|
Yeteneğin planlara etkisi

Mancini"nin tahmin edilemez Galatasaray"ı, Hami Mandıralı yönetiminde oyununu hızlı hücumlar üzerine kuran Trabzonspor karşısında yeni sürprizlerle sahadaydı. İdeal sayılabilecek on bir oyuncudan değişik ve yanlış bir diziliş çıkarmak ancak Mancini"nin yapmayı düşünebileceği bir durumdu. Takımın başına geçtiği yedinci haftadan bu yana sürekli yeni şeyler deneyen, otuz üçüncü haftada fark edilebilir derecede olumlu bir özellik kazandıramayan ama iki seneki hücum özelliğinden birçok şey götüren Mancini Şampiyonlar Ligi"ne direk gidecek olsa da, Türkiye Kupası"nı kazansa da teknin adam olarak başarısızdır. Dünkü, iki asistine rağmen Semih Kaya"yı sağ bek oynatması, Yekta"yı çizgilerde oynatması, maç içinde sürekli yaptığı değişiklikler önemli hatalardır.

Diğer yanda, Trabzonspor-

daki teknik adam değişikliği sonrası gözle görülür bir etki oldu. Bordo-mavililerin topun arkasında bekleyen, topu kazandığı anda hızlı ve yetenekli orta sahasıyla mükemmel kontra ataklar yapan bir takıma dönüştüğünü izledik. Hami Mandıralı"nın planları maçın ilk yarısında işliyor gibiydi. Galatasaray"ın topa sahip olmasına izin verip, ani saldırılarla iyi çıkışlar yaptılar. Son pas tercihleri ve gecikmeleri net pozisyonlara girmelerine engel oldu. Fakat, geriye düştükleri anda oyundan bu kadar kolay düşmeleri rakibin işini kolaylaştırdı.

Maçın asıl ilginç noktası, ilk hedefi gol yememek olup, yetenekli ayaklarından gol bulmayı anlaşılamaz bir diziliş içinde planlayan Mancini"nin de planlarnının tutmasıydı. Galatasaray, ilk pozisyonunda golü, Selçuk İnan"ın uzun zaman sonra rahat kafayla attığı serbest vuruştan ikinci golü buldu. Telles"in acemice yaptırdığı penaltı Trabzonspor"u ümitlendirdiyse de Umut Bulut"un golü maçı bitirdi. Böylece, Mancini"nin ligi kaybettiren hatalı deplasman stratejileri, dün yetenekli ayakların gününde olması sayesinde olumlu sonuç verdi.

Son dönemde, Galatasaray"ın kötü oynayarak kazandığı maçlarda Sneijder"in çok önemli bir rolü var. Hollandalı"nın Dünya Kupası"na doğru iyice yükselen formu ve skoru değiştirme becerisi sarı-kırmızılılara çok önemli maçlar kazandırdı. Tek forvetle beraber oynaması onun hareket alanını genişletiyor, oyunun içinde onu daha aktif hale getiriyor. Çarşamba günü Türkiye Kupası finalinden sonra, Şampiyonlar Ligi"ne direk katılma adına bir finalde daha takımına çok önemli bir galibiyet kazandırdı.

10 yıl önce
Yeteneğin planlara etkisi
Ne olacak bu anne babaların hali?
Seçim sonrası ekonomide manzara nasıl?
Amerikan siyasetinin İsrail ‘trajedisi’
Jeopolitik sürpriz: ABD, Rusya ve İsrail nasıl anlaştı?
Nazlı seçmen günlerinde siyaset