|
Türkiye-Yunanistan savaşı çıkar mı?

Türkiye ile Yunanistan arasında başlayan Doğu Akdeniz krizinde ilk safhada Almanya Başbakanı Merkel’in devreye girmesi ile tansiyon düşmüştü. Alman basınının savaşın eşiğine gelindiğini iddia ettiği krizde Ankara ile Atina arasında her iki ülkeden de karşılıklı itidalli açıklamalar geldi. Bu durum sonrasında Türkiye, Atina ile sürdürülecek diplomatik müzakereler sonuçlanana kadar Meis adası yakınlarında sismik araştırma için bekleyen Oruç Reis gemisini Antalya Limanı’na çekti. Ancak Yunanistan’ın darbeci Sisi yönetimindeki Mısır ile sözde “deniz yetki” provokasyonu sonrasında, Türkiye’nin Libya ile yaptığı meşru anlaşmayı dikine kesen bu korsan anlaşmaya Ankara’nın tepkisi sert oldu. Türkiye bu anlaşmayı yok hükmünde sayarak Oruç Reis gemisi için tekrar Navtex ilan ederek ‘Mavi Vatan’daki haklarından vazgeçmeyeceğini dost veya düşman ülkelere göstermiş oldu.

Bu gelişmelerin ardından Kıbrıs’ın doğusunda yer alan Dipkarpaz burnu açıklarında demirlemiş olan Barbaros Hayreddin Paşa Sismik Araştırma gemisi sondaj çalışmalarına yeniden başladı. Tuzla Tersanesi’ndeki Yavuz Sondaj Gemisi ise Doğu Akdeniz’de Baf ve Limasol açıklarındaki proje sahasında demirledi.

Türkiye’nin araştırma alanına dahil ettiği bölge Yunanistan-Mısır arasında imzalanan sözde anlaşmada belirtilen sahaları da içine alıyor.

TÜRKİYE’NİN DOĞU AKDENİZ’DE GÖVDE GÖSTERİSİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan Doğu Akdeniz’de Türkiye ve Yunanistan arasında savaş seçeneğinden iki adım önceki gelişmeler yaşanırken şu açıklamayı yaptı: “Türkiye gibi 780 bin kilometre karelik dev bir toprak parçasını görmezden gelip birkaç kilometre karelik adalar üzerinden bizi sahillerimize hapsetme girişimine elbette rıza göstermeyeceğiz. Biz diyoruz ki gelin Akdeniz’deki tüm ülkeler olarak bir araya gelelim. Herkesin hakkını koruyan bir formül bulalım. Ülkemizin bu çağrısına kulak asmayan bir takım ülkeler kendi geleceklerini karartıyorlar.” Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu açıklamaları sonrasında MSB yayınladığı mesajda Deniz Kuvvetlerimize ait gemilerimiz ve hava vasıtalarımız Yavuz, Fatih Sondaj Gemimiz ile Barbaros Hayreddin Paşa Sismik Araştırma Gemimize refakat etmeyi sürdürüyor açıklaması geldi. Gemi ve hava vasıtalarından kasıt ise Türk Savaş gemi ve uçakları olduğu gayet açık. Eğer sismik araştırma gemilerimize Yunanistan ve arkasındaki azmettirici güçler tarafından bir saldırı olursa savaş uçakları ve gemilerimizin koruma görevini yapacakları ikaz edilerek Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de ülke menfaatlerini korumadaki kararlığının test edilmemesi uyarısı yapılıyor. Türkiye’nin peş peşe Navtex ilanları, savaş tatbikatları, Rusya’nın bu bölgede yapacağı füze tatbikatı, Doğu Akdeniz’de Türkiye’yi dışlayan bir çözüm süreci olmadığını ilgili ülkelere duyururken savaş yerine barış içinde diplomatik olarak sorunların çözülebileceği mesajı da veriliyor.

Yunanistan’da ise tam bir panik havası hakim. Oruç Reis’in araştırmalar yapacağı bölgenin bir bölümünün Yunan kıta sahanlığı içinde bulunduğu iddia ediliyor. Başbakan Miçotakis, MGK’nın bir benzeri olan Dışişleri ve Savunma Konseyi’ni oIağanüstü toplantıya çağırdı. Toplantı 59 dakika sürmüştü. Yapılan kısa açıklamada durumun değerlendirildiği ve Yunanistan’ın her olasılığa nasıl tepki göstereceğinin incelendiği belirtildi. Sadece bu ifade kullanılıyor. Şüphesiz Yunanistan’ın Türkiye’ye tek başına kafa tutması mümkün değil. Her zaman olduğu gibi Avrupa ve NATO’dan yardım istiyor. Türk düşmanı olan Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Kahire-Atina korsan ‘deniz yetki’ anlaşmasının arkasındaki güç gibi görünüyor. Ancak Dışişleri Başkanı Çavuşoğlu “Ankara’nın elindeki bilgilere göre Mısır’ın kıta sahanlığının Türkiye’nin çizdiği sınırlara girmediğinin anlaşıldığını” bildirdi. Bakan, Yunanistan’ın çizdiği kıta sahanlığının ise Türkiye’nin kıta sahanlığını ihlal ettiğinin açık olduğunu belirtti. Dışişleri Bakanı, Atina’nın Kahire ile anlaşmasını Girit ve civarındaki adaların kıta sahanlığından başlatmak istediğini ancak bu pozisyonundan geri adım atmak durumunda kaldığının anlaşıldığını söyledi: “Öyle görünüyor ki Girit adası dahil oradaki adaların egemenlik haklarından taviz verilmiş. Esasen bu bizim tezimizi destekleyen bir şey.”

Türkiye ile Yunanistan arasında devam eden Doğu Akdeniz gerginliği, Yunan Başbakan Miçotakis’ın “Ordumuz hazır” çıkışı askeri çevrelerde “dikkate alınmaya değmez” olarak nitelense de Türkiye’nin Oruç Reis sismik araştırma gemisi başta olmak üzere kendi unsurlarından birinin vurulması halinde neler yapabileceği sorusu da önem kazandı. Uzmanlara göre sınırlı olsa da Türkiye tek bir askerini dahi riske etmeden Atina’yı vurabilecek enstrümanlara sahip. Bu nedenle Türkiye-Yunanistan savaşı komşumuz açısından bir çılgınlıktır. NOKTA.

#Akdeniz
#Yunanistan
#Savaş
4 years ago
Türkiye-Yunanistan savaşı çıkar mı?
Efendimiz’in (sav) Zekatı-1
Milyonlar milyarlar havada uçuşuyor
Sandık başına giderken…
Operadaki Hayalet’in “kehaneti” gerçekleşirse…
Ayasofya’yı açan adama vefa zamanı