gibi görünüyorlar. Bir de, bana asla sempatik görünmeseler de Başakşehir gerçeği var. Geçtiğimiz sezonu 73 puanla 2. tamamladılar ve bu sezon daha güçlü kadrolarıyla lider durumdalar.

Yani durum şu ki, Terim-Galatasaray doğru formüldür ama başarıya gitmek için bugün yollar çok daha zorlu engellerle dolu. Terim'in Galatasaray taraftarında kredisi kolay kolay tükenmez ama olacak bitecekleri Dursun Özbek'in geçtiğimiz günlerde basın toplantısında yaptığı açıklamalarla birlikte değerlendirmek gerek. Özbek'in şampiyonluk haricinde ima ettiği iç karartıcı senaryolar Galatasaray'a bu sezon başarıyı mecbur kılıyor ama Beşiktaş, Fenerbahçe, Başakşehir ve Trabzonspor'un hepsiyle birden yarışmak da hiç ama hiç kolay görünmüyor. Zaman herşeyi gösterecek...

#Galatasaray
#Fatih Terim
6 yıl önce
4. TERİM DÖNEMİ... ŞARTLAR ESKİSİNDEN ÇOK DAHA ZOR..
Efendimiz’in (sav) Zekatı-1
Milyonlar milyarlar havada uçuşuyor
Sandık başına giderken…
Operadaki Hayalet’in “kehaneti” gerçekleşirse…
Ayasofya’yı açan adama vefa zamanı