|
Reyhanlı saldırısı ve istihbarat zaafı

Dün Hatay"ın Reyhanlı ilçesinde meydana gelen patlamayı iyi analiz etmek gerekiyor. Genelde bu tür patlamalarda ne olup bittiğini anlamak için olayın üzerinden biraz süre geçmesini beklemek lazım. Bu satırları yazarken ölü sayısı 40, yaralı sayısı 100"den fazlaydı. Yaralıların 29"unun durumu ağırdı.

30 yıldır terörle mücadele ediyoruz ama buna rağmen provokasyonların önüne geçemiyoruz. Ve ne zaman böyle bir patlama olsa ilk aklımıza gelen zamanlaması oluyor. Halbuki zamanlama çok önemsiz olmasa da birinci derecede etkili bir faktör değil. Burada sorulması gereken soru şu: Bu patlamadan kim, nasıl bir sonuç öngörüyor? Doğru tabirle patlama kimin işine yarar?

Ayrıca Başbakan Erdoğan ne zaman ABD"ye bir seyahat yapacak olsa bir patlama meydana geliyor. Zeynep Gürcanlı dün Hürriyet gazetesinin internet sitesinde bununla ilgili bir liste çıkardı. Erdoğan"ın gezileri ve meydana gelen hadiselerden bazıları şöyle:

-Erdoğan 8 Haziran 2004"te G-8 Zirvesi"ne katılmak üzere ABD"ye gitti. Gezi sırasında PKK 5 yıllık ateşkesi bozduğunu açıklayıp, terör eylemlerine başladı.

-Başbakan Erdoğan 7 Aralık 2009"da bir çalışma ziyareti için yine ABD"ye gitti. Teröristler bu kez Tokat Reşadiye"de vurdular. Kontrol görevi yapan askeri araca açılan ateş sonucu 7 asker şehit oldu.

-20 Eylül 2011"de Başbakan Erdoğan"ın bu kez BM görüşmelerine katılmak üzere New York"a gittiği günlerde art arda terör saldırıları gerçekleşti.

-Başbakan"ın G-20 Liderler Zirvesi için bulunduğu Meksika"da, yine Başkan Obama ile görüştüğü günlerde, Haziran 2012"de Dağlıca saldırısı meydana geldi.

Ve en son dün Reyhanlı"daki saldırı meydana geldi. Bu kadar tesadüf olur mu diye insan sormadan edemiyor. En önemli soruya gelirsek, yani bu saldırı kime yarıyor ve faili kim?

İlk akla gelen Suriye devleti ve onun istihbarat teşkilatı olan El-Muhaberat. Malum Türkiye Suriye"nin işlediği insanlık suçlarını sürekli gündemde tutuyor ve Esad"ın ha bugün ha yarın devrileceğinin altını çiziyor. Yani Suriye böyle bir saldırı yaparak Türkiye"yi savaşın içine çekmek istiyor. Böylece Esad"ın tahtı daha da sağlama oturacak.

İkinci ihtimal İsrail. İsrail kimyasal silah kullandığı gerekçesiyle Suriye"yi vurmuştu. Bu saldırıların tamamı Esad"a yaradı. Çünkü İsrail"in Esad"a saldırması Baas rejiminin işine gelir ve az da olsa Müslüman dünyası Esad"a arka çıkabilir.

Ayrıca 10 Mayıs"ta MOSSAD"a yakınlığıyla bilinen debkafile.com sitesinde Suriye"deki ateş İsrail"le beraber Ürdün ve Türkiye"ye sıçrayabilir türü bir haber yayınlanmıştı. Bir mana çıkartmak amacım değil ama her ayrıntıyı dikkate almak lazım.

Üçüncü ihtimal CIA, yani ABD. Reyhanlı"da kontrol kapılarından muhaliflere silahlar veriliyor. Bu silahların miktar ve verilme biçimini CIA belirliyor. Ayrıca Suriye krizi patlak verdiğinden beri CIA adeta Reyhanlı ve Hatay"a yerleşti. Yani istihbaratçılar orada cirit atıyor.

Dördüncü ihtimal Rusya-İran cephesi. Bu iki ülke her daim Suriye"nin arkasındalar. Her türlü askeri, siyasi ve mali desteği veriyorlar. Türkiye"nin tavrı hoşlarına gitmiyor. Haliyle onlar da bu işi kotarmış olabilirler.

Yakın zamanda bu işin arkasında kimin olduğu daha net bir şekilde ortaya çıkacaktır. Burada yine de sorulması gereken bazı sorular var. Daha önce de Suriye tarafından topraklarımıza bombalar atıldı, sınır ihlalleri oldu. Hatta askeri uçağımız düşürüldü.

Sınır kapılarının ve kontrol noktalarının olduğu ve her türlü silah sevkiyatının yapıldığı bir yerde acaba bizim istihbaratımız ne yapıyordu? Bu bölge ateşten gömlek. Her şeyden şüphe etmek lazım. Provokasyon ve suikastlara bu kadar açık bir yerde istihbaratın daha sıkı olması lazım. Böyle bir zafiyet verilmesi düşündürücü.

Geçmişte bir terör saldırısında en fazla kaç şehit verdik bilmiyorum ama Reyhanlı saldırısının faturası ağır olacak gibi. Bizi savaşa mı sokmak istiyorlar ya da ülkeyi karıştırmak mı istiyorlar belli değil. "Suriye"deki rejimi devirmek istiyorsan, önden buyur" diyenler de bu saldırıyı bir koz olarak kullanacaktır.

Başbakan Erdoğan ABD ziyaretinde Obama"dan Suriye"ye müdahale edilmesini isteyecek. Çantasında bu var. Reyhanlı saldırısıyla bu değişir mi belli değil. Ancak Obama yönetimi olası bir müdahaleye pek sıcak bakmıyor. Dolayısıyla kendi göbek bağımızı kendimiz kesmeliyiz. Bu patlama ne ilk ne de son. En azından bundan sonra gereken tedbirleri almalıyız.

Twitter.com/cemkucuk55
11 yıl önce
Reyhanlı saldırısı ve istihbarat zaafı
X’e kısıtlama an meselesi
Musevî bir yasadan Kızıl Düve miti üretmek
Sosyal çürüme yazıları 2: Her türden bağımlılıklar cumhuriyeti
Bir bu eksikti...
IBAN veren esnafın katli vacip mi?