|
"Bu seçimin kaybedeni yok, herkes kazandı"

Halkın seçimiyle gerçekleşen ilk cumhurbaşkanlığı seçiminde Türkiyeliler sandıktan Recep Tayyip Erdoğan''ın ismini çıkarttılar. Vesile ile; Recep Tayyip Erdoğan''ın cumhurbaşkanlığı, başbakanlığı gibi hayırlı olur inşallah.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçim sonrası yaptığı balkon konuşmasında herkese ama herkese ulaşabilecek, herkesi kucaklayabilecek cümleler seçti. Konuşmanın mühim birçok noktası olmakla birlikte en mühim vurgu seçimin kaybedeni olmadığınaydı.

Başbakanlık, parti ile daha çok bağlantılı, cumhurbaşkanlığı parti ile bağlantılı olmakla birlikte çok daha geniş bir kitleye hitap gibi geliyor bana... Erdoğan, resmi olmasa dahi cumhurbaşkanı olduktan sonra yaptığı ilk açıklamasında sanki bunun altını çizer gibiydi, bu seçimin kaybedeni yoktu ve kazanan herkesti.

12 yıllık Ak Parti iktidarı sırasında bu ülkenin vatandaşı olan herkes, hizmet gördü. Ak Parti hizmet vaadini yerini getirdi ve daha da getireceğinin garantisini verdi, zaten o garanti sonucunda da son seçimden Recep Tayyip Erdoğan ismi çıktı.

Bir de muhalefet var tabi...

Bahçeli... Seçim sonrası ilk açıklamayı o yaptı, keşke yapmasaydı, öfke dolu, çirkin, gergin bir konuşmaydı. Telaffuz etmek istemiyorum ama bu ülkenin vatandaşlarının tercihine "ahlaksızlık" yakıştırması yaptı. Seçim süreci boyunca birkaç konuşma dışında hiçbir icraat yapmamış, adaylarının adını bile bilmeyen, seçime hazırlanmamış bir MHP, seçimi kaybedince kabahati seçmene attı. Böyle bir siyasi isim, siyasete ne katabilir merak ediyorum doğrusu... Ve yıllar üzerine ilk kez bir MHP''nin ağzından, seçim sonrası şu satırları duydum: "Bahçeli istifa etsin!" Geçtiğimiz haftalar, seçim sonrası kendi ilkelerine aksi yönde bir aday seçen MHP''nin kaybının büyük olacağı iddiasında bulunmuştum ki, MHP tabanından, Recep Tayyip Erdoğan''a kayan oylar da bunun göstergesi oldu.

Kılıçdaroğlu... Kendisinden haber alınamıyor ancak CHP karışmış durumda. Süheyt Batum: "Ak Parti''den oy alacağız dendi, oy alamadık, olan oylar da gitti. CHP, seçmeni kandırıldı." Muharrem İnce: " "Ortada büyük bir hezimet var. Şimdi hezimete kılıf bulma zamanı değil, çare olma zamanıdır" dedi.

Demirtaş... Beklenenden az biraz fazla oy aldı. Türkiye halkının bir kesiminde marjinal olarak tanımlanan bir ismin seçime girmiş olması ise her anlamda normalleşmenin göstergesi olması açısından iyi oldu.

Herkes kazandı, kimse kaybetmedi... MHP bir siyasi parti olarak artık bugünün Türkiye"sinde eski duruşuyla bir karşılığı olmadığını görecek, bir şekilde yenilenecek. CHP kendini hizaya çekmeye başladı bile… Kürt meselesinin çözümü noktasında bence bu seçim sonucu Demirtaş''a ve seçmenine çözüme daha yakın, daha bu ülkeden, daha içeriden hissettirecek... Bunların hepsi kazanç değildir de nedir?

Seçim sürecinde bu ülkenin tüm kesimleri toplanarak, tek bir isim altında seçime yürüdü buna mukabil tek başına yürüyen bir isim tercih edildi. O isim yaptığı ilk konuşmada kimsenin kaybetmediğini söyledi, kendi siyasi hareketini yürüten, bu ülke halkına her anlamda kazandıran o isim aynı zamanda muhalefetin de olması gerektiği gibi kendisine yöne vermesini sağladı. Yani herkes kazandı, inanmayan dönüp muhalefete bakabilir.

Aslında yerim doldu ama değinmeden geçemeyeceğim; seçim sonrası imadan, kabalıktan uzak bir tonda, bir Twitter iletisiyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan''ı tebrik eden Ekmeleddin İhsanoğlu da sağ olsun. Kendisi de "oh bir badire atlattım" rahatlığındadır diye düşünüyorum, seçim sürecinde pek isteksiz göründüğünü yine bu köşede yazmıştım.

10 yıl önce
"Bu seçimin kaybedeni yok, herkes kazandı"
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek
Cari açık ve Gabar’dan gelecek 3,2 milyar dolar
Küresel savaşın kaçınılmazlığına dâir
Yeni tehditler ve Türkiye’nin kurumsal güncellenmesi