|
Türk İHA ve SİHA’ları savaş doktrinlerini yeniden yazıyor

Başkan Erdoğan’ın Putin ile Soçi’de gerçekleştirdiği mini zirvede iki ülkenin ekonomisine ve bölgenin güvenliğine ilişkin yeni ve önemli kararlar çıktı. Soçi mini zirvesi 4 saat sürdü. Heyetler arası görüşmeler dışında Erdoğan ve Putin aynı gün içinde iki kez baş başa görüştü. Baş başa görüşmelerin ayrıntıları açıklanmazken güvenilir kaynaklardan alınan bilgilerde iki ülkenin ‘genel stratejide’ anlaşma konusunda önemli adımların atıldığı değerlendirmesi yapıldı. Putin’in Suriye’nin kuzeyine yapılacak askeri harekat ile ilgili olarak bu bölgedeki terörist varlığını (YPG/PKK) ilk kez kabul ettiği ancak “Suriye’deki sorunları Şam’la çözme” mesajı verdiği bizzat Başkan Erdoğan tarafından açıklanmıştı. Putin’in terörle mücadele konusunda her zaman Türkiye’nin yanında olacağı söyleminin fiiliyata geçmesi için şüphesiz Esed’in kulağının çekilmesi lazım. Zira Türk istihbarat birimleri Suriye istihbaratı ile bu konularda birlikte çalışma yapmasına karşın terör örgütleri hala bu bölgede at oynatıyorsa rejim ile YPG zaman zaman sahte bayrak operasyonu ile Türkiye’yi karşılarına alıyorlarsa bizzat Putin’in devreye girmesi gerekiyor sanırım. Türkiye’nin Suriye’deki YPG/PKK terörünü ininde bitirme stratejisi ile ilgili olarak diplomasi girişimleri sonrasında Suriye’ye yönelik operasyonu her an başlatabilir diye düşünüyorum.

‘PUTİN ELBETTE BAYRAKTAR’I İSTİYOR! CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’A SÖYLEDİ’ BOMBASI!

Rusya lideri Vladimir Putin ile Soçi’de gerçekleştirdiği dört saatlik kritik görüşme sonrasında tüm dünyanın konuştuğu Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumartesi günü Gebze Bilişim Vadisi’nde düzenlenen, ‘Teknoloji ve Sanayinin Merkezi Kocaeli’ye Değer Katanlar Ödül Töreni’ne katıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hem Karabağ hem de Ukrayna’da savaşın gidişatını değiştiren Türk SİHA’larıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Şimdi herkes İHA istiyor, SİHA istiyor, BAYRAKTAR TB2 istiyor, Akıncı istiyor” diyerek süper güçlerin Türkiye’den satın almak için sıraya girdiklerini ifade ettiği Türk SİHA’ları, yine dünya manşetlerinde. İngiliz gazetesi, Bayraktar TB2’ye övgüler yağdırırken, Alman televizyonu Putin’in Türkiye’den SİHA almak istediğini ileri sürdü. TB2’nin, konvansiyonel hava savunma sistemlerine neredeyse görünmez oldukları hatırlatıldı ve Rusya tarafından geliştirilen S-300’lerden kaçabildikleri vurgulandı. 2020 yılındaki Dağlık Karabağ savaşında, Türk İHA’larının sadece S-300’lere yakalanmamakla kalmayıp daha sonra onları da yok ettiği ifade edildi. Yine Bayraktar TB2’lerin lazer güdümlü silahlar kullanarak hassas saldırılar gerçekleştirmeden önce, araziyi keşfedip hedefleri belirlediği için Putin’in güçlerine karşı savaşta hayati bir öneme sahip olması nedenleriyle “Putin’in elbette Bayraktar’a sahip olmak isteyeceği ve bunun şaşırtıcı olmadığı” da ifade edildi. Haberin devamında “Bayraktar Türk yapımı savaş uçakları Ukrayna savaşında zaten kullanılıyor, ancak şimdiye kadar sadece Rus ordusuna karşı kullanılmıştı. Şimdiyse Rusya lideri Putin, görünüşe göre bu tür İHA’ları Erdoğan’dan satın almak istiyor” denildi.

Başkan Erdoğan ise Soçi’de SİHA konusunu Putin ile konuştuklarını ifade ederek (Herhalde baş başa görüştüklerinde bu konu konuşuldu) “Bir savaş halini düşünün. Bizimle bu alanlarda da ortak yatırımlara girmek isteyen dünyadaki süper güçler var. Güçlü olursan bunlar oluyor. Muharebe meydanlarında kendilerini ispatlayan SİHA’larımızın savaş doktrinlerini yeniden yazan kabiliyetlerini artık tüm dünya kabul etti” demişti.

AVRUPA ERDOĞAN’A MİNNETTAR OLMALI

Erdoğan-Putin arasında Soçi’de yapılan mini zirve başlamadan önce ilk konuşmayı yapan Rusya Devlet Başkanı Putin Başkan Erdoğan’a ‘Hoş geldiniz’ dedikten sonra ‘Tahıl Sevkiyatı Anlaşması’yla ilgili Türkiye’ye övgü dolu ifadeler kullandı. Putin, Tahıl Sevkiyatı Anlaşması için Erdoğan’a yönelik, “Avrupa Erdoğan’a minnettar olmalı. Anlaşma sizin eseriniz” dedi. Putin’in bu aşırı nezaketinin arka planını Putin’in Erdoğan’a sorduğu soru açık etti. Rus Lider Putin’in tahıl gemileri hakkında, “Bizdekilere ne zaman aracılık edeceksiniz” sorusuna Başkan Erdoğan “Sırada 20 kadar gemi var. İlgili bakanlıklarımız bu konuda hızla çalışıyorlar demişti.” Bu olay bile Türkiye’nin tahıl sevkiyatını ne kadar ciddi ve ihtiyaç sırasına göre yaptığını ortaya koyarken Cumhurbaşkanı Erdoğan üzerinden ülkemizin imajını ve prestijini ne kadar arttırdığının açık bir işareti sanırım.

#SİHA
#TB2
#Avrupa
#Putin
#Türkiye
2 yıl önce
Türk İHA ve SİHA’ları savaş doktrinlerini yeniden yazıyor
X’e kısıtlama an meselesi
Musevî bir yasadan Kızıl Düve miti üretmek
Sosyal çürüme yazıları 2: Her türden bağımlılıklar cumhuriyeti
Bir bu eksikti...
IBAN veren esnafın katli vacip mi?