|
Silahlar, duvarlar, nöbetçiler
İsrail yönetimini 3G (Guns, Gates, Guards) yönetimi olarak tanımlayan Avraham Burg, Knesset eski üyesi İsrailli bir Siyonist Yahudi...
"Askeri acımasızlık"
sisteminin İsrailleştiğini söylüyor ve Netanyahu"yu suçluyor, eleştiriyor... Yahudi toplumunun Filistinlilere haksızlık etmesini anlayamadığını; Siyonizmin bir sömürgecilik hareketi haline gelmesini kabul etmeyeceğini söylüyor. Ona göre Siyonizm bir bağımsızlık hareketiydi, bir sömürgecilik hareketi değildi.

Burg, İsrailli kimliğinin temel parçası haline gelen 3G katmanlarından şikâyet etse de İsrail"de Burg gibi düşünenlerin sayısı çok da fazla değil. Netanyahu ülkesinin giderek etkinliği artan dini ve muhafazakâr grupları tarafından seviliyor. İsrail"de yapılacak Ocak seçimleri öncesinde yapılan Gazze saldırısının ona oy aldıracağı ise bir gerçek.

Bambaşka ülkelerden gelmiş, özellikle1967 sonrası doğumlu, İsrail"in anayasal ve ekonomik güvencelerinden memnun, geldikleri ülkelerden kat be kat rahat yaşayan İsrail halkı Filistin meselesini bir terör sorunu olarak görüyor.

Filistin"e 2005 ve 2009"da olmak üzere iki kez gittim. Röportajlar, çekimler yaptım. İlkinde hayat, ikincisinde siyasi atmosfer üzerine yoğunlaştım. Ramallah, Tel Aviv, Nablus, El Halil ve Kudüs"e gittim... İsrail"in şahinlerinden, Filistin için çalışan aktivistlerine, kamplardan, köylere farklı bölgelerde yaptığım görüşmelerde iki toplum arasında büyük bir uçuruma tanık oldum. Her an hayatı bir işkenceye dönüşebilen bir halk ile bu zulmü görmeyen, anlamayan İsrail halkı iki ayrı yerden olaylara bakıyor. Ve dünyaya öyle anlatıyor.

İki toplum arasındaki görüşmelerde aşılamayan konular ise hep aynı. Müzakerelerle çözüm bulmaktan ise iki tarafın da umudu kalmamış.

Filistin siyasetinin bir gücü olmadığına inanan İsrail "Filistin tarafı buna hazır değil. Aralarında anlaşma yok, liderleri yok, Amerika illüzyon görüyor... Filistinliler gerçekçi değil, İslam dünyası fantezi kuruyor..."derken, Filistin tarafı İsrail"in barış anlaşmasını istemediğine inanıyor.

İsrail devleti Filistin halkını kendi toprakları içine adeta hapsetmiş durumda. Bu her türlü dış müdahaleyi de kısıtlıyor. Merkezi Kudüs"te bulunan PASSIA başkanı Dr. Mahdi Abdul Hadi bu tabloyu şöyle tasvir ediyor.

"Filistinliler bugün bir hapis kültürüyle yaşıyor. Her mahalle her kasaba birer hapishane, kapalı bölge... Özgürlüğümüz yok, hiç bir şeye hükmetme gücümüz yok. 700"ün üzerinde kontrol noktası var. Oralardan geçmeden hiç bir yere gidemiyorsunuz."
TEMEL SORULAR...
İsrail –Filistin sınırları ne olacak?

İsrail, Filistin devletini Arap-Müslüman bir devlet olarak, Filistin devleti de İsrail''i bir Yahudi devleti olarak tanıyacak mı?

Yerleşim yerleri...
Filistinlilerin yaşadığı bölgelerde şu anda 300 bin Yahudi yerleşimci var. Ve bunların sayıları her geçen gün artıyor. Yerleşimcilerin kendilerini korumak için her türlü silahı bulundurma hakları var. Arapların ise oyuncak silah bulundurmaları bile tutuklanma sebebi. Filistinliler İsrail"in Batı Şeria''dan geri çekilmesini istiyor. Batı Şeria nüfusunun %10 kadarı Yahudi... İsrail ise Gazze"den çekilmelerini örnek vererek buna yanaşmıyor. Yahudi yerleşimcilerin çoğu dini guruplardan oluşuyor. Bunlar başkasının topraklarını işgal ettiklerini asla düşünmüyorlar.
Kudüs
; üç dinin kutsal mekânı olarak Obama"nın dediği gibi "İsrail"in ebedi başkenti mi olacak" sorusu en önemli konu. Arap mahallelerinin Filistin Otoritesi"nin bir parçası olması... Yahudi mahallelerinin de İsrail devletinin olması... Kutsal mekânlarda bir tür uluslararası güven mekanizması kurulması... gibi talepler iki taraf için de teoride kabul edilse de uygulama tam tersi...
Mülteciler...
Filistinliler mültecilere kendi topraklarına dönüş hakkı verilmesini istiyor. İsrail ise bunu rüya olarak değerlendiriyor. Bu konuda İsrail"in önerisi: "Bir Yahudi milli vatanı ve bir Filistin milli vatanı olacaksa iki toplum mülteci sorununu kendi içinde çözsün. Filistinli mülteciler döneceklerse Batı Şeria''ya dönsünler...."
Hamas...
İsrail genelde Filistinlilere, özelde Hamas"a terörist olarak bakıyor... İsrail hapishanelerinde Hamas"tan siyaset yapan seçilmiş mahkûmlar var. Hamas ise "direniş, istiklalimizi elde etmek için bizim hakkımızdır. Haktır ve uluslararası hukuk tarafından da tanınmaktadır" diyor...

Filistin hükümeti devleti olmayan bir hükümet... Filistin yönetimi; Batı Şeria ile Gazze olarak ikiye bölünmüş durumda. Batı Şeria ve Gazze"de toplam 700 kontrol noktası ile İsrail kontrolü altında. Müslümanların kutsal mekânları da buna dâhil...

Diğer yandan Batı Şeria"da El Fetih, Gazze"de Hamas hâkim. İsraillilerden sık sık "karşımızda muhatap yok, kiminle müzakere edeceğiz" sözlerini duyuyorsunuz. İsrail"in Araplar arasındaki ajanları ve Filistin siyasetinin bölünmesine bizzat katkı sağladığı ise bir başka gerçek...

İsrail dünya medyasını kendi argümanları ile desteklerken, Filistin"de yaşananlar daha çok İslam ülkelerinde yankı buluyor. Artık bağırıp çağırıp lanet okumak yerine kalıcı çözümler üretmek gerekiyor.

Filistin"i sadece bombalar altındayken gündeme taşımamak lazım. Orada her an zulüm var.

Bombalamaların dışında günlük hayattan bir kesit… El Halil"de yaşayan bir Filistinlinin kayıtlarımızda olan tanıklığı...

Çok hasta bir komşumuz vardı, hastaneye götürmek istedik. Ambulansın buraya gelmesi iki saati alacak, sonra kapıdaki asker onay verecek. Bazen biz hastayı sırtımıza alıp taşıyoruz. Eve gerekli şeyler için bile aynı şey geçerli; su, ocak, pirinç. Tüpü bile buradan 3 km. uzaklıktaki bambaşka bir yere taşımak zorundayız. Yerleşimcilerle bir sürü sorunlarımız oluyor, asker onlardan yana destek çıkıyor. Askerin gözü önünde yerleşimciler insanlara saldırıyor, zarar veriyorlar. Bir oğlum var benim. Yukarıda mezarlıkta bir köpek var. Yerleşimciler köpeği oğluma saldırttılar. Oğlum yere kapaklandı ve kolu kırıldı. 3 ay alçıda kaldı... Bir gün asker beni ve çocuklarımı üç saat durdurup bekletti. Yerleşimciyi çağırdı ''Bak İdris var burada. İdris''i buraya bir hayvan gibi kapattım. Ne biçim bir barıştan bahsediyorsunuz? Hangi özgürlükten?
11 years ago
Silahlar, duvarlar, nöbetçiler
Evvelbahar
Siz hiç “ayben”e para gönderdiniz mi?
Irak: Kurtların sessizliği…
Direniş meşrudur, tükür kardeşim
Columbia’da ‘Filistin’le Dayanışma Çadırları’