|
Şebekenin adamları!

ABD İkinci Dünya Savaşı"ndan bu yana savaş ekonomisiyle ayakta kalıyor. Savaş yoksa ABD ekonomisi hep baş aşağı gidiyor. O yüzden nerede çatışma hali varsa, oraya müdahale ediliyor. Teknolojik anlamdaki yeniliklerini de yabana atmamak lazım ama o kadarını Japonya, Almanya da yapıyor.

Süper güç olmanız için üç alanda çok iyi olmanız lazım. Birincisi çok güçlü ve asla kırılgan olmayan bir ekonomi, ikincisi hava, kara ve deniz sahasında her türlü imkan ve kabiliyetine sahip ordu. Üçüncüsü uzay teknolojisi. Bunlardan biri yoksa, tıpkı ekonomisi sağlam ama ordusu olmayan Japonya gibi, dünya üzerinde söz sahibi olamazsınız.

Bu sistemin işlemesi için sistemi işletecek uygun adamlara ihtiyaç var. 1970"lerden itibaren ABD"yi ve dünyayı yönetenler hep aynı isimler oldu. Yani şebeke kendisine ters kişileri dışarı attı. Bunun ilk adımı Ekim 1975"de oldu. Başkan Gerald Ford döneminde "Cadılar Bayramı Katliamı" olarak bilinen büyük bir kabine değişikliği kurgulandı.

Adını 1960"larda Sovyetlere sert çıkışlarıyla duyuran Donald Rumsfeld Savunma Bakanlığı"na oturdu. Henry Kissinger Dış İşleri Bakanı oldu. Orgeneral Brent Scowcroft Ulusal Güvenlik Danışmanlığı"na geldi. Baba Bush CIA"yi devraldı. Dick Cheney, Başkan Ford"un Yazı İşleri Müdürü (White House Chief of Staff) oldu.

Richard Nixon"ın "merhametsiz hergele" dediği Rumsfeld, Makyavelli"nin sertlik yanlısı ilkelerine sonuna kadar bağlı biriydi. Karanlıklar Prensi Richard Perle, Paul Wolfowitz, Douglas Feith gibi merhametsiz isimler onun himayesinde Pentagon"da kritik görevlere geldi. Ortadoğu ve Latin Amerika"yla ilgili siyaseti, 2003"deki Afganistan ve Irak işgallerini bu ekip planladı.

Peki hepsinin arkasında kim vardı? Chase Manhattan Bank"ın Yönetim Kurulu Başkanı David Rockefeller. 1973"de kapitalist düzenin daha iyi işlemesi için Rockefeller, Üçlü Komisyonu (Trilateral Commision) kurdu. Üç kıtada 180 seçkin makam sahibi buraya David Rockefeller"in onayıyla üye oluyordu.

Rockefeller"ın siyasette en yakınlarından biri Donald Rumsfeld"di ama esas işi kotaran başka biri vardı: Zbigniew Brzezinski. 20. yüzyılın en önemli stratejistlerinden biri olan Brzezinski 1973"de Jimmy Carter"ı kimse tanımazken onun Üçlü Komisyon"a üye olmasını sağladı. Esas işi fıstık üreticiliği olan ve kilisede ders veren Carter 1976 seçimlerinde ABD"nin başkanı oldu. Değişim taleplerinin yoğun olduğu bu dönemde Carter"ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Zbigniew Brzezinski"ydi. Carter dış politikadan çok anlamıyordu.

Görünürde Dış İşleri Bakanı Cyrus Vance"di ama Brzezinski onu ikinci plana atmıştı. Büyük petrol yatırımları olan Rockefeller"in gözü İran ve Türki Cumhuriyetlerdeydi. Brzeizinski"nin gözü de ordaydı. 1970"lerin sonunda İran"da kazan kaynıyordu. Büyük bir deha olan Brzezinski Sovyetlerin İran"daki karışıklıktan yararlanarak oradaki petrol sahalarına girmesinden korkuyordu. Hemen bir plan yaptı. Afganistan"daki Sovyet yanlısı rejime karşı el altından İslamcılara yüklü miktarda silah ve para verilecekti.

Ve Afganlar Sovyetlerle savaşmaya başladılar. Sovyetlerin öngörülü Dış İşleri Bakanı Andrey Gromico Afganistan"a müdahale etmenin doğru olmadığına inanıyordu. Kazandığımız her şeyi kaybedebiliriz diyordu. Ama öngörüsüz Başkan Brejnev 15 günde bu işi bitiririz gibi bir saplantı içindeydi. Gromico haklı çıkmıştı. Kafir Sovyetlere karşı Afgan mücahitler ve onlara dünyanın her yerinden katılan Müslümanlar iyi mücadele ediyordu. Arabistan açıktan para vermekte hiçbir mahsur görmüyordu.

Rockefeller ve Brzeiznski"nin iyi dostu Teksaslı kongre üyesi Charlie Wilson Afganlara başka kaynaklardan maddi yardım ve küçük çaplı füzeler verdi. Sovyetlerin hakimiyetindeki 40 milyon Müslüman artık isyan bayrağını yakmışlardı. 1989"da Soğuk Savaş"ı bitiren süreç başlamıştı. Ortadoğu petrol ve enerji koridorlarının taksimi böyle oldu. Brzezinski daha sonra Carter"a baskı yaparak Truman Doktrini"ni İran"a kadar genişletmişti.

David Rockefeller ve onun himayesindeki küresel sermaye uygun gördüğü her yere el atacaktı. Soğuk Savaş bitip ABD tek süper güç kalınca işler daha kolay oldu. Rockefeller"in adamları nasıl olsa hep iktidardaydı.

Türkiye"de durum farklı değildi. Rahmi Koç Rockefeller"in her daim emrine amadeydi. İtalya"nın zengin ailesi Agnelli, Rockefeller"in bir başka yakın dostuydu. Koç"u Rockefeller"a tanıtan Agnelli"ydi.

2009 seçimlerinde ABD Büyükelçisi"ne seçimlerden CHP-MHP koalisyonu çıkacak diyen Mustafa Koç"tu. AK Parti"nin oy kaybettiğini ve iktidardan düşeceğini İnan Kıraç sesli harflerle dillendiriyordu. Rockefeller"den ödül alan, onun ilgisine mazhar olan Rahmi Koç"tu.

Obama ABD tarihinde ilk kez silah lobisinin adını verip onunla mücadele eden ilk Başkan oldu. Erdoğan da faiz ve rant lobisinin adının çok sert bir şekilde telaffuz etti. Kızım sana söylüyorum gelinim sen anla durumu. Yani ikisi de aslınca amca çocukları olan yapıya savaş açtılar. İşleri kolay değil ama bu kesimlerle mücadele için bundan daha uygun zaman da olmayabilir.

Twitter.com/cemkucuk55

Kaynaklar: ABD"nin Gizli Tarihi, 8. Bölüm. Oliver Stone, 2013.

Büyük Satranç Tahtası, 2005, Basic Books.

11 yıl önce
Şebekenin adamları!
Hz. Peygamber"in örnekliği
Ne olacak bu anne babaların hali?
Seçim sonrası ekonomide manzara nasıl?
Amerikan siyasetinin İsrail ‘trajedisi’
Jeopolitik sürpriz: ABD, Rusya ve İsrail nasıl anlaştı?