|
Yunanistan ateşle oynuyor?

Karadeniz’den gelen doğalgaz keşif haberi iç/dış her türlü provokasyona rağmen Türkiye’de ve Türkiye dostu ülkelerde büyük bir sevinç ve mutluluk yaratmıştı. Aynı keşif ve başarıyı Doğu Akdeniz’de sağlama amaçlı olarak Oruç Reis sismik araştırma gemisinin, Kıbrıs açıklarında hidrokarbon arama çalışmalarına 27 Ağustos’a kadar devam edeceği bildirildi. Yeni bildiri ile Oruç Reis’in görev süresi 4 gün uzatıldığı için yeni Navtex ilan edildi. Bu kez Yunanistan karşı bir Navtex ilan ederek Oruç Reis gemisinin faaliyet alanı ile kısmen örtüşen bir bölgede saha ilan etmek suretiyle BAE ile birlikte tatbikat yapılacağını açıkladı. Bu kez Ankara Yunanistan’a karşı misilleme amacıyla 25 Ağustos Salı günü Girit’in güneyinde ittifak ülke savaş gemileri ile birlikte Türk savaş gemilerinin tatbikat yapılacağını açıkladı.

Dileriz ki haksız ve hukuksuz olarak arkasındaki kolonyalist ülkelere güvenerek kabadayılık yapmaya çalışan şımarık, kalleş Yunan palikaryaları kendilerine gelir ve bir çatışma ortamı yaratmazlar. Yaratırlarsa da kendileri bilir. Zira Türkiye artık bu palikaryalara karşı gösterdiği sabrın sonuna geldi. 25 Ağustos Salı günü Yunanistan’ın yapacağı yeni bir kalleşlik veya kabadayılık Yunanistan için yolun sonu olur. Türkiye’nin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Doğu Akdeniz’deki kararlığını test etmeleri halinde Türkiye Yunanistan ile ilgili bütün sorunlar yumağını askeri olarak çözer. İngiltere’nin en prestijli gazetelerinden Financial Times, başyazısına Türkiye ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı taşıdı. Gazetede yayınlanan makalede, Türkiye’nin Doğu Akdeniz faaliyetleriyle ilgili olarak, “Türkiye’nin lideri, risk almaya hazır” yorumu yapıldı.

Nitekim Cumhurbaşkanı Erdoğan Yunanistan’ı uyardığı tarihi konuşmasında son kez palikaryaları ikaz etti: “Yunanistan yetkisiz şekilde ve şımarıkça bir edayla kendi Navtex mesajını yayınlamıştır. Yunanistan’ın böyle bir ilana hakkı yoktur. Bölgede bulunan tüm gemilerin kıyı ve seyrini tehlikeye atan bir şımarıklıktır. Komşuluk ilişkilerine aykırı bu tutumuyla Yunanistan kendi kendini içinden çıkamayacağı bir kaosun içine atmıştır. Yunanistan’ı Türk donanmasının önüne atanların yarın yaşanacak sıkıntıda ortada görünmeyeceklerini Yunanlı komşularımızın bilmesini mülahaza ediyoruz.”

AB’DEN YUNANİSTAN’I DUMURA UĞRATAN AÇIKLAMA “SEVİLLA HARİTASI” RESMİ BELGE DEĞİL

Avrupa Birliği Komisyonu Yunanistan’ın Doğu Akdeniz’de kendi tezlerini savunmak için öne sürdüğü “Sevilla Haritası”na ilişkin açıklama yaptı. Açıklamaya göre, “Sevilla Haritası”nın AB’nin resmi belgesi olmadığı belirtildi. AB Komisyonu’ndan konuyla ilgili verilen cevapta, “Kurumlar tarafından hazırlatılan harici raporlar AB’nin resmi belgeleri değildir ve AB için hukuki ve siyasi değerleri yoktur. Deniz alanlarının sınırlandırılması ve buralardaki kaynakların kullanımıyla ilgili konular ancak iyi niyetle, uluslararası hukuka uygun olarak ve iyi komşuluk ilişkileri doğrultusunda diyalog ve müzakere yoluyla ele alınabilir” ifadeleri yer aldı.

Doğu Akdeniz’de attığı adımlarla Yunanistan’ı dumura uğratan Türkiye, konuya ilişkin yeni açıklama yapmıştı. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın geçtiğimiz günlerde Donanma Komutanlığı’nı ziyareti sırasında yaptığı konuşmada “Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Türk Silahlı Kuvvetleri, 83 milyon, yani bizlerin hiçbir şekilde bu Sevilla Haritası veya benzeri birtakım talep ve uygulamalarla adeta kıyılarımıza hapsedilmeyi kabul etmeyeceğimizi herkesin bilmesi lazım” diyerek Türkiye’nin pozisyonunu adeta özetledi. Ancak Doğu Akdeniz’de Yunanistan, BAE ve Mısır arasında Ege ve Doğu Akdeniz’de ‘ortak tatbikat’ve istihbarat ağı Türkiye’yi hedef almıştı. Doğu Akdeniz’in kontrolünü ve hakimiyetini ele geçirmesinden korkulan Türkiye karşıtı bir cephe oluşturulmuştu. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan Yunanistan’a destek veren ülkeleri şu sözlerle eleştirmişti: Yunanistan’ı Türk donanmasının önüne atanların yarın yaşanacak sıkıntıda ortada görünmeyeceklerini Yunanlı komşularımızın bilmesini mülahaza ediyoruz.

#Karadeniz
#Doğu Akdeniz
#Türkiye
#Ege
4 yıl önce
Yunanistan ateşle oynuyor?
İnsaf!
Dağ yürekli adamların büyük seçimine doğru
Demografik dönüşüm
Seçim bitsin, önümüze bakalım!
Yerel seçime ramak kala: DEM, Yeniden Refah ve İYİ Parti