|
Devlet oyunları

Geçen Pazar bu köşede çıkan "Kim bu İbrahim Türker?" başlıklı yazıdan sonra çok enteresan tepkiler geldi. Bu ismin varlığından devletin kritik noktasındaki bazı isimler haberdar mıydı diye merak ederken, öğrendim ki, çok ama çok az kişi İbrahim Türker"i duymuş.

Bu ismi bilenlerin sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor. İsmi öyle bir korku yaratmış ki, bilgisine başvurduğum bazı görevliler konuşmak dahi istemediler. Peki İbrahim Türker önemli biri mi? Hem de çok. Zamanında kimse Abdullah Çatlı ya da Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım"ı da tanımıyordu. Ama bu kişiler vardı ve devlet adına işler yapıyorlardı. Hepsinin üzerinde dokunulmaz bir zırh mevcuttu.

İbrahim Türker Türkiye"deki Gladyo yapılanmasının en tepe ve en önemli isimlerinden bir tanesi. Gücünü sadece içeriden değil, uluslararası çevrelerden alıyor. Ayrıca Türker"in 1990"lı yıllarda Süleyman Demirel"le ilişkisini iyi incelemekte fayda var. Demirel"e iç siyasetle ilgili bilgileri Ekrem Ceyhun verirken, dış dünyayla ilgili bilgileri de İbrahim Türker veriyordu. Tabii Demirel"le Türker"in dostlukları mason localarının 33. noktasına kadar dayanıyor.

Osman Nuri Gündeş"i istihbarat danışmanı olarak 1993"te Tansu Çiller"in yanına atayan Demirel-Türker ikilisi. Türker"in başka ekipleri de var. MİT içindeki Şenkal Atasagun-Mikdat Alpay ekibi ve onların alt grupları Türker"in emrinde hizmet verdiler.

Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı, Somali"de başarısız olan ama Yahudilerin pek bir sevdiği Çevik Bir ve Romanya"da kurmay yarbaylığından askeri ataşe olarak tanıdığı 1995"de emekli olan Korgeneral Şelçuk Saka Paşa ile çok yakın temasları var Türker"in. 28 Şubat döneminde Selçuk Saka OYAK Başkanı oluyor.

28 Şubat döneminde bankaların içi boşaltılıp servetler yeni sahipleriyle kucaklaşıyordu. OYAKBANK bu dönemin en kârlı kuruluşu oldu. Bedavadan servet edindiler ve Selçuk Saka bu dönemde iyi iş gördü.

O yıllarda İbrahim Türker, Malta Fahri Konsolosluğu"nun bir üst katını karargâh olarak kullanıyor. Burası aynı zamanda mason localarına yakın ve Türker"in yakın temasta olduğu İngiltere Başkonsolosluğu"nun dibi.

İngiliz Başkonsolosluğu karşısında bir ara pasajda İngiltere İşadamları Derneği adı altında faaliyet gösteren özel büroda gizli toplantılarını ve uluslararası görüşmelerini yapıyor. Öte yandan Doğu Perinçek ve İşçi Partilileri İngiliz istihbaratı üzerinden kontrol etmeyi ihmal etmiyor İbrahim Türker.

Türker ayrıca Tokatlıyan Han"daki gizli ofisi ve Balık Pazarı içerisindeki Ermeni Kilisesi"ni de arada bir kullanıyordu. Tabii devlet oyunlarına meraklı biri Türker ve bunun gereklerini de yerine getiriyor.

Özellikle düşman hedef olan Kafkasya ve Moskova"daki istihbarat akışından Çeçenlerle Ruslar arasında bir harbin çıkacağının haberini alıyor. Türk Seferberlik Teşkilatları"nın tümünü Çeçen güçlere destek verecek şekilde hazırlatıp sahada bekletiyor. Karşı taraf yani Rus askeri istihbaratı GRU ve onunla koordineli hareket eden FSB de böyle bir çatışma alanında kendi adamlarını ve oyunlarını hazırlıyorlar.

Çeçenistan"a verilen genel malzeme, silah ve diğer unsurların hepsini sağlayan ve aklı veren aslında Türker ve arkasındaki İngiliz istihbaratı.

1995 yılının ilk aylarında Abdullah Öcalan"ın kellesini almak için yoğun uğraşlar veriliyordu. İngiltere biz bu işi yaparız diyerek Türker üzerinden Süleyman Demirel"le bağlantı kuruyor. Demirel işi MİT Müsteşarı Sönmez Köksal"a havale ediyor. Konunun detaylarını konuşmak için Köksal da Dış Operasyonlar Dairesi Başkanı Yavuz Ataç"ı görüşmeye gönderiyor.

Ne var ki İngiltere Apo"nun kellesi karşılığında Kuzey Kıbrıs"ta üs, MİT"ten geniş istihbarat paylaşımı istiyor. Ataç bu istekleri duyunca sinirlenip kalkıyor ve Köksal"a olumsuz rapor veriyor. Bu mesele o dönem bazı medya kuruluşlarına da yansıyor, ancak detaya girilmeden kapatılıyor.

İbrahim Türker böyle geniş bağlantılıları olan bir adam. Sadece CIA"in bu bölgedeki en önemli isimlerinden Ruzi Nazar"la olan ilişkisi yazılsa ortaya koca bir kitap çıkar.

Seferberlik Tetkik Kurulu bir dönem ondan soruldu. Devlet sırrı kapsamında dile getirilemeyen birçok olayın perde arkasında bu isim var. Uluslararası çok büyük güce sahip Türker.

Ergenekon, Balyoz, 28 Şubat sürecinde Türkiye önemli adımlar attı ama esas kişilere hâlâ dokunulmadı. Medya, iş dünyası ve arkadaki büyük baronlar keyif çubuklarını tüttürmeye devam ediyorlar.

Unutmadan İbrahim Türker"in en yakın iki dostu İnan Kıraç ve İshak Alaton… Türkiye"nin yakın tarihinde meydana gelen olaylara bakın, resmi daha net görürsünüz.

Twitter.com/cemkucuk55
11 yıl önce
Devlet oyunları
Evvelbahar
Siz hiç “ayben”e para gönderdiniz mi?
Irak: Kurtların sessizliği…
Direniş meşrudur, tükür kardeşim
Columbia’da ‘Filistin’le Dayanışma Çadırları’