|
Gelenekler ve Ata Sporumuz

Bir ülke sporunu ayakta tutan geçmişten kalan bağlılık, gelenek, disiplin, örf, anane ve milli kültüre sahip çıkma ile olmaktadır. Dünyada en eski tarihi kültüre ve büyük bir mirasa sahip olan Türk toplumu yaşadığı her coğrafyada öz kültürünü sürdürmüş ve asırlar boyu bunu yaşatmıştır.Evet ata sporu güreşimizde bu güzel değerlerden biridir. Orta Asya bozkırlarından Anadolu''muza göçen Türkmen boylarının ananelerinde yer alan !Kısa Şalvar! Güreşleri Kahramanmaraş ilimiz ve çevresinde yapıla gelmektedir. Bir kültürün bir yörede yaşadığının tesbiti o kültürün o yöre ile özdeşleşmesi ve kültürün kemikleşmiş bir hal almasına bağlıdır.

İşte Kahramanmaraş ve kısa şalvar güreşindeki otantik yöre katkıları: Güreşte çalınan davul fokloru: 1-Köroğlu (anonim) 2-Cezayir (Anonim) 3-Göksun havası (Yöresel) 4-Mağaralı ökkeş havası (Yöresel).

Kısa şalvar güreş tekniklerinde ise :1-Yanbaşı 2-İç çangal 3-Dış çangal 4-Bağda 5-Tırpan 6-Domuz Topu 7-Döş çangalı 8-Aldangaç , 9-Dilkiden atma 10-Yan Bağda 11-Döş çangalı güreşe yörenin katmış olduğu yöre ile özdeşleşen ve dünyada hiçbir yerde bulunmayan isimlere rastlamaktayız. Kısa şalvar güreşleri genelde 1.ci, 2.ci, 3.cü ve 4.cü olmak üzere dört boy üzerinden yapılırdı. Güreşlerde ödül ise: Koyun, koç, boğa, keçi, para ve altın ödül olarak verilirdi.

Güreşler genelde Maraş''mızın tüm ilçeleri ve merkezde ise: Kümbet, Devecili, Kuyucak, Tekke, Abarabaşı ve eski kışla ve batıpark sahası bölgesinde yapılırdı.Yapılan bu güzel güreş yılların ardından diğer geleneklerler birlikte yavaş yavaş ihmal edilmeye yüz tutmuş bulunmakta.

İşte bu durumu önlemek ve tarihe sahip çıkarak geçmişteki büyük başarımızı öz değerlerimizi gelecek nesillere taşımak adına Kahramanmaraş belediyesi Türkiye''mizde bir ilke imza atarak tarihi bir sempozyum düzenledi. Yerli ve yabancı 13 adet bildirinin sunulduğu ve Dünyaca geleneksel spor tarihi konusunda ünlü Kırgız Devlet Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu''ndan Prof. Dr. Marat Saralaev; “Manas Üçlüsünde Ulusal Beden Terbiyesinin Tarihi Temel Kaynakları”, Prof. Dr. Toktobek İmanaliyev; “Geleneksel Güreşlerin Dünü-Bugünü-Geleceği” Doç.Dr. Saitdin Azizbaev; “Türk Toplumlarında Pehlivan Güreşleri Tarihinden Bilgiler” konularında bildirilerini sundular. Tarihin bir film şeridi gibi canlandığı bu yararlı seminer Türk geleneksel güreşlerinin nice yıllara yaşatılmasına vesile olacaktır. Organize de Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, Başkan Yrd.Cevdet Kabakcı, Gsim.Müdür A.İhsan Kabakçı, Dç.Dr Mehmet Türkmen, Prof Dr Gazanfer Doğu''ya teşekkürler. Nice yıllara, nice seminerlere temennim ile.

13 years ago
Gelenekler ve Ata Sporumuz
Ne olacak bu anne babaların hali?
Seçim sonrası ekonomide manzara nasıl?
Amerikan siyasetinin İsrail ‘trajedisi’
Jeopolitik sürpriz: ABD, Rusya ve İsrail nasıl anlaştı?
Nazlı seçmen günlerinde siyaset