|
Dünyayı korkutan açıklama

İran’ın BM Daimi temsilcisi Ravanşi, İran Devrim Muhafızları Ordusu’na bağlı Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani’nin ABD tarafından Bağdat’ta öldürülmesiyle ilgili olarak dünyayı korkutan şu açıklamayı yapmıştı. Amerika’nın İran’a karşı sadece ekonomik savaş değil İran ordusunun en üst düzeydeki bir generaline Bağdat’ta suikast düzenlemesi savaşı başlatan bir saldırı olmuştur. Tarihte bir ilk olarak İran’da kırmızı savaş bayrağı, Kum şehrinde bulunan Cemkeran Camii’nin minaresine çekilmiş, İran ajanslarınca yapılan ‘’Zor bir intikam alacağız. Direniş ve cihat her zaman bakidir” anonsları ise İran’da farklı etnik ve mezhep gruplarını bir araya getirmeye yönelik önemli bir hamle yapılmıştı. İran İslam Rejimi’ne bağlı haber medyası ise, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Suudi Arabistan’da ABD Hava Kuvvetleri uçaklarına ev sahipliği yapan çeşitli hava üslerinde füze fırlatmaya hazır olduklarını iddia etti. Birleşik Devletler Hava Kuvvetleri’nin (USAF), Ürdün’deki askeri üslerine İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun (IRGC) balistik ve seyir füze saldırıları tehlikesine karşın Patriot havadan havaya füze sistemleri gönderdiği bildirildi. Bir anda dünya Amerika-İran arasında uzun bir zamandan yana yaşanan gerilimin savaşa dönüşebileceği tehdidi ile karşı karşıya kalmıştı. İran’ın, Irak’tan Suriye’ye, Lübnan’dan Yemen’e Şii hilali denilen hattındaki gözü ve kulağıydı.

Nerede bir “vekalet savaşı” varsa Süleymani oradaydı. Bölgedeki acı ve gözyaşında onun imzası ABD’den az değildi. Obama döneminde ABD’nin bilinçli olarak açtığı alanlarda cirit atarken, mezhep savaşı çıkartmak için çoluk çocuk demeden katliamlar yaptı. Süleymani, ismini en fazla Suriye’de, on binlerce Suriyelinin hayatını kaybettiği, tecavüze uğradığı, aylar süren kuşatmalarda açlıktan öldüğü, kimyasal silahlara maruz kaldığı katliamların İran adına yürütücüsü olarak duyurdu. Ancak ABD İran’ı veya Süleymaniyi Irak’ta şimdiye kadar yol açtığı katliamlar, yaktığı mezhepçilik fitnesi ve bunun idaresiyle sürekli canlı tuttuğu çatışmacı siyaseti dolayısıyla değil, sadece son günlerde büyükelçiliğine ve kendi askerlerine saldırmaya cüret ettiği için öldürdü.

ABD 11 Ekim 2011 tarihinde ABD, Suudi Arabistan Washington Büyükelçisi Adil el Cubeyr’e yönelik suikast girişiminin Kudüs Gücü tarafından planlandığını ilan ederek Başkanlık kararıyla Kasım Süleymani’yi terörist olarak ilan etmişti. ABD’nin İran Devrim Muhafızlarını ‘yabancı terör örgütü’ olarak tanımladığına dair duyuru Başkan Donald Trump’tan gelmişti. Trump, Devrim Muhafızları’nı ‘bölgede terörizmi finanse ve teşvik etmekle’ suçlamıştı. ABD yönetimi, ilk kez yabancı bir devletin silahlı kuvvetlerini resmen ‘terör örgütü’ olarak adlandırıyor. Örgütü IŞİD ve El Kaide ile aynı kefeye koyan bu karar ayrıca İran’la nükleer anlaşmadan çıkıp yaptırımlara geri dönmesinin ardından ABD için ikinci kritik adımı teşkil ediyor. Fox News’a konuşan Pompeo, “İran Devrim Muhafızları terörist bir organizasyon ve biz bunu belirlemiş olduk. Her tarafta bulunan her bir Amerikan askerini koruduğumuzdan emin olmak için elimizden geleni yapıyoruz her zaman” dedi. Devrim Muhafızları’nın 600’den fazla ABD askeri öldürdüğünü söyleyen Pompeo, “Onları zayıflatmadan Ortadoğu’da barışı sağlayamazsınız, istikrarı sağlayamazsınız, güvenliği sağlayamazsınız” diye konuştu. Pompeo Ortadoğu’da barış istemediği gibi parçalamaya çalışan ülkesinin harita ve planlarını ve Fırat’ın Doğusu’ndaki işgali unutmuş görünüyor.

İran Milli Güvenlik Yüksek Konseyi de karara misilleme olarak Amerikan ordusunun Ortadoğu’daki faaliyetlerini yöneten ABD Merkez Kuvvetleri Komutanlığı’nı (CENTCOM) ve bağlantılı güçleri ‘terör örgütü’ ilan etmişti

GERİLİM VE SAVAŞ RİSKİ
KARŞILIKLI TEHDİTLERLE
BÜYÜYEREK DEVAM EDİYOR
İran Devrim Muhafızları Komutanı yaptığı açıklamada, Süleymani’nin öldürülmesine misilleme olarak İran’ın erişebileceği her yerde Amerikalıları cezalandıracağını söyledi. ABD saldırısında öldürülen Kasım Süleymani’nin intikamının alınacağını ifade eden Ebu Hamza,
“Tel Aviv dahil ABD’nin bölgedeki 35 hayati noktası İran’ın menzilindedir”
ifadesini kullandı.. İranlı komutan, ABD’yi Hürmüz Boğazı’nda hedef alacakları imasında bulunarak,
“Hürmüz Boğazı Batı için hayati bir nokta ve çok sayıda Amerikan muhribi ve savaş gemisi Hürmüz Boğazı, Umman Denizi ve Basra Körfezi’nden geçiş yapıyor”
değerlendirmesinde bulundu.Trump ise Twitter’den yaptığı açıklamada İran’a tehditler savurarak İran’ın ABD’lilere veya ABD unsurlarına saldırması durumunda İran’a ait 52 hedefi vuracaklarını açıklamıştı.

Ortadoğu’da ABD-İran gerilimi bir çatışmaya ve 3.Dünya Savaşı’na yol açar mı? Çok zayıf bir ihtimal ama dikkatli olmak gerekir zannımca.

#İran
#BM
#Ravanşi
#Kasım Süleymani
#Bağdat
#USAF
#IRGC
#CENTCOM
4 yıl önce
Dünyayı korkutan açıklama
Ne olacak bu anne babaların hali?
Seçim sonrası ekonomide manzara nasıl?
Amerikan siyasetinin İsrail ‘trajedisi’
Jeopolitik sürpriz: ABD, Rusya ve İsrail nasıl anlaştı?
Nazlı seçmen günlerinde siyaset