|
Avrupa İletişim Bakanları Komitesi toplantısı ve yeni medya...

28-29 Mayıs 2009 tarihlerinde İzlanda''nın başkenti Reykavik''te toplanacak olan Avrupa Konseyi Medya ve Yeni İletişim Hizmetlerinden Sorumlu Birinci Bakanlar Konseyi toplantısının gündeminde "medyada yeni bir anlayış mı?" sorusu yer alacaktır.

Bilindiği gibi İkinci Dünya Savaşı sonrasında Avrupa yeniden yapılanırken kurulan pek çok bölgesel kuruluşun en başında gelen Avrupa Konseyi, Avrupa''da demokrasi ve insan haklarına dayalı sistemi yerleştirmek ve temel hak ve özgürlüklere dayalı bir anlayışın yaşatılması için ciddi faaliyetlerde bulunan bir kuruluştur. Avrupa Birliği''nin genişlemesi ve etkinliğinin artması ile her ne kadar ikinci sıraya düşmüşse de Avrupa Konseyi''nin temel insan hakları ve özgürlüklerinin korunması konusunda gerçekleştirdikleri ortadadır. Bu çerçevede hayata geçirdiği Avrupa Temel İnsan Hakları Sözleşmesi ile bu sözleşmede düzenlenen hakların korunması konusunda işlevleri olan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi başlı başına insanlık camiası için büyük bir hizmet ve kazanım olarak görülmelidir.

Avrupa Konseyi''nin pek çok hizmetinden biri de medya alanındaki çalışmalarıdır. İnsan haklarıyla bağlantılı olarak medya alanında gerçekleştirilenler bir yandan ifade ve bilgi edinme özgürlüğünün alanının mümkün olduğu kadar genişletmiş ve diğer yandan da bu konularda üye ülkeler arasında belli standartların oluşturulmasına ciddi katkıda bulunmuştur. Mesela geçen asırda seksenli yılların sonunda imzalanan ve daha sonra ek protokolle son şekli verilen Avrupa Sınırötesi Televizyon Sözleşmesi, üye ülkeler arasında televizyon yayıncılığı konusundaki ortak standartları koymanın yanı sıra ortak sorunlara belli çözümler geliştirmiş ciddi bir faaliyettir.

Aradan geçen zaman içinde medya teknolojileri ve buna dayalı olarak medya alanında önemli değişmeler yaşanmıştır. Özellikle yeni bilgi iletişim teknolojileri geleneksel medya sistemini temelinden değiştirmiş ve giderek anlamsız hale getirmiştir. Gelişen yeni teknolojiler medya alanında yeni yapılanmaları gündeme taşımıştır. Dolayısıyla son doksanlı yıllardan bu yana "yeni medya" adıyla farklı bir medya türü gündemi işgal etmiş bulunmaktadır.

Yeni bilgi iletişim teknolojilerinin mümkün kıldığı yeni medya türü, bir yandan yeni ve farklı düzenlemeleri gündeme getirirken bir yandan da denetimi ve standardızasyonu ulusal otoritelerden uluslarüstü otoritelere ve işbirliklerine taşımaktadır. En basitinden tek yanlı, belli periyotlarla ve editörün kesin hakimiyetindeki medya anlayışı sona ermiş yerine karşılıklılık temelinde yürüyen, sürekli yenilenen ve isteğe göre yayın politikaların oluşturulduğu bir yapıya doğru gelişme söz konusudur.

Yeni medyanın ortaya koyduğu yeni anlayış sözünü ettiğimiz Bakanlar Komitesi toplantısının ana gündem maddesini oluşturmaktadır. Gündemde medya konusunda yayınlanacak Siyasi Deklarasyonun yanı sıra Yeni Bir Medya Anlayışına Doğru Kararlar adı altında bir dizi kararın alınması söz konusu olacaktır. Ayrıca alınacak kararlarla ilgili olarak Eylem Planı da kabul edilecektir. Eylem Planı''nda "yeni medya anlayışı ve sonuçları", "kamu hizmeti", "birey ve medya ve medya benzeri iletişim hizmetleri" gibi medya ile ilgili farklı alanlarda yapılacaklar konusunda eylemler sıralanmaktadır.

Bu konuda alınacak kararlar iki alanda toplanmaktadır: biri "İnternet Yönetişim ve Kritik İnternet Kaynakları", diğeri ise "Anti-Terörizm Mevzuatındaki Gelişmeler ve Bunların İfade ve Haber Alma Özgürlüğüne Etkileri".

Dünyayı yeni bir döneme sokan internet yeni medya anlayışı düzleminde başlı başına büyük bir gelişmeyi ifade etmektedir. İnternet sadece evlerde ve bireysel kullanımda etkili olan bir araç değil aynı zamanda medya dünyasında geleneksel anlayışları kökünden değiştiren ve yeni bir medya anlayışına imkan veren bir devrimsel gelişmedir. İnternetin yönetişimi ve kaynakları konusunda ülkeler arasında ciddi anlamda işbirliği ve dayanışmaya ihtiyaç olduğu açıktır. Diğer yandan küreselleşme ile nerede ise atbaşı giden terörizmle mücadelede ortak çabaların öne çıkarılması gerekmektedir. Başta mevzuat alanında olmak üzere ifade ve bilgi edinme özgürlüğünü koruyarak terörizmle mücadele bağlamında yapılacak ortak çalışmaların önemi büyüktür. Bu alanda da ülkeler arasında ciddi bir işbirliği zemininin oluşturulması gerekmektedir.

İşte bütün bu konular Avrupa Konseyi İletişimden Sorumlu Bakanlar Komitesi toplantısında ele alınacak ve belli kararlara varılacaktır.

15 yıl önce
Avrupa İletişim Bakanları Komitesi toplantısı ve yeni medya...
Bir komisyon gider bir başkası gelir
Bir 1 Mayıs daha harcanırken...
Benzer terlikleri giyip...
Yarınları kırdırmak
Akıl dışı hale gelen bir mesele…