|
Her kadın artık milletvekili olabilir

Kadın Hakları Fırkası 1923 yılında Cumhuriyetin ilk siyasal partisi olarak Nezihe Muhiddin başkanlığında kurulmuştu. Ancak 1924 yılında seçebilen ve seçilebilen için erkek olma şartı gelince parti illegal sayılarak kapatıldı. Daha sonra Atatürk''ün önderliğinde yapılan reformlar kadınların sosyal hayata katılımının önünü açtı, ama sadece bazı kadınların...

5 Aralık 1934''te yapılan bir Anayasa değişikliği ile kadınlar milletvekili seçilme hakkına sahip oldular. Bugüne kadar ise bu haktan sadece başı açık kadınlar yararlanabildi. Başı örtülü kadınların vekil olmasını engelleyici yasa yazılı değildi, ancak resmi ideolojinin neredeyse en temel ilkesi sayıldığı için bugüne kadar aşılamadı. 1935''ten bugüne TBMM''ye 9538 erkek milletvekiline karşı 312 kadın milletvekili girebildi. Ancak bugüne kadar Merve Kavakçı dışında hiç başörtülü vekilimiz olmadı.

Modern Türk devletinin mimarları bu ulus devleti temsil eden kadınların başının açık olmasını şart koştular. Örtünen kadınlar ise hor görüldü, cezalandırıldı, Meclis''ten atıldı, eğitim ve çalışma hakları engellendi, başları açıldı, ikna odalarında psikolojik harbin her türlü silahına maruz kaldı. 69 yıldır devam eden bu ayırımcılık ayıbı dünkü TBMM oturumunda tarihi bir karar ile sona erdi.

31 Ekim 2013 Türkiye Cumhuriyeti''nde nihayet tüm kadınlar seçilme hakkına sahip oldular. TBMM''nin kapıları tüm kadınlara eşit koşullarda açıldı. Darısı tüm özgürlüklerin başına!

Mutluyum, en çok da genç kızlarımıza ayrımcılığa maruz kalmayacakları bir gelecek bırakabileceğimiz için...

TEŞEKKÜR

Bu yasağı kaldırma iradesini gösteren iktidar partisine ve destekleyen diğer partilere teşekkürü borç biliyorum. Ancak en büyük teşekkürü 69 yıl boyunca bir dava aşkıyla yılmadan, bıkmadan, cesaretle mücadele edenler, konunun kamuoyunda anlaşılmasına katkı sağlayanlar, karşı mahalleden destek verenler, yasağa boyun eğmeyenler ve bedel ödemiş binlerce isimsiz kadın hak ediyor. Ve tabii ki bu mücadeleye konjonktürel değil de her daim destek olan erkeklere...

Bana göre TBMM''nin ilk başörtülü kadın vekili Merve Kavakçı''dır. Kavakçı''ya dar edilen TBMM, AK Parti döneminde, muhalefet partilerinin de desteği ile bir ayırımcılık ayıbından kurtuldu. Gönül Şahkulubey, Sevde Bayazıt, Gülay Samancı ve Nurcan Dalbudak bu ayıptan kurtuluşun ve kadınlara yarı kapalı tutulan bir kapının açılışının sembolü oldular. Hepsini tebrik ediyorum.

CHP İSTANBUL MiLLETVEKiLi ŞAFAK PAVEY

Dünkü tarihi oturumda partilerini temsil eden tüm kadınlar başarılı bir şekilde kendi zeminlerinde siyasi mesajlarını verdiler, destek ve eleştirileriyle kadın dayanışmasını gösterdiler. Bir tek CHP milletvekili Şafak Pavey, ne demek istediği çok da belli olmayan konuşması ile beni şaşırttı.

Şafak Pavey ile geçirdiği kazanın akabinde annesi Ayşe Önal''ın uzun süre Kanal 7 ekranlarında yaptığı bir programın yapımcısı olarak tanışmıştım. Ayşe Önal başarılı bir gazeteciydi, Tansu Çiller mağduruydu, dönem medyasında yasaklıydı. İngiltere''ye gidene kadar Kanal 7''de program yaptı. Daha sonra da çoğunlukla muhafazakar medyada çalıştı. Bütün bu süreçlerde annesi kadar olmasa da Şafak ile yakın ilişkilerimiz oldu.

Ayşe Önal''la ile birlikte çalıştığımız dönemde yakın tanığı oldum, başta Başbakan Tayyip Erdoğan ve eşi olmak üzere muhafazakar çevre, destek olmak için elinden geleni yaptı. Yazdığı töre cinayetleri kitabının röportajları dahil, birçok konuda bugün iktidarda olan çok kişinin desteğini ve iyiliğini görmüştür. Şafak''ın BM''deki görevlendirmeleri esnasında dönemin Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış''ın ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül''ün çok desteği olduğunu yakından biliyorum. Bu nedenle de nefretinin kaynağını anlamak zor. Onu dinlerken ''Acaba bu konuşmayı BM''de yapabilir miydi? Yaş ortalamasının 50 olduğu vurgusunu yaşlı nüfusa sahip Avrupa''da yapabilir miydi? BM genel kurulunda acaba su içmek serbest miydi? Haklar kapsamında adeta Afganistan''mış vurgusu ile anlattığı kendi ülkesine hangi gözlükler ile bakıyordu?'' sorularını düşündüm. Kürt ve azınlık hakları söylemini duyarak büyümüş birisi olarak, demokratik hakların gelişmesinden zerre mutluluk duymamıştı.

Eski bir Kemalist gibi konuştu Şafak. Yolu açık olsun. İhtiyacı olduğunda yine buradayız. İnanıyoruz ki bu ülkede dostluk, iyilik ve barış kalıcı olacak. İnanç özgürlüğünün kimseyi kısıtlamadan, tanımlamadan, hor görmeden herkes için uygulanacağı bir Türkiye hayaliyle, her şeye rağmen, yol alacağız.

10 years ago
default-profile-img
Her kadın artık milletvekili olabilir
İnsaf!
Dağ yürekli adamların büyük seçimine doğru
Demografik dönüşüm
Seçim bitsin, önümüze bakalım!
Yerel seçime ramak kala: DEM, Yeniden Refah ve İYİ Parti